Het begon in 2009 toen we leerden elkaar kennen tijdens een gesprek over gezelschapsspelen. Beiden konden we daar meer van genieten dan van een avondje uit. Het eerst spel dat we samen speelden was Boonanza en ze was er meteen heel enthousiast over. Samen wilden we onze boonanza-collectie verder uitbreiden met alle mogelijke varianten en uitbreidingen. Boonanza werd ons favoriete spel, het kwam ontzettend vaak op tafel en heeft er uiteindelijk ook voor gezorgd dat we voor de volle 100% in deze hobby gerold zijn. (dat verhaal kan hier lezen: Tafelporselein – deel 2)

Op 24 oktober 2013 waren we exact 4 jaar samen. Die dag zouden we voor het eerst naar de grote spellenbeurs ‘SPIEL’ gaan. We keken er erg uit naar deze dag, en ik misschien nog wel meer dan zij vermoedde. Als we ‘s avonds terug thuis waren wou ik Els namelijk ten huwelijk vragen, en dat op onze eigenste manier: tijdens een spel! 😀

Ik was de laatste 10 maanden erg druk bezig geweest met het ontwerpen, illustreren en afwerken van onze eigen variant op Boonanza: CUPIBOON. En dat allemaal stiekem tijdens de uren dat zij gaan werken was. Cupiboon heeft dezelfde basisspelregels als Boonanza maar speelt door de kleine aanpassingen toch heel anders.

De bonen en illustraties waren de grootste uitdaging en zijn allemaal gebaseerd op onze hobby’s en onze relatie. Zo werden onze hobby’s omgetoverd tot boonsoorten: de pianoboon, fotoboon, knutselboon en de spelletjesboon. Daarnaast komen we ook zelf voor in het spel, de naam van deze boonsoorten is gebaseerd op onze troetelnaampjes en voor deze illustraties werden onze vaste spelerskleuren gebruikt, zo ontstond de zwarte lieftjesboon en de rode schattieboon. Daarnaast heb je uiteraard ook Cupiboon en Regenboogboon, een noodzakelijke boon voor het verdere verloop van het spel.

De 8 boonsoorten

Het grote verschil tussen Cupiboon en Boonanza is de toevoeging van de opdrachtkaarten, deze zorgen er voor dat je ook op andere manieren punten kan scoren tijdens het spel. Wanneer je bonen oogst ter waarde van 3 thalers of meer krijg je een eenvoudige opdracht die je 1 thaler/punt kon opleveren als je er in slaagt de gevraagde opdracht uit te voeren. Daarnaast zijn er ook de 6 ‘speciale’ opdrachtkaarten die je kan krijgen door het oogsten van de regenboogboon. Er zijn zes regenboogbonen, drie per speler. Elke speler zal dus ook 3 speciale opdrachtkaarten hebben aan het einde. Doorheen het spel probeer je naar deze opdrachtkaarten toe te werken in de hoop zo veel mogelijk punten te scoren aan het einde.
Op 24ste oktober had ik wel een klein beetje ‘gefoefeld’ bij het schudden van de kaarten. Ik had ervoor gezorgd dat Els haar laatste regenboogboon helemaal onderaan de stapel lag en ze haar laatste speciale opdrachtkaart dus pas helemaal op het einde van het spel kreeg. Zo had ik een reden om haar ervan te overtuigen dat dat niet eerlijk was, er was namelijk maar één opdrachtkaart meer over. Zoals verwacht ging ze daar helemaal in mee.

Dan was het tijd om de promo boven te halen,  het kleine doosje dat haar aandacht al had getrokken toen ze het spel cadeau kreeg. Er stond duidelijk op dat ze dat niet mocht openen, dus de inhoud bleef een grote verrassing! Ik haalde de kaarten uit het promo-doosje en zei dat ze één van die zes speciale opdrachtkaarten mocht trekken. Op die kaarten stond echter niets dat met het spel te maken had, er stond: “Wil je met me trouwen?”

Ze was helemaal onder de indruk. Ze was al heel de tijd zo verbaasd van het spel, de illustraties en dat het geheel ook nog zo leuk speelde. En dan dit …

Ohja, ze antwoordde JA! 😀