Spelbeschrijving

Ben je klaar om de rol van een kruidenier over te nemen? Je komt plots aan het hoofd te staan van een winkel in een klein dorpje en je moet op zoek naar de juiste balans. Het is niet zo goed voor je reputatie om je concurrenten zomaar van tafel te vegen, maar het is uiteraard ook niet de bedoeling dat je zélf te veel verlies maakt en failliet gaat. Het is dus aan jou om een goede balans te vinden: samenwerken maar toch dat tikkeltje meer verdienen dan je concurrenten!

Beide spelers staan aan het hoofd van zes winkels, waaronder een bakker, een mandenmaker, een theehuis en een houtbewerker. Voor elk type winkel zullen er aan het spel punten te verdienen zijn. Aan het begin van elke ronde worden er drie winkelkaarten open gedraaid, daarna kunnen beide spelers gelijktijdig één van hun vier actiekaarten kiezen. De combinatie van de gespeelde actiekaarten zal bepalen welke speler de kaarten krijgt. Met de actiekaarten kan je namelijk aangeven dat je de kaarten zelf wilt houden of dat je ze aan je tegenstander wilt geven. Door de vriendschappelijke kaart te kiezen ga je akkoord met de keuze van je tegenstander én krijg je een extra reputatiepunt. Met de laatste, zwarte kaart kies je er echter voor om het omgekeerde te doen dan datgene dat je tegenstander graag gewild had… helaas verlies je met dergelijke praktijken wel wat reputatie. Wanneer de gekozen acties van beide spelers elkaar tegenspreken geeft de reputatie vaak de doorslag, als deze gelijk is beslist de gelijkspelkaart. Daarna wordt deze kaart aan de andere speler gegeven. Wanneer beide spelers de vriendschappelijke of de ondermijningskaart gekozen hebben wordt er een vierde kaart bij opengedraaid en kunnen ze opnieuw een actie kiezen.

Nadat de acties zijn uitgevoerd en één van de spelers de winkelkaarten aan zijn winkels heeft toegevoegd wordt de reputatie aangepast. Door sommige winkelkaarten kan je namelijk reputatie verliezen of winnen. Nadat alle kaarten uit de stapel op deze manier verdeeld zijn eindigt het spel en volgt de puntentelling. Afhankelijk van de winkel verdien je vier of vijf punten als je net één winkelkaart meer hebt dan je tegenstander. Als je twee kaarten meer hebt dan je tegenstander hebt verdien je slechts 2 of 3 punten, van zodra het verschil drie kaarten of meer is kan je zelfs punten verliezen! Je tegenstander doet in zo’n geval wel een goede zaak, hij scoort namelijk een punt voor elke kaart van deze soort aan zijn kant van het bord.

Onze mening

De verwachtingen voor Daxu waren alvast hoog. De spelregels zijn duidelijk geschreven en we konden dus al snel aan ons eerste partijtje beginnen. Daxu is geen expertspel met een lange tijdsduur of veel strategische keuzes, maar met heel eenvoudige spelregels en een unieke twist is het op zijn minst speciaal te noemen. Het scoresysteem waarbij je net één kaartje meer dan je tegenstander wilt hebben hadden we nog nooit eerder gezien en sprak ons meteen aan. Het is niet alleen nieuw maar zorgt er ook voor dat het vaak spannend blijft tot de allerlaatste kaart. Tijdens het spelen van de actiekaarten probeer je vooral in te schatten wat je tegenstander gaat doen: wilt hij/zij die kaarten zelf houden of niet, en kan jij daar doordacht op inspelen? Maar misschien was je tegenstander je wel slimmer af! Je denkt dat je na een paar beurten wel kan inschatten hoe je tegenstander te werk gaat? De ideale moment om je tactiek te wijzigen dus, nu ben jij hem weer slimmer af. Daxu is een uniek spel dat zeker bij de betere tweepersoonsspellen hoort. Bovendien is het spel voorzien van erg mooie illustraties. Aangezien de herspeelbaarheid niet zo hoog is hoort het voor ons net niet bij de toppers in zijn categorie, het is gewoon geen spel dat je keer op keer zal blijven spelen.

Conclusie: Daxu is een uniek en eenvoudig tweepersoonsspel waarbij je je tegenstander steeds te slim af wilt zijn!

Daxu

Met dank aan White Goblin Games!

Met dank aan White Goblin Games!

Daxu

Auteur: J. Alex Kevern
Uitgever: White Goblin Games
Aantal spelers: 2
Tijdsduur: ± 30 min.
Vanaf 10 jaar