De Lekkerbekjes zijn ontworpen door het Vlaams Instituut Gezond Leven. Hiermee proberen ze kinderen op een leuke en actieve manier te laten proeven en kennis te maken met de voedingsdriehoek.

Qua spelvoorbereiding ga je op zoek naar 9 hapjes binnen de opgegeven categorieën. In de handleiding vind je een lijst met dingen waaruit je kan kiezen. Het spelprincipe doet ons denken aan Trivial Pursuit: je probeert in elke kleur van de voedingsdriehoek een smultoken te verzamelen. Alleen moet je daarvoor geen quiz-vragen beantwoorden, maar proeven en bewegen! De dobbelsteen en kaarten bepalen wat je tijdens je beurt moet doen, en dat kan zorgen voor knotsgekke situaties.

Kobe (5j.) en Matteo (34 mnd.) spelen ‘De Lekkerbekjes’.

Zo moet je regelmatig een hapje met een dipje combineren, maar heb jij ooit al tonijn met pindakaas of bloemkool met choco geproefd? Daarnaast moet je ook regelmatig op knotsgekke manieren proeven (vb. knabbelen als een konijn, eten met je pinken,..). Tenslotte bevat het spel ook bewegingsopdrachten, waardoor je niet de hele tijd stil aan tafel hoort te zitten. Zo moesten wij o.a. met de ogen dicht of op één been rond de tafel hinkelen.

Wij hebben De Lekkerbekjes ervaren als een bijzonder leuk familie-moment. We speelden De Lekkerbekjes als vieruurtje, de knotsgekke situaties zorgden voor een hilarisch tafereel. Deze keer waren het niet alleen de kindjes, maar ook de mama’s die gekke/rare dingen moesten proeven, dus je start allemaal op dezelfde golflengte. De aangegeven leeftijdsaanduiding (7+) klopt enigszins omdat er tekst op de kaartjes staat. Maar mits wat hulp bij het lezen kunnen ook jongere kinderen gerust meespelen. Matteo (bijna 3) had vb moeite om op één been te springen, maar door hem een handje te geven, had hij toch het gevoel mee te kunnen doen op zijn eigen niveau. Kobe en Matteo zijn niet de beste proevers, maar tijdens dit spelletje hebben ze dat bijzonder flink gedaan én nieuwe (lekkere) dingen ontdekt. Daar doe je het voor, toch?

“De Lekkerbekjes” is niet het spel dat we elke dag op tafel leggen, het draait hier niet zozeer om het spel an sich, maar wel om de belevenis die je samen doormaakt. Voor ons wordt het vooral een leuk alternatief om ons vier-uurtje wat meer sfeer te geven.

P1702055 Bordspel Disney Voeding Mickey Speldoos Deksel Voorkant 3 D2

De Lekkerbekjes, Vlaams Instituut Gezond Leven, 30min., 2-6 spelers, vanaf 7 jaar