Spelbeschrijving

Nadat we de avonturen uit Het Verboden Eiland hebben overwonnen vertrekt onze helikopter richting het vasteland. Door een hevige zandstorm moet onze helikopter echter een noodlanding maken en komen we terecht in een verlaten woestijn; een nieuw avontuur staat ons te wachten in De Vergeten Stad! Samen trachten we de woestijnstorm te trotseren en alle onderdelen van ons vliegmachine bij elkaar te sprokkelen zodat we onze reis richting huis kunnen verder zetten..

Als je aan de beurt bent heb je 4 acties te besteden. Je kan jouw avonturier bewegen naar één van de aangrenzende tegels of zand weg scheppen zodat je uiteindelijk een bepaalde stadstegel kan uitgraven. Wanneer je een stadstegel uitgraaft wordt deze tegel omgedraaid en krijg je het vermelde voordeel. Zo krijg je vaak werktuigen (die helpen in bepaalde omstandigheden), maar dit is ook de manier om een waterput te ontdekken en je voorraad water aan te vullen: als je geen water meer hebt en de zon brandt zal je het anders niet overleven! Daarnaast vind je ook de coördinaten van onze onderdelen op deze manier. Elk coördinaat zegt telkens op welke horizontale/verticale lijn dat een onderdeel ligt, van zodra we dus beide coördinaten hebben ontdekt weten we waar exact dat onderdeel zich bevindt! Dan rest ons enkel nog dat onderdeel op te pikken en toe te voegen aan ons legendarisch vliegmachine. Op het einde van ieders beurt beweegt het oog van de woestijnstorm over de stad, op deze manier komt er telkens weer zand bij en wordt het steeds moeilijker om onze opdracht te volmaken!

Wanneer de 4 onderdelen van ons vliegmachine zijn gevonden en uitgegraven moeten we ons met heel het team naar het lanceringsplatform begeven, vanwaar we onze reis naar huis kunnen verder zetten en samen de overwinning kunnen vieren! Het spel eindigt ook als de storm te krachtig wordt (= de zandtegels op zijn) of wanneer een speler sterft van de dorst (als de zon brandt tijdens het bewegen van de storm), in deze twee situaties hebben we het spel gezamenlijk verloren.

Onze mening

De Vergeten Stad is een erg spannend, coöperatief spel dat bij ons zeker in de smaak valt. Terwijl zijn voorganger ‘Het Verboden Eiland’ vrij gemakkelijk te winnen was op de verschillende niveaus is dat bij deze minder het geval. Ook hier zijn er verschillende niveaus (Beginner, Normaal, Elite & Legendarisch) waardoor je ook na enige ervaring toch nog uitdaging vindt in dit avontuur. De manier waarop de zandstorm beweegt is erg leuk gevonden (volgens de windroos op de stormkaart), soms heb je geluk omdat de storm richting het Noorden beweegt maar het oog van de storm zich al in het noordelijke deel van de stad bevindt: dan kan de storm geen schade aanrichten. Andere keren kan de storm heel onverwachte wendingen maken, en dat maakt het juist zo spannend!

Door de eenvoudige spelregels is het ook ideaal voor een instapper, je kan meteen alles mee volgen en redeneren hoe we het spel kunnen winnen. Daarnaast is ook al het materiaal van een goede kwaliteit!

Conclusie: De Vergeten Stad is een relatief kort maar erg spannend coöperatief spel! 8/10

De Vergeten Stad

Auteur: Matt Leacock
Uitgeverij: White Goblin Games
Speelduur: ± 45 min.
Aantal spelers: 2 – 5
Vanaf 10 jaar