Halloween was hét perfecte moment om het nieuwe Dr. Frankenstein uit te testen. Dit griezelige spel werd op Spiel 2023 geïntroduceerd door de Poolse uitgeverij Trefl en is op dit moment nog niet in een Nederlandstalige versie beschikbaar. Zoals de cover al laat uitschijnen gaan we balanceren met potjes vol gruwelijke lichaamsdelen. Dat balanceren moet je niet letterlijk nemen, maar het idee helpt je wel vooruit om de spelregels vlot te begrijpen. De tafel ligt namelijk vol met 60 van die potjes, oftewel 6 stapels van 10 potjes!

Elke speler heeft één van zijn opdrachtkaarten vast en probeert de potjes in exact die volgorde bovenop een stapel te krijgen, daarvoor moet je dus wat gaan jongleren met die potjes. Voor één actie kan je een potje vastgrijpen en met alle potjes die daarbovenop staan een kolom verplaatsen, dat kan enkel op gelijke hoogte of in dalende richting. Een opdrachtkaart vervullen kost ook één actie, om een opdrachtkaart te ruilen moet je twee acties spenderen. Telkens je aan de beurt bent mag je drie acties uitvoeren, waarbij je dus constant alle potjes probeert te verschuiven om ze in jouw voordeel te ordenen. Dat klinkt heel logisch, maar je medespelers zijn natuurlijk hetzelfde van plan, met diezelfde potjes! Je probeert uiteraard zoveel mogelijk opdrachten te vervullen om het spel te winnen.

De meningen voor Dr. Frankenstein waren bij ons heel verdeeld. Het komt er op neer om de combinaties te zoeken en dat in zo weinig mogelijk acties te voltooien. Vaak moet je nogal out of the box denken om alsnog je doel te bereiken; dat vond ik er best leuk aan. Kobe daarentegen bleek echt de pech te hebben dat hij telkens opdrachtkaarten had met potjes die onbereikbaar waren en/of zijn plan steeds gedwarsboomd werd door iemand anders. Een spelletje Dr. Frankenstein speelt heel vlot en duurt maar zo’n 10-minuutjes; vaak ben je met het klaarleggen van die 60 potjes bijna even lang bezig! Kobe was wel fan van de manier waarop de tegeltjes getekend zijn en in een stapeltje mooi in mekaar overlopen. Het is zo’n spelletje dat we met Halloween voortaan vast elk jaar zullen uithalen omdat het wel leuk en toch verrassend ‘anders’ is, maar doorheen het jaar zal het hier waarschijnlijk weinig daglicht zien.

Dr. Frankenstein

Trefl, 2-4 spelers, 15 min., vanaf 10 jaar