Het is weer zover, december staat voor de deur. Sinterklaas, Kerstmis, Oudjaar en misschien zelfs nog meer cadeau-gelegenheden! Voor al wie wat extra inspiratie kan gebruiken lijsten wij met plezier enkele steengoede gezelschapsspelletjes op voor kindjes tot 6 jaar.

Te jong voor een gezelschapsspel?

Vanaf één jaar kan je spelletjes stilaan introduceren bij je peuter. De spelregels hoeven ze nog niet te gebruiken, maar om te beginnen kunnen ze kennismaken met het materiaal. Later kan je elk om beurt iets doen zodat ze hun beurt leren afwachten en zo stap per stap de spelregels aanbrengen. Maak er iets speciaals van: dit wordt niet de doos waar ze dag in dag uit mee zitten te rommelen, maar een ‘speciaal’ spel dat jullie enkel samen spelen!

Als eerste spelletje raden wij steeds opnieuw Visjes Vangen (HABA) en Berenhonger (HABA) aan. Twee spelletjes die heel leuk zijn om zonder spelregels mee te experimenteren en bovendien ideaal zijn om de eerste spelregels langzaamaan te introduceren. Lees hier meer over deze spelletjes: Visjes VangenBerenhonger.

                                          

Vanaf 2 jaar

Haba heeft inmiddels een bijzonder groot assortiment spelletjes vanaf 2 jaar, je vindt er ongetwijfeld voor elk interessegebied een leuk spelletje. Wij keken voor deze lijst niet naar het thema, maar wel naar het meest interessante spel principe.

Boodschappen Doen (HABA) steekt er voor ons met kop en schouders bovenuit. In dit kleine 3D winkeltje gaan de kleuters aan de slag om alles van hun persoonlijke winkellijstje aan te kopen. De dobbelsteen bepaalt welke winkel (bakker/beenhouwer/..) je mag bezoeken, jij moet vervolgens enkel de juiste munt betalen om je favoriete voorwerp te kopen. Lees hier meer over Boodschappen Doen.

Naar bed (HABA) is dan weer dat tikkeltje eenvoudiger, maar ideaal voor een 2-jarige die graag ‘sorteert’. In dit spelletje proberen jullie samen alle dieren naar bed te brengen door elk om beurt een tegeltje om te draaien en op de juiste plaats te leggen. Lukt het jou om de drie dieren elk een bed, deken, kussen en knuffel te bezorgen? De tijd dringt, want hoe meer uitvluchten ze verzinnen (tegels met o.a. een potje, een drinkbeker…), hoe kleiner de kans wordt dat jullie samen winnen.

Vanaf 3 jaar

Kleine vogel, grote honger (HABA) was hier dé absolute hit in zijn derde levensjaar. Tijdens dit dobbelspelletje dobbel je om de beurt in de hoop het juiste eten voor jouw kuikentje te vinden. Als je kuiken alles heeft wat hij nodig had, zie je hem groeien naar de volgende fase. Lukt het jou om je vogel als eerste te leren vliegen? Lees hier meer over Kleine vogel, grote honger.

In Happy Bunny (Blue Orange Games) gaan we weer samenwerken: deze keer proberen we de lekkerste wortels te verzamelen voordat het konijntje arriveert bij Boer Jan! We dobbelen en volgen zo een traject langs het kleuren pad, terwijl mag ook elke speler 1 tot 4 wortels uit de tuin trekken in de hoop ééntje met een hap eruit te vinden. Lukt het jullie om voldoende wortels te verzamelen voor het konijntje arriveert? Lees hier meer over Happy Bunny.

Afbeeldingsresultaat voor happy bunny blue orange

Lucky Langhals (HABA) is één van de allernieuwste spelletjes, maar meteen een echte hit! Zoals de titel laat vermoeden proberen de spelers om de giraf met de langste hals te maken. Dat doen ze door een symboolkaartje te trekken en dan een bijhorende halskaart te kiezen. Een portie geluk kan je wel gebruiken, want in tegenstelling tot wat de vorm van de kaarten laat vermoeden, kan je wel eens bedrogen uitkomen. Een handig touwtje met Pepe Papegaai kan je tenslotte helpen om de langste hals te meten. Plezier gegarandeerd!

Vanaf 4 jaar

In Karuba Junior (HABA) kruipen we in de huid van echte avonturiers en proberen we samen de drie schatkisten te vinden vooraleer de piraten ons eiland bereiken. Daarvoor moeten we eerst ons eiland ontdekken door elk om beurt een tegel om te draaien en gaandeweg de wegen, dieren en schatten tegen te komen. Tussen die tegels zitten ook tegels met piraten verstopt, die zorgen ervoor dat het piratenschip nadert. De tijd dringt! Een spel met een populair thema, een interessant en vernieuwend spelprincipe maar vooral: een doos vol plezier! Lees hier meer over Karuba Junior.

Da ist der Wurm drin (Zoch Spiele) is dan misschien wel minder bekend in België, maar deze Duitse prijzenwinnaar is toch echt de moeite om even de taalgrens te trotseren. In dit spel kruipen alle spelers in de huid van een worm die beurt na beurt verder onder de grond kruipt. Onder de grond kan je vrij letterlijk nemen: je worm verdwijnt in het speelbord en komt er pas tegen het einde terug uit. Beurt na beurt bepaalt de kleurendobbelsteen welke kleur (en dus lengte) van lichaampje we aan de worm mogen toevoegen. Twee keer tijdens het spel kan je gokken wie er als eerste zal verschijnen (mét beloning), maar enkel diegene die er op het einde als eerste is, wint het spel! Lees hier meer over Da ist der Wurm drin.

Afbeeldingsresultaat voor da ist der wurm drin

Zoo Run (LOKI) is een kaartspelletje zoals je het nog nooit eerder zag! Een heleboel kaarten met ‘halve’ dieren nodigen je uit zoveel mogelijk dieren te vormen, het enige dat je moet doen is de beste volgorde te zoeken. Voor elk gevormde diertje, red je één van de dieren in de zoo. Samen met je medespelers probeer je zo alle dieren te redden voordat de verzorger arriveert. Alsof dat nog niet leuk genoeg is, bevat Zoo Run ook een tweede spel (vanaf 6 jaar) waarbij je – door slim te puzzelen – je eigen kartrace probeert te winnen.

Afbeeldingsresultaat voor zoo run loki

Vanaf 5 jaar

Fonkelschat (HABA) trekt met zijn thema draken al meteen de interesse van de meeste 5-jarigen, combineer dat met een mooi en kleurrijke 3D-doos en een heel leuk spelprincipe, en je hebt een toppertje in handen! In Fonkelschat voorspel je ronde na ronde welke fonkelstenen er het meest van de ijszuil gaan vallen. De laatste speler mag de ijsring weghalen waarna iedereen de fonkelstenen in zijn gekozen kleur bij zijn drakenkind mag verstoppen. Na 8 (bij 3 spelers 9) ronden eindigt het spel, de speler met de meeste fonkelstenen wint het spel. Lees hier meer over Fonkelschat.

Tulum (Djeco) heeft dan misschien niet de meest aantrekkelijke doos, maar de inhoud bewijst dat des te meer: eenvoud siert! In Tulum bouwt iedereen met dezelfde voorschriften aan zijn persoonlijke piramide. Met zes dobbelstenen daag je je geluk uit, je dobbelt en neemt de blokken die je kan gebruiken. Daarna ligt de beslissing bij jou: verder dobbelen met het risico om eerder verzamelde blokken kwijt te spelen, of op veilig spelen en stoppen. Al van de eerste keer was Kobe volledig weg van dit abstracte dobbelspel, een absolute aanrader!

Afbeeldingsresultaat voor TULUM djeco

Rhino Hero Super Hero (HABA) is een spel voor echte superhelden. Je ruimtelijk inzicht wordt uitgedaagd tijdens het bouwen van het coolste kaartenhuis uit je kindertijd. De opdrachtenkaart vertelt je of je één of twee klein of grote muren (of zelfs een combinatie ervan!) mag gebruiken om het bouwwerk uit te breiden, tenslotte probeer je met behulp van de dobbelsteen je eigen superheld hogerop te krijgen. Dit spel draait niet zozeer om de held die het meeste geluk heeft om ten tijde van instorting bovenaan te staan, maar wel om de spanning, het plezier en de lachbuien die er standaard mee samengaan. Voor ons hét ideale spel om je familiefeest naar een hoger niveau te tillen. Lees hier meer over Rhino Hero Super Battle.

Ook Coconuts (Jumping Turtle Games) is hét perfecte party-spel om je familiefeest op te leuken. Een hoop bekertjes, vier aapjes en een berg aan kokosnoten staan garant voor jarenlang plezier, voor jong en oud! Lees hier meer over Coconuts.

Vanaf 6 jaar

Sterrenzoeker (HABA) is ook zo’n thema dat tot de verbeelding spreekt voor vele kinderen. Ook Kobe is een échte ruimte-freak en was zowaar al enthousiast nog voordat hij de spelregels hoorde. Die laatste maakten het gelukkig alleen maar beter. Het doel is om als eerste met jouw raket de baan rond het bord te volbrengen, onderweg ga je verschillende keren op zoek naar sterrenbeelden. In praktijk doe je dat door een sterrenkaart te nemen en die onder tijdsdruk een plaats op het spelbord te geven die jou zo veel mogelijk punten (en dus stapjes naar voor!) oplevert. Kan jij iedereen de baas met je ruimtelijke kwaliteiten?

Vallei der Vikingen (HABA) werd dit jaar Kinderspiel des Jahres bij onze Duitse buren. Na één speelsessie weet je meteen waarom. Om te beginnen die kogel waarmee je verschillende vaten probeert om te kegelen, maar vooral het strategische spel dat erachter schuilt. Een diepgaand spel dat er niet alleen leuk uit ziet, maar waarbij de kinderen de kans krijgen om te groeien. Welk vat wil jij omstoten maar vooral: welke speler wil jij daarmee verplaatsen over de steiger? Iedereen verplaatst iedereen tot er uiteindelijk één iemand in het water plonst en al de rest op één of andere manier goudstukken kan verdienen. Er worden verschillende ronden gespeeld tot alle goudstukken verdeeld zijn. De Viking die op dat moment de grootste buit heeft, wint het spel.

 

 

Ben je op zoek naar nog meer tips, of kan je een spel maar niet vinden? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Volg bovendien onze Facebook-pagina voor meer foto’s van deze (en nog veel meer) spelletjes!