Spelbeschrijving

In Elysium zal je er alles aan doen om een plaats te verdienen tussen de Goden. Haal vele helden en zeldzame artefacten naar je rijk en ga op zoek naar krachtige combinaties. Diezelfde combinaties zal je iets later weer moeten vernietigen wanneer je de kaarten transfereert naar je Elysium om punten te verdienen.

Elysium speelt zich af over vijf tijdperken, aan het begin van elk tijdperk bezitten alle spelers vier pijlers: een rode, gele, blauwe en groene. Nadat er in de Agora 7 tot 13 kaarten werden opengelegd (afhankelijk van het aantal spelers) kunnen de spelers elk om beurt één van hun pijlers spenderen om een kaart te nemen. In elk tijdperk kan je dus drie kaarten en één Quest nemen. Elke kaart in de Agora heeft een bepaalde voorwaarde in de vorm van pijlers, de kleur(en) van pijlers die op de kaart vermeld staan moet je nog in je bezit hebben om die bepaalde kaart te kunnen nemen. Het is echter niet verplicht om ook één van die pijlers af te geven wanneer je die kaart neemt, je mag dus ook een andere kleur afgeven. Ook het nemen van de quests werkt op dezelfde manier: je moet de pijler in de kleur boven de quest nog in bezit hebben om de bijhorende quest te kunnen nemen. Alle kaarten hebben een unieke eigenschap, zo heb je o.a. kaarten met een onmiddellijk effect, maar ook kaarten met een permanent effect zolang ze bovenaan in je domein liggen. Andere kaarten kan je één of meerdere keren activeren. Dankzij de voordelen van deze kaarten kan je geld, punten, extra acties en meer verzamelen. Nadat alle spelers hun pijlers hebben ingezet verandert de beurtvolgorde, de nummers op de quests bepalen de nieuw volgorde. De quest bepaalt ook hoeveel punten, goud en transacties je mag doen. Met de transacties ga je kaarten van je domein naar je Elysium transfereren, in je Elysium zullen je kaarten punten opleveren maar kan je niet langer gebruik maken van de eigenschappen van de kaart. Van zodra je een kaart naar je Elysium brengt moet je kiezen bij welke set je de kaart gaat voegen: je kan sets per kleur of per waarde vormen. De waarde van de kaart is ook de kostprijs van deze transactie.

Elke speelsessie doen er vijf van de 8 legendes mee. Wanneer je er in slaagt om een set met de drie verschillende waarden (1, 2, 3) in éénzelfde kleur te maken krijg je de bijhorende bonusfiche t.w.v. 5 punten. De tweede speler die een set in deze kleur kan maken krijgt nog 2 bonuspunten, de volgende sets zullen geen bonuspunten meer opleveren. Wanneer je een set per waarde vormt krijg je de bijhorende bonusfiche van zodra je set twee kaarten bevat, deze bonusfiche kan je helaas ook weer kwijtraken wanneer een andere speler een groter set vormt. Na de transacties begint het volgende tijdperk. Na vijf tijdperken volgt de eindtelling. Kaarten in je domein leveren geen punten meer op, alle sets in je Elysium leveren nog 2 tot 12 punten op, afhankelijk van de soort en de grootte van je set. Wanneer de Ares legende in het spel zit kan je nog tot 16 punten verdienen met je verzamelde prestigepunten. Als je in je Elysium nog kaarten met speciale krachten liggen hebt kan je ook daar nog bonuspunten verdienen. De speler die daarna de meeste punten heeft wint het spel.

Onze mening

Een eerste speelsessie van Elysium maakte ons meteen nieuwsgierig naar meer, eens je de kaarten wat leert kennen worden de volgende sessies er alleen maar beter op. Een nominatie voor Kennerspiel des Jahres is dan ook niet niks. Dit is echt zo’n spel waar je op zoek gaat naar de ideale combinaties, er zijn zoveel kaarten die je graag wilt hebben en je kan er toch maar drie per tijdperk krijgen. Er zijn meerdere dingen waar je op wilt letten, enerzijds wil je de acties in je domein zo goed mogelijk benutten, anderzijds let je ook op de kleur en de waarde van je kaarten met het oog op de sets die je wilt vormen. Heel wat keuzes die je moet maken dus. Anderzijds ben je uiteraard ook wat afhankelijk van de kaarten die in de Agora liggen, want lang niet alle kaarten komen in het spel. Het gebeurt wel eens dat je in de eerste ronde een set begint in één bepaalde kleur en je voor de rest van het spel geen kaart in die kleur meer te pakken krijgt omdat er gewoon weinig beschikbaar zijn en/of je tegenspelers ze voor je neus wegnemen. Dat hoeft gelukkig niet te betekenen dat je het spel daardoor zult verliezen, je vindt vast wel een andere manier om een goede set te vormen. Slechts vijf van de acht legenden doen mee in één speelsessie, bovendien worden lang niet alle kaarten gebruikt tijdens een spel. Dat maakt dat de herspeelbaarheid toch wel goed zit, je gaat telkens op zoek naar nieuwe combinaties. Wij speelden het inmiddels met alle spelersaantallen en kunnen bevestigen dat het spel in alle situaties goed tot z’n recht komt. De quests zijn aangepast naargelang het aantal spelers, het enige nadeel bij twee spelers is dat er minder kaarten in de Agora komen te liggen en je (als startspeler) iets minder keuze hebt. Space Cowboys volgt de lijn van zijn vorige spellen en komt alweer met goede kwaliteit en een mooie inlay. Bovendien is er voor dit kaartspel een leuke play mat beschikbaar.

Conclusie: Elysium is een expertspel met veel variaties en veel combinatie-mogelijkheden!

Elysium

Met dank aan Asmodee België!

Met dank aan Asmodee België!

Elysium

Auteurs: Matthew Dunstan & Brett J. Gilbert
Uitgever: Space Cowboys
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 60 min.
Vanaf 14 jaar