Het laatste anderhalf jaar hebben we ons verdiept in de verschillende Escape spellen, tijd om onze ervaring met jullie te delen!

UNLOCK! – Space Cowboys (Asmodee)

UNLOCK was onze eerste kennismaking met dit genre. Een escape-spelletje uit deze reeks bestaat uit een set kaarten en een bijhorende app (gratis te downloaden op elke tablet/smartphone). Je komt een kamer binnen en vindt in elke kamer verschillende voorwerpen onder de vorm van getallen. Deze getallen verwijzen naar een kaart in de stapel. De verschillende voorwerpen zal je op een efficiënte manier moeten combineren en gebruiken om zo steeds meer te ontdekken. Je gebruikt machines, gaat op zoek naar codes, ontdekt verschillende ruimtes en komt zo steeds dichter bij dé ultieme oplossing. Heel het verhaal wordt vergezeld van een passend achtergrondmuziekje. Je probeert het mysterie op te lossen binnen de 60minuten. In elke doos vind je spellen én een demo-spel (12-kaarten) om het spel eerst onder de knie te krijgen (zonder dat je spelregels hoeft te lezen).

De reeks UNLOCK! is onze absolute favoriet in deze categorie. Het verhaal sleept je elke keer opnieuw mee. Zowel met twee als met meer spelers is het steeds opnieuw een leuk avontuur. Er liggen kaarten/voorwerpen genoeg op tafel zodat iedereen constant iets te bekijken heeft, je vult elkaar aan door luidop na te denken. Wat we nog het leukste vinden is dat de spellen er steeds beter op worden naarmate er meer op de markt komen. Vooral de integratie van de app wordt er steeds interessanter op.  Waar de app in het begin vooral diende om codes te verifiëren en eenvoudige oplossingen in te geven wordt hij in de laatste spellen omgedoopt tot instrument, landkaart en nog veel meer machines waar je actief dingen op zult moeten uitproberen om de raadsels te kunnen oplossen. De spelinhoud kan je bovendien gemakkelijk uit de doos halen om mee op vakantie te nemen! Je kan elk spel uiteraard maar één keer spelen (omdat je de oplossingen weet) maar het spelmateriaal blijft intact zodat je er nog iemand anders mee gelukkig kan maken.

EXIT Het Spel – 999 Games

Ook bij EXIT word je al snel meegesleurd in een spannend verhaal. Na een thematische inleiding kom je terecht op een onbewoond eiland, in een laboratorium, in een vakantiehuisje of zelfs op een rijdende trein. Het enige wat overblijft is een groot mysterie en een boekje vol aantekeningen. In dat boekje vind je al snel verschillende raadsels die regelmatig zullen aangevuld worden met extra kaarten. Voor elk raadsel moet je deze keer een unieke 3-delige code vinden. De code geef je in op de ronde schijf, die op zijn beurt (via een kaart) toont of de oplossing correct is of niet. Als beloning krijg je nieuwe kaarten die je zo leiden naar een volgend raadsel. Hou je potlood, kladbriefjes, gum en schaar maar alvast klaar, want bij een EXIT spel moet je letterlijk alles uit de kast halen! Je zal moeten knippen, puzzelen, tekenen, maar vooral: logisch nadenken.

Ook de EXIT-reeks behoort tot onze favorieten, we speelden tot hiertoe élk spel dat op de markt kwam. Keer op keer waren we onder de indruk en konden ze ons weer met iets nieuws verrassen. De raadsels in EXIT vinden we persoonlijk dat tikkeltje moeilijker, er zijn weinig scenario’s die we konden uitspelen zonder een “Ik weet het écht niet meer”-momentje, gelukkig zijn er kaarten met tips die je op eender welk moment kan inkijken; mits wat strafpunten bij je eindscore. Het grootste nadeel is dat je heel erg vasthangt aan het notitieboekje, je kan gemakkelijk met 2 in een boekje kijken, maar de andere spelers zitten er dan ook maar voor spek en bonen bij. Wij hebben dit steeds opgelost door het notitieboekje vooraf (in kleur, en zonder het in detail te bekijken!) te kopiëren zodat iedereen actief mee kon zoeken. De meeste EXIT-spellen kunnen maar één keer gespeeld worden, je kent niet alleen de oplossingen maar hebt normaal ook het spel volledig vernield door de raadsels uit te voeren. Maar desalniettemin beleef je voor een kleine €15 een geweldig avontuur!

Pocket Escape Room – 999 Games

Ook in deze escape rooms beleef je samen een uniek avontuur. Elk spel bestaat uit een simpele stapel met (grote) kaarten. Jullie lezen het verhaal op de kaarten en komen zo opnieuw terecht in een mysterieuze wereld vol avontuur, van een jungle tot een teletijdsmachine of Venetië. Voor je het weet stoot je op je eerste vraag/raadsel en kunnen jullie onderling beginnen overleggen. Samen proberen jullie een oplossing te verzinnen, pas als jullie het eens zijn over het antwoord mag de kaart omgedraaid worden. Foute antwoorden worden bestraft, juiste antwoorden worden beloond, maar de tijd tikt onherroepelijk door. In de meeste scenario’s zal de stapel kaarten op een bepaald ogenblik gesplitst worden in meerdere delen, vanaf dat moment zal je dus kiezen welke kant je (eerst) uit gaat en welke raadsels je nog even laat liggen. Uiteindelijk zal de ervaring van de ene stapel je bijna altijd moeten helpen om de andere stapel op te lossen.

Bij de Pocket Escape Rooms is het van groot belang dat je de kaarten steeds op tafel laat liggen aangezien je nog niet mag zien wat er op de volgende kaart staat. Eventjes de kaart vastnemen om van dichtbij te kijken is dus geen optie. Dat is voor ons ook de reden waarom we alle spellen uit deze reeks uitsluitend met ons twee willen spelen, het is niet zo praktisch om met 4 volwassenen rond een stapeltje kaarten te gaan hangen. Voor ons is deze reeks misschien de minst boeiende uit het gamma, toch kunnen we niet weerstaan om élk nieuw scenario met plezier te ontdekken. De Pocket Escape Rooms zijn perfect om mee op reis te gaan: ze nemen niet veel plaats in in de koffer en je hebt er weinig tot geen attributen voor nodig. ’s Avonds als de kindjes slapen kunnen wij ons compleet verliezen in zo’n spannend verhaal. Achteraf kan je er nog een ander koppel mee plezieren, want het spelmateriaal blijft volledig intact!

ESCAPE ADVENTURES – KOSMOS Uitgevers

In tegenstelling tot alle voorgaande reeksen is dit geen doosje met spelmateriaal, maar gewoon een dun boekje. Nieuwsgierig als we zijn moesten we ook deze getest hebben, en wat bleek: eigenlijk beleef je ook hier gewoon een escape spel dat zeker te vergelijken is met de andere spellen in deze reeks. Je leest een intro en krijgt er meteen een extra grote kaart bij. Op de kaart zie je verschillende locaties die je kan gaan bezoeken wanneer jij dat wilt. Die verwijzen door naar een bepaalde pagina in het boek, waar je de locatie meer in detail kan gaan bekijken en bestuderen. Op sommige locaties ontmoet je personen die je tips geven, op andere locaties vind je voorwerpen die je (moet uitknippen en) kan gebruiken op nog andere locaties. Gaandeweg ontdekt je zo nog meer geheime locaties en gaat er een hele wereld voor je open.

In deze avonturen zal je moeten knippen, puzzelen, tekenen, maar vooral veel lezen. In dit boek is duidelijk meer geschreven dan in alle andere escape spellen in deze reeks. Vooral het knippen is hier soms toch erg nutteloos. Als iemand naar een escape spel vraagt, zullen we deze escape adventures zeker niet als eerste aanraden. Als je al de andere reeds gespeeld hebt, dan wachten er hier dus nog vier leuke avonturen! Aangezien alles zich in één boek afspeelt is het niet meteen aan te raden om met meer dan 2 spelers te spelen, het spreekt voor zich dat het boek na één keer ook uitgespeeld/vernietigd is. Hoewel er in elk boek wel een deeltje staat van een 5de scenario, dat je pas kan spelen nadat je de vier oorspronkelijke boeken uitgespeeld hebt.

Exit Puzzles – Ravensburger

We wijken af, puzzels passen misschien niet helemaal in de reeks ‘escape spellen’. Maar wat dacht je van een escape puzzel? De doos (en vooral de uitleg) zijn erg geheimzinnig en lieten ons wat in het duister. Zou er dan een puzzelstukje ontbreken? Wat maakt deze puzzel ‘anders’ dan een gewone puzzel? Tijd om ook deze eens te testen. In de doos vind je 759 puzzelstukjes, een verhaal en een gesloten envelop. Je begint gewoon met puzzelen, en al snel blijkt dat de puzzel die je maakt niet helemaal overeenkomt met de puzzel die je op de doos zag. Hier en daar zijn dingen veranderd: een hoop cijfers op de randen, een kast die plots open staat, boeken die verdwenen zijn, dieren die weg/verplaatst zijn, … . Maar plots is de puzzel af en heb je gewoon alle puzzelstukjes gevonden. Het is duidelijk dat je ‘iets’ moet doen, maar wat? Een kleine aanwijzing in de vorm van ‘spelregels’ hadden voor onze eerste puzzel wel van pas gekomen, want we moeten toegeven dat we uiteindelijk gewoon de QR-code voor de oplossingen hebben ingescand.
Achteraf werd het duidelijker: de verschillen tussen de puzzel en de doos geven aan waar je moet beginnen zoeken. Eens je het principe door hebt zie je sneller waar je moet beginnen zoeken. Uiteindelijk zal elk raadsel – meestal via informatie op de boeken in de kasten – leiden naar een bepaalde cijfercombinatie, die je vindt op één van de puzzelranden. De verschillende randen kan je vervolgens combineren tot één puzzelstuk, en die oplossing vind je in de gesloten envelop. Een echt spel is het niet, maar wie graag puzzelt en een volwassen-versie wilt van “zoek de 7 verschillen” kan zich dus eens wagen aan een echte escape puzzel!

De reeks is hier nog niet compleet, maar de andere escape spellen/varianten hebben we nog niet (voldoende) kunnen testen om hier te beschrijven. Wordt vervolgd!