Spelbeschrijving:

Opgelet: dit is een uitbreiding op Fleet en kan niet zelfstandig gespeeld worden.
Meer informatie over het basisspel kan je hier terugvinden: Fleet

FleetFleet: Arctic Bounty bestaat uit verschillende onderdelen waarvan je zelf kiest welke je aan het spel wilt toevoegen en welke niet. Zo zijn er nieuwe licenties zodat je nieuwe types van boten kan lanceren, boten die je zonder licentie kan lanceren, vissers die je iets opleveren als je geen licentie koopt en crew-leden die je er soms zomaar bij krijgt!

Er zitten 5 nieuwe licenties, met bijhorende bootkaarten in deze uitbreiding. In elk spel heb je 5 basislicenties en 3 premium licenties nodig, hiervoor kan je dus alle mogelijke combinaties maken met de licenties uit het basisspel en die uit de uitbreiding. Uiteraard geven deze licenties weer andere bonussen, en ook deze keer zitten er heel leuke tussen! Zo kan je de maximumcapaciteit van je oester-boten verhogen of kaarten nemen ipv vissen. Bij andere licenties worden je kapiteinen helemaal gratis (dan mag je ze rechtstreeks van de stapel nemen en hoeft deze kaart niet uit je hand te komen) of kan je vissen van je tegenspelers ‘stelen’.

Daarnaast zijn er nu ook de zogenaamde ‘dock-cards’. Dat zijn boten die je kan lanceren zonder dat je daar een licentie voor nodig hebt. Bovendien moet je niet wachten tot je ze op hand krijgt maar kan je ze gewoon van de stapel nemen in de lanceringsfase. Je betaald te kostprijs van de boten zoals anders. Deze boten geven bepaalde extra’s: zo verzamelt je ‘Tug boat’ elke ronde kaarten tot je op een gegeven moment beslist om de kaarten op hand te nemen, vanaf dan ben je je boot weer kwijt.

Een ander onderdeel van de uitbreiding zijn de ‘bay-cards’. Dit zijn allemaal kaarten die je bepaalde extraatjes kunnen geven tijdens het spel. Zo krijg je elke keer een visser als je geen licentie wilt/kan aankopen, deze kan je later in het spel gebruiken als 2 munten, maar levert 2 punten op als je ze aan het einde van het spel niet gebruikt hebt. Ook de crew-leden geven leuke extra’s zoals extra lanceringen, extra vissen, munten of punten. Er is zelf een kaart waardoor je de bonus van één van je licenties kan verhogen! Deze crew-leden komen bij de licenties te liggen nadat de licentie ‘crew members’ werd getrokken. Wanneer er later een licentie aangekocht wordt waar een kaart bij ligt, krijg je deze er dus zomaar bij!

Tenslotte is er ook nog een 2-speler variant. Hiervoor spelen beide spelers tegen een fictieve speler. Hiervoor kan je kiezen tussen Captain Kirkman of Captain T.C., oftewel: een makkelijkere of moeilijkere variant. Deze kapitein bied soms mee op de licenties en lanceert boten. Op het einde van het spel tellen de punten op de licenties en boten mee, bovendien ontvangt hij ook punten voor vissen alsof al zijn boten volzet waren.

Onze mening

Over het algemeen zijn we niet meer zo voor uitbreidingen, maar deze voegt toch wel leuke dingen toe aan het basisspel! Vooral de visserskaart die je krijgt als je geen licentie aankoopt vinden we erg leuk. In het basisspel leek het soms een ‚verloren beurt’ als je geen licentie kon kopen, nu krijg je daar iets voor in de plaats. Daarna is het afwegen of je de kaart gaat gebruiken als geld, of gaat sparen voor de punten op het einde van het spel. Kiezen welke licenties je toevoegt aan het spel is meestal het moeilijkste want ze zijn allemaal heel leuk! De nieuwe licenties en bonussen vragen je om nieuwe tactieken te bedenken. Doordat je niet elke keer dezelfde licenties in het spel hebt ben je ook genoodzaakt elke keer op een andere manier te spelen. Ook de boten die je zonder licenties kan lanceren voegen iets extra toe, als je niet de juiste boten op hand hebt kan je altijd kiezen om één van deze te lanceren. Of gewoon omdat de voordelen van die boten interessant zijn…

De 2-speler variant is er moeilijker op geworden, het is vooral moeilijk om van de kapitein te winnen, en niet van elkaar. Je weet niet op voorhand of de kapitein zal bieden (wordt bepaald door een willekeurige kaart), maar als hij bied dan kan hij vrij hoog bieden. Momenteel nog gemengde gevoelens over deze variant, maar in ieder geval is het er spannender op geworden!

Conclusie: We zijn heel enthousiast over de uitbreiding, maar de 2-speler variant kon ons tot op heden nog niet overtuigen.

Fleet: Arctic Bounty

Auteur: Matt Riddle & Ben Pinchback
Uitgeverij: Gryphon Games
Aantal spelers: 1 – 6
Tijdsduur: ± 30 min.
Vanaf 10 jaar