Spelbeschrijving

FleetIn Fleet proberen alle spelers een zo sterk mogelijk vloot op te bouwen om heerser te worden over de Arctische oceaan. Eerst heb je licenties nodig en daarna kan je boten van een bepaald type lanceren. Als je dan ook nog een kapitein inhuurt op je boot kan het vissen beginnen!

Elke ronde begint met een biedfase. Er liggen een aantal licenties beschikbaar in het aanbod. De startspeler kiest één licentie en zegt zijn startbod luidop. Daarna kunnen andere spelers opbieden of passen. De hoogste bieder betaald en ontvangt de licentie. Dit gaat verder tot elke speler één licentie heeft gekocht. De volgende fases van de ronde doet elke speler ongeveer gelijktijdig. Eerst mag iedereen één boot lanceren (van het type waar je een licentie van hebt), daarna mag iedereen een kapitein inhuren op een gelanceerde boot, en als laatste ontvangt elke gelanceerde boot met kapitein één vis. Tenslotte mag elke speler uit twee kaarten kiezen welke hij op hand moet nemen en begint de volgende ronde opnieuw met een biedfase.

Alles wordt gedaan met dezelfde kaarten: Je kan een kaart gebruiken als geld (volgens de genoemde geldwaarde), als boot (door de kost te betalen met andere kaarten) of als kapitein (door de kaart met de rug naar boven op een boot te leggen). Ook levert alles punten op. De licenties en gelanceerde boten zijn het aantal vermelde punten waard terwijl elke gevangen vis ook nog een punt opbrengt.

Daarnaast zijn er nog heel wat bonussen te verdienen met de licentie-kaarten en geldt er telkens: wanneer je meer van dezelfde licenties hebt wordt die bonus steeds beter! Met die bonussen kan je o.a. extra kaarten trekken tijdens de lancerings- en/of kapiteinsfase, of kan je reeds gevangen vissen omzetten in geld/kaarten!

Het spel eindigt op het einde van de ronde waarin de licentiekaarten niet meer kunnen aangevuld worden. Dan volgt de puntentelling en diegene met het machtigste vloot wordt heer en meester over de oceaan!

Onze mening

Fleet is een kaartspel dat er voor ons echt bovenuit steekt.. Dit korte kaartspel vraagt toch wat opbouwen en wat denkwerk. Bieden in een spel is nooit niet echt ons ding, maar hier stoort het ons niet. De keuze die je moet maken is of je verschillende licenties wilt kopen (om van verschillende bonussen te kunnen genieten) of je juist veel licenties van hetzelfde type wilt, want dan wordt die bonus alsmaar beter.. Dit maakt het bieden elke ronde spannender, want je hebt vaak al je ogen laten vallen op één bepaalde licentie en die wil je dan ook kost wat kost binnenhalen! Daarnaast zijn er ook nog de ‚Premium Licenses’ die 10 overwinningspunten waard zijn.. Het minimum startbod voor deze licenties ligt hoger, dus je zal wat moeten sparen als je deze wilt kopen!

Je moet ook telkens opnieuw de keuze maken welke kaarten je wanneer gebruikt. Sommige boten wil je houden om te kunnen lanceren, maar zowel lanceren als licenties kopen kost geld! Daar zal je dus andere boten voor moeten opofferen..

Daarnaast is het materiaal in Fleet ook erg kwalitatief, goede kwaliteit van kaarten en erg mooie illustraties! Alleen een beetje jammer dat het doosje iets te klein is! Inmiddels is er ook een uitbreiding op Fleet (Fleet: Arctic Bounty), daar volgt zeker nog een recensie van!

Conclusie: Fleet is een leuk en spannend kaartspel dat hier graag gespeeld wordt! 8/10

Fleet

Auteur: Matt Riddle & Ben Pinchback
Uitgeverij: Gryphon Games
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 30 min.
Vanaf 10 jaar