Spelbeschrijving

Flick’em Up! is niet zomaar een gezelschapsspel. Vergeet dat stilletjes rond de tafel zitten en eindeloos wachten tot het terug aan jou is, Flick’em Up speel je niet vanop je luie stoel! Vorm alvast twee teams en zoek een grote tafel met een gladde ondergrond. Nadat je één van de 10 scenario’s gekozen hebt kan je de opstelling van in het scenario-boek nabootsen.

Elk scenario heeft uiteraard een ander verhaal. Soms moet je alle leden van de andere bende vermoorden, andere keren heb je het enkel op de Sheriff gemunt. Het kan even goed zijn dat er helemaal niets te moorden valt, maar dat je goud moet verbergen of de dochter van je tegenstanders moet ontvoeren. De basisregels blijven in elk scenario gelden, daarnaast komen er in bepaalde scenario’s extra regels bij.

De grote klok op het stadhuis bepaalt het aantal ronden dat er gespeeld zal worden. Tijdens elke ronde komen alle cowboys van beide teams één keer aan bod. Als je aan de beurt bent kies je één van jullie beschikbare cowboys en kan je tot twee acties uitvoeren. De meest gebruikte acties zijn bewegen en schieten. Om te bewegen leg je de grote schijf op de plaats van je cowboy en flick je deze weg, op de plaats waar de schijf eindigt plaats je je cowboy terug. Tijdens deze beweging mag je geen andere cowboys, voorwerpen of gebouwen aanraken, anders wordt de beweging ongeldig verklaard. Na elke beweging is het belangrijk om de richting van je cowboy te bepalen, dat is namelijk ook de richting waarin hij kan schieten! Om te schieten leg je aan elke arm een grijze kogel die je vervolgens op dezelfde manier kan wegschieten. Als één van de cowboys van je tegenstander hierdoor omver valt verliest deze een levenspunt. De getroffen cowboy blijft neerliggen en wordt pas terug rechtgezet bij zijn volgende beurt.

Onze mening

Flick’em Up sprak ons in eerste instantie helemaal niet aan, het lijkt wel een kinderspel en als je als volwassene een spel speelt heb je niet meteen zin om met cowboys te schieten. Het enthousiasme van een aantal vrienden zette ons er toe om het spel toch een kans te geven en we moeten eerlijk toegeven dat we helemaal fout zaten. Flick’em Up is gewoon leuk, punt. Je gaat helemaal op in het verhaal en het is elke keer opnieuw spannend. Het is helemaal geen probleem om een paar keer hetzelfde scenario te spelen, maar het is uiteraard nog veel leuker dat je kan afwisselen en elke keer een totaal ander verhaal speelt. Het materiaal is van goede kwaliteit, toch zie je na een aantal speelsessies wel gebruikssporen. Bij ons blijft de klok van het stadhuis niet altijd even gemakkelijk op het juiste cijfer staan, ook de hoedjes (waarmee je aanduidt of een cowboys reeds aan de beurt is geweest of niet) zien wel af. Als we een avond gepland hebben om met vrienden te spelen dan zal Flick’em Up niet op tafel komen, toch zijn er heel wat momenten waar het gewoon het ideale spel is. Ik denk aan familiefeestjes: een grote groep (tot 10 spelers) is geen enkel probleem, bovendien kan zowel jong als oud perfect meespelen. De spelregels zijn zo eenvoudig dat je meteen aan de slag kan zonder veel uitleg. Flick’ em Up zal bij ons nog veel op tafel komen bij dergelijke gelegenheden, we kijken er al naar uit om het binnen een aantal jaren met ons eigen zoontje te spelen! Ook met 2 spelers komt het spel heel goed tot z’n recht, maar in die situatie zijn er heel wat andere spellen die de weg naar onze tafel sneller zullen vinden. Het enige nadeel: je hebt er heel wat plaats voor nodig, dat is op een familiefeestje niet altijd het geval.

Conclusie: Flick’em Up is een ideale partyspel!

flickFlick ’em Up!

Met dank aan Bergsala Enigma!

Met dank aan Bergsala Enigma!

Auteur: Jean Yves Monpertuis & Gaëtan Beaujannot
Uitgever: Pretzel Games
Aantal spelers: 2 – 10
Tijdsduur: ± 30 min.
Vanaf 7 jaar