Spelbeschrijving

In Fungi gaan beide spelers samen op wandel in het bos, op zoek naar de mooiste of lekkerste champignons. Sommige vind je gewoon voor je voeten en zijn makkelijk te grijpen, terwijl je voor anderen wat meer moeite zal moeten doen en misschien stokken nodig hebt. Met de pan, wat boter en azijn in aanslag kan je de lekkerste gerechtjes toveren!

In je beurt mag je slechts één actie uitvoeren. Een mogelijke actie is om een champignon te nemen uit het bos of vanop de stapel met reeds geplukte champignons. Diegene die voor je voeten liggen kan je zomaar nemen, voor diegene die verder in het bos liggen heb je stokken nodig. Je kan er ook voor kiezen alle kaarten van de ‘vervallen’-stapel te nemen, dat zijn er max. vier, maar je moet wel rekening houden met je handlimiet. Stokken kan je verkrijgen door minstens 2 champignons van dezelfde soort te verkopen. Wanneer je setjes van 3 of meer champignons hebt kan je ze klaarmaken in de pan en leg je ze voor je op tafel. Als je 4 of 5 dezelfde kaarten hebt kan je zelf boter of azijn aan je gerecht toevoegen! Je mag slechts 8 kaarten op hand houden, maar door extra manden te verzamelen verhoogt die limiet. Als je een kaart met volle maan neemt krijg je één van de 8 nachtkaarten: hiervan bestaat er één kaart per soort champignon. Deze tellen als 2 champignons.

Op het einde van je beurt verdwijnt er telkens één kaart uit het bos naar de ‘vervallen’-stapel. Van zodra de stapel uitgeput is en alle kaarten in het bos weg zijn eindigt het spel. Enkel de champignons die je tijdens het spel hebt klaargemaakt tellen voor het aantal punten dat aangegeven is op de kaart. Alle punten worden opgeteld en diegene met de meeste punten wint het spel.

Onze mening

Fungi is een leuk spel dat subliem is in zijn eenvoud. Er zijn zoveel dingen die je wilt doen, en toch mag je maar één actie doen per beurt! Je wilt kaarten nemen maar moet eerst verkopen/klaarmaken omdat je aan je handlimiet zit, of misschien kan je een mand grijpen zodat je handlimiet stijgt? Elke beurt verdwijnt er een kaart uit het bos, je wilt dus die bepaalde kaart kunnen nemen voor ze verdwijnt of voor je tegenstander ze neemt. Of juist niet en wacht je tot de kaart met nog enkele andere goede kaarten op de ‘vervallen’-stapel ligt? Maar ook die verdwijnt van zodra er een 5de kaart bijkomt.. De nachtkaarten zijn altijd de moeite waard, ze tellen dubbel en als je ze verkoopt krijg je dus ook dubbel zoveel stokken, of dubbel zoveel punten als je ze klaarmaakt… Je kan openlijk zien hoeveel stokken je tegenspeler in bezit heeft, dus je kan redeneren of je tegenspeler die kaart voor je neus kan wegsnoepen of niet.. Vergeet ook niet om regelmatig een pan te nemen, want zonder pannen kan je uiteraard niets klaarmaken. En elke keer opnieuw is het spel gedaan terwijl je nog zoveel had willen doen of net nog een goed setje op handen had…

Een ander voordeel is dat het in 5 minuten uit te leggen valt en iedereen onmiddellijk kan meespelen. Over de illustraties bestaan gemengde meningen, maar wij vinden ze erg mooi. Als we één minpunt moeten aanhalen is het vooral het gedoe met de kaarten, elke keer die hele rij kaarten opschuiven zodat er 2 voor de voeten komen te liggen en de rij opnieuw kan worden aangevuld tot 8 kaarten.

Conclusie: Fungi is een top spel voor 2 spelers: snel, spannend en strategisch! 8/10

Fungi

Auteur: Brent Povis
Uitgeverij: Pegasus Spiele
Aantal spelers: 2
Tijdsduur: ± 20 min.
Vanaf 10 jaar