Zoals de titel al laat vermoeden gaan we in Gardeners aan de slag als tuinier. Samen nog wel! Met z’n allen werken we op één perceel van 6 op 6. Overleggen is verboden, maar toch heeft één iemand exact in gedachten hoe de tuin er achteraf uit moet zien. Moeilijk (om foutloos te doen)? Wees maar zeker! Gelukkig voorziet Gardeners enkele oefeningen én een beginnersvariant zodat elke beginnende tuinier de tijd krijgt om alle kneepjes van het vak te leren.

Aan het begin van het spel krijgen alle spelers een blind stapeltje met tuintegels. Na het startsignaal kan iedereen vrijblijvend tegels toevoegen aan de tuin, maar zoals we al aangaven is het daarbij verboden om verbaal te communiceren. Om duidelijk te maken dat je het met de plaatsing van bepaalde tegels niet eens bent mag je ook tegels weer weghalen en in het speelgebied van een medespeler leggen. Je mag hem dus niet zélf verleggen zoals je het graag zou willen! Aan het begin van het spel is er slechts één speler die een speciale regelkaart op hand heeft, maar gaandeweg kunnen er ook twee of zelfs drie kaarten gelijktijdig in omloop zijn. Die eisen heb je in verschillende soorten. Sommige kaarten hebben invloed op het tuinpad terwijl andere kaarten dan weer aangeven welke bloemen of planten wel of niet aan elkaar mogen grenzen. Ook de tuinbankjes zijn van belang, want de richting waarin die geplaatst worden kunnen ook belangrijk zijn! Binnen een tijd van 15 minuten probeer je op deze manier aan zoveel mogelijk opdrachten te voldoen om de verschillende scenario’s in het spel te doorlopen.

Hoewel Gardeners geen complex spel is om te spelen, zijn de spelregels dat wel. Die zijn zo ingewikkeld en complex geschreven waardoor je ze vaak moet herlezen voor je iets of wat begrijpt hoe het spel in elkaar steekt. Wij zijn nochtans ervaren spelregel-lezers! Het real-time coöperatief spelen kennen we uit Magic Maze, een spelletje dat we hier allemaal heel leuk vinden. Aangezien Gardeners van dezelfde auteur afkomstig is hadden we op een gelijkaardig succes gehoopt, maar dat bleef een beetje uit. Hoewel er veel kaarten en scenario’s zijn voelt het spel toch eentonig aan. Het kon ons dus helaas weinig motiveren om het opnieuw te blijven spelen.

Gardeners

Geronimo Games, 15 min., 1-4 spelers, vanaf 10 jaar