Spelbeschrijving

Het ‘spelbord’ van Glastonbury bestaat uit 32 kaarten in een 6×6-gebied. In de hoeken worden de aparte ‘hoek-kaarten’ gelegd. Je loopt met je figuurtje rond dit veld en verzamelt ingrediënt- en toverspreuk-kaarten.

Als het jouw beurt is beweeg je jouw tovenaar rond het veld: zoveel stappen als je laatst genomen kaart aangeeft. Daarna mag je een kaart kiezen uit de rij/kolom waar je gestopt bent. Je wilt dus niet eindigen op een hoek want dan kan je geen kaart nemen. Je legt de kaart op je stapel en mag deze tijdens het spel niet meer inkijken, je moet dus proberen onthouden welke kaarten je al hebt. Het veld wordt aangevuld en de volgende speler is aan de beurt.

De ingrediënt-kaarten leveren punten op aan het einde van het spel. Heb je maar één kaart in een bepaalde kleur dan zijn het minpunten, heb je er 2 kaarten van dan zijn dat 0 punten, en als je er 3 of meer hebt leveren ze pluspunten op (het aantal dat staat aangegeven op de kaart). Bovendien worden de punten van je eigen kleur verdubbeld: zowel voor minpunten als pluspunten!

Daarnaast zijn er ook de toverspreuk-kaarten die je bepaalde voordelen kunnen geven. Vb. Dat je 3x een extra stap mag doen als je op een hoek komt, of dat je 3x een willekeurige kaart mag nemen.. Er zijn ook toverspreuken waardoor je tegenstanders hun laatste nieuwe kaart moeten weggooien,…

Het spel loopt door totdat het veld niet meer kan worden aangevuld en een rij/kolom helemaal leeg is.

Er is ook een variant waar iedereen aan het begin een extra opdracht krijgt. Een opdracht kan inhouden dat je de meeste kaarten van een bepaalde kleur moet hebben, of de minste kaarten in het geheel,…

Onze mening

Wij zijn erg enthousiast over Glastonbury. Het is in 5 minuten uitgelegd en ondanks de eenvoudige spelregels komt er toch ook wat denkwerk aan te pas… Je kiest niet alleen de kleur en het aantal punten op een kaart, maar die kaart beslist ook hoeveel stappen je de volgende ronde mag doen! Dit zorgt ervoor dat je vooruit denkt en plannetjes kan maken, zolang iemand anders niet juist díe kaart neemt dat jij zo graag wou.. Daarnaast moet je ook proberen te onthouden welke kleuren je wel/niet hebt, want je wilt natuurlijk geen minpunten!

De extra opdrachtkaarten maken het ook leuk omdat je dan van in het begin al iets hebt om naartoe te werken.. Als je de meeste kaarten van een bepaalde kleur moet hebben ga je ook in de gaten houden welke kaarten je tegenspelers nemen.

Het spel speelt goed met 3/4 spelers, maar met twee vinden we het nog leuker. Dan is het echt een vlot, tactisch spelletje. Er staat een variant in de spelregels waarbij je in een 2-speler-spel de groene en blauwe kaarten kan weglaten, maar wij vonden dat dit niet veel verschil maakte. Het spel is dan wat korter en je kan jouw kleuren makkelijker onthouden, maar dat is alles.

Conclusie: Glastonbury is een spel dat in enkele minuten is uitgelegd en toch wat denkwerk vraagt. 8/10

Glastonbury

Auteur: G. Burkhardt
Uitgeverij: franjos Spieleverlag
Aantal spelers: 2 – 4
Speelduur: ± 30 min.
Vanaf 8 jaar