Spelbeschrijving

Ook voor de piraten komt er een dag dat ze stoppen met plunderen, maar wat doen ze op hun oude dag? Grog Island is een eiland waar alle piraten op pensioen hun kapitaal hebben geïnvesteerd in nieuwe zaken en hun oude bemanningsleden aan het werk zetten. Je kan er speciale investeringen doen, denk maar aan een voodoo workshop of een studio van kapitein éénoog, of misschien wil jij wel de eigenaar worden van de fameuze ‘Grog kroeg’? Doe mee tijdens de veilingen maar ook passen kan je mooie beloningen opleveren.

In Grog Island draait alles rond het vernieuwende biedsysteem. De dobbelstenen worden gedobbeld en op de bijhorend gekleurde vakjes gelegd, deze zal je moeten gebruiken om te bieden! Wil je “4” bieden? Dan kan je één dobbelsteen van 4 kiezen, of twee van twee. Je kan uiteraard enkel kiezen uit de waarden die deze ronde gedobbeld zijn, maar je mag verschillende dobbelstenen combineren om zo de waarde te vormen dat jij wilt bieden. De volgende speler heeft de keuze: hij kan passen of het bod verhogen. Als hij het bod gaat verhogen mag hij de combinatie van de dobbelstenen aanpassen en veranderen, zolang het uiteindelijke bod maar hoger is dan het bod van de vorige speler. Bij het passen krijg je grondstoffen: hoe meer dobbelstenen de speler voor jou voor zijn bod heeft gebruikt, hoe meer goederen! Voor elke dobbelsteen waarmee geboden werd krijg jij namelijk het goed in de bijhorende kleur! Vervolgens moet je een handelsschip kiezen waar je wilt gaan handelen. Je kan je goederen omruilen tegen geld, schatkaarten, piratenkaarten of doelkaarten. Schatkaarten vormen je geheim kapitaal, je hebt dus vaak net iets meer geld dan hetgeen je tegenstanders kunnen zien. De piratenkaarten laten je tijdens de biedfase toe om de waarde van een dobbelsteen te veranderen en de doelkaarten geven aan waarmee je op het einde punten kan scoren. Op het handelsschip kan je ook steeds vier dezelfde goederen gebruiken om een eigendom in het bijhorende gebied aan te kopen. Hierdoor ontvang je meteen een inkomen, al hangt dat af van de populariteit van je vestiging en verdien je niet overal even veel.

Nadat iedereen gepast heeft betaald de winnende speler zijn laatste bod, vervolgens mag hij acties uitvoeren. Hoeveel acties? Dat wordt bepaald door het aantal dobbelstenen dat je hebt gebruikt bij je bod. Bij de eerste twee acties mag je een gratis eigendom innemen, zolang je maar niet twee eigendommen van hetzelfde type inpalmt tijdens dezelfde beurt. Bovendien kan je niet vrij kiezen in welk gebied je zo’n eigendom inneemt, dat wordt bepaald door de kleur van de dobbelstenen waarmee je geboden hebt! Met de laatste drie acties kan je punten verdienen of een gebouw op het speelbord blokkeren. Daarna wordt het bord voorbereid voor een nieuwe ronde. Wanneer één van de spelers zijn laatste bemanningslid op het speelbord heeft geplaatst eindigt het spel aan het einde van de ronde. Tijdens de eindtelling krijgen de spelers nog één overwinningspunt voor elke schatkaart en elke 5 dubloenen, maar de doelkaarten zijn uiteraard de belangrijkste bron van punten. Sommige doelkaarten leveren punten op naargelang de grondstoffen die je nog in je bezit hebt, voor andere kaarten moet je bepaalde eigendommen hebben. Soms is daarvoor het type van belang, andere keren moet je de meerderheid bezitten op één van de vijf gebieden.

Onze mening

Grog Island sprak ons al een hele tijd aan, we waren dan ook erg blij deze te kunnen testen de afgelopen weken. Het lezen van de spelregels beloofde al vast veel goeds. Over het algemeen zijn we geen grote liefhebbers van spellen waarbij er veel geboden wordt, maar daar is Grog Island zeker een uitzondering op. Het is veel meer dan alleen maar bieden. Dankzij de dobbelstenen kan je ook gerichter beslissen hoeveel je wilt bieden, maar naast het totale bedrag is nu ook het aantal dobbelstenen van belang! Enerzijds wil je veel dobbelstenen gebruiken, als je wint wil je graag zoveel mogelijk acties kunnen uitvoeren. Anderzijds wil je je tegenspelers niet zomaar alles cadeau doen, hoe meer dobbelstenen jij gebruikt om te bieden, hoe meer goederen ze krijgen als ze op dat moment passen. Een keuze die je gedurende het hele spel achtervolgt. Een ander element wat dit biedspel anders maakt dan de rest is dat je ook een interessante beurt kan hebben als je past. Het is namelijk de enige manier om aan goederen te geraken én je kan ze gaan omruilen voor geld of andere zaken, op die manier doe je een zekere voorraad op dat je later weer kan gaan inzetten om hoger te kunnen bieden. Naar het einde van het spel wil je misschien liever passen dan aan beurt zijn, je moet dan wel goederen betalen om een eigendom aan te kopen, maar je bent dan ook eerder aan de beurt dan de speler die de biedfase uiteindelijk wint. Als winnaar van de biedfase kan je twee gratis eigendommen innemen, uiteraard blijft ook dit zeer belangrijk. Je zal een goede balans moeten vinden tussen het passen en het winnen van de biedfase.

Biedspellen zijn meestal niet geschikt voor twee spelers, maar ook daarin verschil Grog Island van zijn soortgenoten. Ook hier blijft het belangrijk om af te wegen hoeveel je bied en hoeveel dobbelstenen je daarvoor gebruikt, dat is met twee spelers net zo interessant als met drie of vier. Bovendien is er een extra schip met zogenaamde geesten, de speler die past mag na de beurt van de winnende speler één geest op het speelbord zetten. Tijdens het behalen van meerderheden is ook deze derde spelerskleur van belang! Een eenvoudige variant die het niet ingewikkelder maakt maar toch belangrijk is voor het evenwicht. Wij leggen Grog Island dus zowel met twee, drie als vier spelers graag op tafel! Als we één minpunt moeten opsommen dan zijn het de doelkaarten, daar komt toch wel wat geluk bij kijken. Tot het bittere eind heb je meestal geen idee wie het spel zal winnen, de punten die je tijdens het spel kan verdienen zijn erg schaars en de doelkaarten zijn allesbepalend. Grog Island is een typisch familiespel, met eenvoudige spelregels en een aangename speelduur. Je kan het met beginnende spelers op tafel leggen en het speelt altijd vlot, maar het feit dat er pas aan het einde gescoord wordt maakt het voor sommige beginners dan weer moeilijker.

Conclusie: Grog Island is een leuk familiespel dat we graag nog op tafel leggen!

Grog Island

Met dank aan Pegasus Spiele!

Met dank aan Pegasus Spiele!

Grog Island

Auteur: Michael Rieneck
Uitgever: Pegasus Spiele
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 60 min.
Vanaf 10 jaar