Spelbeschrijving

Hanabi is het Japanse woord voor vuurwerk, en dat is ook meteen de bedoeling van dit coöperatieve kaartspelletje. We proberen samen een perfect vuurwerk te maken waarbij we de kaarten in het midden van de tafel gaan oplopend rangschikken per kleur. We streven er dus naar om 5 stapeltjes van een andere kleur te maken waarbij de kaarten van 1 tot 5 in de juiste volgorde liggen. Een pittig detail is: je weet niet welke kaarten je op handen hebt!

Elke speler heeft een aantal kaarten op hand (afhankelijk van het aantal speler) maar met de rugzijde naar zich toe gekeerd. Je ziet dus wel welke kaarten je medespelers op hand hebben maar je hebt geen flauw idee wat je zelf vast hebt! Als je aan de beurt bent kan je kiezen uit drie acties: een tip geven aan één van je medespelers, een kaart spelen of een kaart op de aflegstapel leggen om zo nieuwe tips te verdienen. Aan het begin van het spel zijn er 7 tips beschikbaar, elke keer wanneer een speler kiest om tijdens zijn beurt een tip te geven wordt één van deze fiches omgedraaid. Wanneer ze allemaal met de zwarte kant naar boven liggen kunnen er dus geen tips meer gegeven worden en moet er eerst één worden verdiend door een kaart op de aflegstapel te leggen.

Als je een tip geeft aan een medespeler kan je dat op twee manieren doen: je zegt iets over de kleuren, of je zegt iets over de getallen. Je kan vb. zeggen hoeveel 2’en of hoeveel groene kaarten een speler op hand heeft, die kaarten duid je ook meteen aan. Daardoor weet de speler al iets meer, maar er zijn minimum 2 tips nodig om exact te weten welke kaart je op handen hebt! Als je denkt of hoopt te weten welke kaarten je op hand hebt kan je ook een kaart op tafel spelen, en dat moet in de juiste volgorde. Elke kleur heeft zijn eigen stapel en de kaart die je zonet speelde moet op één van deze stapels passen. Als je vb. een rode 3 speelt moet je die op de rode 2 kunnen leggen, als de rode 2 echter nog niet op tafel ligt heb je pech en wordt er een bliksemfiche omgedraaid! Na 3 zo’n fouten eindigt het spel. Wanneer je de stapel van een bepaalde kleur tot 5 hebt kunnen vervolledigen heb je in die kleur een perfect vuurwerk en krijg je een extra tip als beloning.

Het spel eindigt wanneer de stapel kaarten op is of wanneer er 3 bliksemfiches gehaald zijn. Daarna tel je per kleur de hoogste punten op, waarbij 25 dus de maximum score is. In dit spel wint/verliest iedereen samen, en uiteraard: hoe hoger de score, hoe beter!

Onze mening

Hanabi is een heel intrigerend kaartspel dat al heel snel onze aandacht trok, het is de eerste keer dat je een kaartspel speelt waarbij je niet weet welke kaarten je op hand hebt. Het voelt in het begin heel gek en dat maakt het spel zo speciaal. Je geeft tips aan je tegenstander en probeert te onthouden welke tips jij al gekregen hebt, maar vroeg of laat zal er toch een kaart zijn dat je vergeten bent terwijl je tegenstander beweert dat hij daar al tips over had gegeven! Het feit dat je in dit spel niet echt verloren of gewonnen bent was wennen in het begin. In andere coöperatieve spellen is vaak iedereen gewonnen of iedereen verloren, maar hier kan je soms 22/23 punten halen en… ben je dan gewonnen? Nee, want 25 is beter.. maar verloren kan je het ook niet noemen, want 22 is volgens de spelregels ‘zeer goed’. De maximumscore van 25 is haalbaar, maar dan moet je echt goed tellen en logisch nadenken. Na 27 spelletjes is het ons nog maar 3 keer gelukt!

Hanabi is niet het type spel dat je onmiddellijk 2 à 3 keer na mekaar wilt spelen, want dan ga je na een tijdje alle getalletjes door elkaar halen. Maar het is wel een spel dat je vaak op tafel wilt brengen omdat je telkens opnieuw de score van je vorig potje wilt verbreken! En dat is het verslavende aan het spel, altijd trachten meer en meer te halen. Je hebt dan ook nog de variant waarbij je een 6de kleur kan toevoegen, de regenboogkleur. Als je een tip geeft telt die voor alle kleuren mee, dus het spel wordt er (nog) moeilijker op. De maximumscore wordt dan uiteraard 30, maar die hebben we nog niet kunnen halen. Hanabi speelt leuk met alle spelersaantallen, maar uit onze ervaring bleek dat het met 2 en met 4 gemakkelijker is dan met 3 en 5 spelers.

Conclusie: Hanabi is een coöperatief kaartspel dat heel leuk en vernieuwend is!

Hanabi

Auteur: Antoine Bauza
Uitgeverij: Abacusspiele / Asmodee

Aantal spelers: 2 – 5
Tijdsduur: ± 25 min.
Vanaf 8 jaar