Spelbeschrijving

In Helvetia Cup zullen twee spelers de rol van coach op zich nemen en hun voetbalteam naar de overwinning leiden. Dit simulatiespel vindt plaats in een fantasiewereld. Elk team bestaat uit 9 spelers, de coach kiest daaruit 1 keeper, 4 veldspelers en 2 invallers. Elke speler heeft zijn eigen, unieke capaciteiten. Net zoals in het echt speel je in Helvetia Cup 2 helften van 45 minuten, wie daarna de meeste goals heeft gescoord wint het spel. Je kan spelen op twee niveau’s: een familievariant met eenvoudige spelregels en een variant voor gevorderden met meerdere mogelijkheden.

Aan het begin van elke ronde mag het aanvallende team (het team met balbezit) elke veldspeler één hexagon verplaatsen, door een boost te gebruiken kan die speler een verdere verplaatsing uitvoeren. Elke speler heeft echter maar een bepaalde uithouding, door meerdere boosts te gebruiken zal je speler op een gegeven moment uitgeput zijn en niet meer zo efficiënt kunnen spelen. Daarna mag ook het verdedigende team elke veldspeler verplaatsen. Als een verdediger op die manier bij de bal komt kan hij een poging ondernemen die bal te veroveren. Op de spelersfiche van die bewuste speler vind je hoe groot de kans is dat die actie slaagt, tenslotte zal het dobbelresultaat bepalen of het lukt of niet. Als de actie gelukt is begint de nieuwe ronde meteen, anders mag het aanvallende team enkele aanvallende acties uitvoeren. Je kan zo o.a. een pas geven naar een teamgenoot en schieten op doel. Hoe verder je van het doel verwijderd bent, hoe groter de kans dat de keeper de bal zal vangen. Bovendien kan je ook de hoek kiezen, maar als je een moeilijke hoek kiest kan het wel eens zijn dat je er nét naast schiet! Of het al dan niet goal is wordt bepaald door de dobbelsteenworp.

In de variant voor gevorderden hebben beide teams meer mogelijkheden. Zo bestaat er voor het aanvallende team een verschil tussen een lange of korte pas en kunnen spelers een dribbelactie uitvoeren in de hoop een andere speler te ontwijken. De kans dat een korte pas aankomt is met gevolg groter dan bij een lange pas. Na een pas kan een speler de bal ook binnen koppen, wat het dan weer moeilijker maakt voor de keeper. Ook het verdedigende team heeft nu meer mogelijkheden om de bal terug op te eisen, zo kunnen zij nu ook tackelen of gewoon druk zetten. In het laatste geval wordt de bal niet meteen onderschept maar verhinderen ze de aanvaller bij komende acties. Het resultaat van alle mogelijke acties wordt tenslotte bepaald door de dobbelsteenworp: als de waarde gelijk of lager is dan die bepaalde eigenschap van de speler is de actie geslaagd, anders niet. Telkens na balverlies, na een goal of wanneer het aanvallende team geen verdere acties kan uitvoeren eindigt de ronde en wordt de tijdsfiche verplaatst. Als het fiche 45′ heeft bereikt eindigt de eerste speelhelft. Als het na de tweede helft gelijkspel is volgt er een strafschoppenreeks tot een winnaar gekend is.

Onze mening

We wisten aanvankelijk niet goed wat we van Helvetia Cup moesten verwachten, het is wellicht het eerste spel dat we speelden met zoveel miniaturen. Het materiaal maakte ons in elk geval wel nieuwsgierig, alle miniaturen zijn reeds (mooi!) geverfd en het materiaal is van hoge kwaliteit. Als voetbalfans keken we er dan ook naar uit om het spel te spelen. Enerzijds is het wel eens leuk om coach te spelen en jouw team te leiden. Verschillende tactieken en opstellingen proberen, de beste speler kiezen voor elke actie, … Maar daar kwamen we alvast tot de conclusie dat het ons niet zou boeien als we niet van voetbal hielden. Anderzijds zal het spel hier wellicht niet meer gespeeld worden, dat heeft te maken met de dobbelsteen. Je kan mooie acties ondernomen hebben en plots bijna alleen voor goal komen te staan, maar zelf dan bepaald de dobbelsteenworp of je dan uiteindelijk scoort of niet. Een aanvaller heeft dan soms wel 16 kansen op 20 dat hij scoort, maar zekerheid dat iets lukt heb je nooit. Uiteraard is dat ook in het echt zo, maar het stoorde ons gewoon dat je 45 minuten aan het spelen bent en uiteindelijk de dobbelsteen grotendeels bepaalt wie er uiteindelijk wint.

Het is leuk dat er een gevorderde- en familievariant bestaat. De familievariant is op vijf minuten uitgelegd en kan je wel spelen met jonge kinderen die van voetbal houden. De variant voor gevorderden laat je toe meerdere tactieken uit te proberen en maakt het spel meteen ook interessanter. Het feit dat je team uit 9 spelers bestaat maar je slechts 7 spelers kan selecteren maakt dat je telkens andere dingen kunt proberen. Anderzijds zal je toch regelmatig voor hetzelfde kiezen, je kiest nu eenmaal de beste spelers. De herspeelbaarheid is voor ons dus uiteindelijk niet groot.

Conclusie: Helvetia Cup is een spel voor de voetballiefhebber die geluk in een spel belangrijk vindt.

Kickstarter

Er loopt momenteel een Kickstarter-campagne waarbij je Helvetia Cup met 5 uitbreidingen kan backen. Elke uitbreiding bevat een nieuw team met nieuwe, voorgeschilderde miniaturen. De Kickstarter-campagne loopt nog tot 15 november: Helvetia Cup op Kickstarter

Met dank aan Helvetia Games

Met dank aan Helvetia Games

Helvetia Cup

Auteur: F. Crittin & G. Largey
Uitgeverij: Helvetia Games
Aantal spelers: 2
Tijdsduur: ± 45 min.
Vanaf 10 jaar