Spelbeschrijving

HophuiHet zou een droom kunnen zijn van alle kinderen: vier dwergjes in een speeltuin. De dwergen hebben een glijbaan gevonden in de vorm van een olifant.. Hop die trapjes op, al spelend elkaar voorsteken in de hoop als eerste boven te komen! Eens bovenaan volgt het leukste: terug van die glijbaan, hooey! De glijbaan komt uit in een zandbak met veel en leuk speelgoed, wie kan het meeste speelgoed verzamelen?

In de variant vanaf 3 jaar moeten alle spelers tijdens hun beurt gooien met een dobbelsteen met één tot drie ogen. Vervolgens mogen ze één tot die trapjes omhoog, als er op de aankomstplaats een andere dwerg staat vliegt die dwerg helemaal naar beneden om plaats te maken voor de nieuwe dwerg. Eens bovenaan kunnen de dwergen naar beneden glijden en één speelgoed naar keuze nemen. Het spel eindigt als alle speelgoedjes op zijn, diegene met het meeste speelgoed wint het spel. Het aantal speelgoed in de zandbak wordt bepaald door het aantal spelers, als de (jongste) kinderen nog niet goed kunnen omgaan met hun verlies kan je het aantal zo bepalen dat het spel wellicht op een gelijke stand eindigt.

In de variant voor kinderen vanaf 5 jaar worden twee dobbelstenen gebruikt. Één dobbelsteen om omhoog te gaan, deze keer met getallen van 0 t.e.m. 4. Je vindt op deze dobbelsteen ook twee pijltjes, deze laten je toe je dwerg van plaats te ruilen met een dwerg naar keuze. Wanneer de dwergen in de zandbak terechtkomen moeten ze dobbelen met de dobbelsteen met één tot drie ogen, die bepaalt hoeveel speelgoed ze uit de zandbak mogen grabbelen. Van zodra een speler 5 speelgoedjes van eenzelfde kleur heeft verzameld eindigt het spel en wint deze speler. Als niemand er in slaagt om zo’n set te maken wordt er verder gespeeld tot de zandbak leeg is en wint diegene met het meeste speelgoed.

Onze mening

Het was erg leuk om Hopp and Hooey met kinderen te testen, het enthousiasme straalde zo van de kinderen hun gezicht. De heel kleine kinderen (3 jaar of kleiner) zijn heel enthousiast over het spel, de mooie olifant en de leuke glijbaan zijn heel aantrekkelijk voor jonge kinderen. Het is grappig hoe de allerkleinste automatisch mee ‘hooey’ zeggen als de dwerg van de glijbaan glijdt. Kinderen moeten leren omgaan met hun verlies, soms wordt je dwerg zomaar van de trap geduwd, maar een paar tellen later is het jouw beurt en doe jij misschien wel hetzelfde! Het verdriet is al snel weer vergeten. Kinderen tot 6 à 7 jaar spelen erg graag mee met dit spel, de ‘gevorderde’ variant maakt het voor hen toch nog spannend. Enerzijds heb je de nieuwe dobbelsteen, er kan regelmatig gewisseld worden van positie, de kinderen moeten dan redeneren welke wissel zij best kunnen doen. Anderzijds heb je het verzamelen van speelgoed, iedereen probeert nu een setje van 5 te verzamelen. Welk kind denkt eraan om speelgoed te verzamelen in de kleur van diegene die lijkt te winnen? Kinderen vanaf acht jaar zullen het spel niet snel uit de kast halen, zij beschouwden het als te kinderlijk.

Conclusie: Hopp und Hui leert kinderen tellen en omgaan met tegenslagen, ideaal voor kinderen van 3 tot 6 à 7 jaar.

Met dank aan Logis!

Met dank aan Logis!

Hop and Hooey!Hopp und Hui!

Auteur: Matthias Kaufmann
Uitgever: Logis
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 15 min.
Vanaf 3 jaar