Momenteel loopt op Kickstarter een campagne voor Höyük Anatolia, een uitbreiding op Höyük. De recensie van het basisspel staat al een hele tijd online op onze blog, maar nu hebben we ook deze splinternieuwe uitbreiding onder de loep genomen en getest. Lees hier een preview en onze mening over deze nieuwe uitbreiding!

Spelbeschrijving

Aan het begin van het spel kunnen alle spelers twee doelstellingen kiezen door hun evolutie fiche bij de bijhorende opdrachten te leggen. Daarna begint het spel volgens de spelregels van de variant voor gevorderden. Naast de eindconditie uit het basisspel kan het spel nu ook eindigen van zodra een speler zijn twee doelstellingen heeft volbracht, de huidige ronde wordt afgespeeld en het spel is gedaan. Naast de gewone puntentelling scoor je nu ook punten voor je afgewerkte doelstellingen. Hieronder bespreken we de drie doelstellingen.

Watertoevoersysteem: voor deze doelstelling zijn de nieuwe ‘druppels’ nodig. Één van je huisjes moet op een landschapsplaats met water geplaatst worden, van daaruit kan je het toevoersysteem opbouwen. Op dit huisje én op vier andere huizen die hiermee verbonden worden moet je een druppel leggen. Zo’n druppel kan je eenvoudig bouwen in plaats van één van de elementen op je bouwtegel. Van zodra die groep van vijf aaneengesloten huizen voorzien is van alle waterdruppels voldoe je aan deze doelstelling. Een catastrofe kan er voor zorgen dat je watervoorziening wordt vernield waardoor je dus ook niet meer voldoet aan de doelstelling, je zal dus erg waakzaam moeten blijven! Als je aan het einde van het spel een compleet watertoevoersysteem hebt levert dit je 15 punten op.

Valleifeest: de offerkaarten die je in het basisspel gebruikt om punten te scoren heb je nu ook nodig om een leuk feest te bouwen. Verzamel vijf kaarten met verschillende offers, let daarbij wel op dat je de offers spaart die zijn voorgesteld als een offer fiche. Vervolgens kan je die vijf kaarten uitspelen volgens de normale spelregels, maar in de plaats van het bouwen van een element in de bouwfase. Je krijgt deze keer geen punten maar de vijf afgebeelde offer fiches, je doelstelling is daarmee meteen vervolledigd en kan je nooit meer ontnomen worden. Deze doelstelling levert je aan het einde 18 punten op.

Artefacten: in deze laatste doelstelling probeer je twee artefacten op te bouwen. De enige voorwaarde: het artefact moet op een huis met twee verdiepen geplaatst worden. Deze doelstelling is het gemakkelijkste om te behalen, maar ook diegene die je heel gemakkelijk weer kan verliezen. Van zodra een woonblok wordt getroffen verdwijnen alle artefacten in dat woonblok, los van de ramp die de catastrofe veroorzaakt. Daarom krijg je voor deze doelstelling ook al punten als je ze voor de helft vervolledigd: 5 punten voor één artefact, 10 punten voor twee artefacten!

Onze mening

Höyük is niet meteen ons favoriete spel, maar deze uitbreiding brengt duidelijk meer plezier en uitdagingen in het spel! Je bent niet meer doelloos aan het opbouwen in de hoop op zo veel mogelijke plaatsen de meerderheid te behalen, je hebt nu ook werkelijk een doelstelling voor ogen die je zo snel mogelijk probeert te vervolledigen. Deze uitbreiding maakt het spel voor ons dan ook completer, zonder dat er veel extra spelregels bij komen kijken. We speelden dit prototype niet vaak genoeg om met zekerheid te kunnen zeggen dat de drie doelstellingen met elkaar in balans zijn, maar onze testsessie leverde alvast geen noemenswaardige problemen op. In theorie zou je een speler die kiest voor het watertoevoersysteem kunnen boycotten door je huizen in datzelfde blok zo te bouwen dat hij/zij niet kan uitbouwen tot 5 huizen met een druppel, maar dat is dan ook alleen mogelijk met meerdere spelers. Met twee spelers is het onmogelijk om je tegenspeler te blokkeren. Uiteraard hebben de andere spelers ook hun eigen doelstelling voor ogen, of dat soort blokkages dan ook effectief tot stand komt is ons niet duidelijk. De doelstelling met de artefacten is inderdaad gemakkelijk om te halen maar ook heel gemakkelijk om kwijt te spelen, dat zit dus zeker in balans. Het offerfeest kan je nooit meer kwijt geraken eens je alle offer fiches hebt verzameld, van die 18 punten ben je zeker. Maar het zijn wel vijf kaarten die je niet hebt kunnen gebruiken om een ander set uit te spelen, wetende dat een set van 5 dezelfde kaarten je 12 punten kan opleveren. Zo heeft elke doelstelling zo zijn voor- en nadelen. Als Höyük hier in de toekomst op tafel komt is de kans groot dat we de uitbreiding er graag bij nemen!

Conclusie: Höyük: Anatolia is een waardevolle toevoeging aan het basisspel!

Hoyuk: AnatoliaHöyük: Anatolia

Auteur: Pierre Canuel
Uitgever: MAGE Company
Aantal spelers: 2 – 5
Tijdsduur: ± 60 min.
Vanaf 10 jaar

Kickstarter-campagne Höyük: Anatolia
Klik hier om een een exemplaar van Höyük te winnen op E&E’s Spellenmolen!