Spelbeschrijving

Je raadt het nooit … in dit spel gaan we de illegale toer op! Als dealer probeer je jouw materiaal kwijt te geraken, en dan liefst in ruil voor een voorwerp dat je erg interesseert. Onderhandel met je tegenspelers en maak goede deals maar zorg er vooral voor dat ze niet doorhebben wie je bent, want dat zou in de rechtbank wel eens tegen jou gebruikt kunnen worden!

Elke speler krijgt van de spelmeester twee specifieke rollen toegewezen. De ene rol geeft aan wat je dealt, de andere wat je wilt aankopen in de loop van dit spel. Zo heb je de autodief die illegale luxeauto’s dealt, de wapenhandelaar, de juwelendief, de alcoholdealer en nog veel meer. Voor elke dealer-rol zit er uiteraard een tegenovergestelde koper-rol in het spel. Alle spelers krijgen aan het begin vijf hulpbronnen van hetgeen ze in dit spel moeten dealen, zo krijgt de hacker vijf geheime bestanden om het spel te beginnen. Om te voorkomen dat je je rollen niet meteen moet prijsgeven krijg je ook één voorwerp dat helemaal niets met je rollen te maken heeft. Daarna kan het onderhandelen beginnen! Weg van tafel, in de donkere hoekjes van de kamer, liefst ergens in een andere ruimte waar niemand jullie geheime en illegale handel kan afluisteren. Maak deals met je tegenstanders, maar wees eerlijk over wat je ruilt en verkoop geen kat in een zak! Meestal wordt er met elke tegenstander minstens één kaart tegen één andere kaart geruild, maar niets houd je tegen om meerdere voorwerpen aan te bieden, al zal je dan wel minder kaarten op zak hebben!

Na drie minuten roept de spelmeester iedereen samen rond tafel, de nieuwe lading goederen is gearriveerd! Elke speler krijgt één kaart bij. Welke kaart? Dat kies je zelf, maar eerst is eerst! Daarna kan de volgende transactieronde weer beginnen, opnieuw krijgen de spelers drie minuten om goede deals te maken. De spelers krijgen zo op vier momenten tijdens het spel nieuwe goederen, na de laatste transactieronde volgt de slotfase van het spel en gaat iedereen naar de rechtbank!

De spelmeester toont vervolgens twee verdachtenkaarten, een dealer en een koper die schuil gaan onder één van de personen rond tafel. De spelers hebben eventjes tijd om mekaar te beschuldigen, waargebeurde verhalen te vertellen of onwaarheden te verzinnen in de hoop zichzelf in een beter daglicht te zetten. Wie kan je vertrouwen, wie niet? Na één minuut steekt iedereen zijn arm in de lucht, op aangeven van de spelmeester zal elke speler een andere speler moeten aanduiden die volgens hem de verdachte rollen heeft. Als er een meerderheid is voor één persoon worden de verdachtenkaarten voor deze persoon gelegd, bij een gelijk aantal stemmen worden de kaarten uit het spel gehaald. Dit proces wordt herhaald tot wanneer alle verdachtenkaarten aan beurt zijn geweest. Daarna volgt de puntentelling en maakt elke speler zijn rollen bekend. Elke speler die vals beschuldigd werd krijgt een punt per verkeerde verdachtenkaart, maar per correcte beschuldiging verlies je maar liefst vijf punten. Tenslotte krijg je nog één punt per voorwerp in je bezit dat verband houdt met je rol als aankoper.

Onze mening

Eerlijk gezegd stonden we er aanvankelijk niet voor te springen om ILLEGAL te testen, het is niet meteen ons type spel. Praatspellen zijn niet meteen ons ding, de aanduiding 18+ liet ons al vermoeden dat we het niet met iedereen moesten spelen en het feit dat het pas speelbaar is vanaf 5 spelers maakte het moeilijk om het spel snel en vaak te testen. Het spel is ons later wel erg goed bevallen en we zijn nu ook blij dat we de kans kregen om ILLEGAL te testen! We speelden het niet zo strikt volgens de drie-minuten-regel maar hebben het spel over een hele avond gespreid op een feestje. Spelers hadden een kwartier, of soms langer, de tijd om te onderhandelen. Het onderhandelen werd zo geen ‘must’ maar zorgde voor grappige taferelen, sommige mensen werden opeens achtervolgd wanneer er drinken gehaald moest worden e.d. Af en toe riep de spelmeester iedereen samen om nieuwe kaarten te verdelen. Het spel maakte het familiefeestje zowaar nog leuker en het was een manier om de niet-spelers toch mee te laten doen. Alle spelers waren achteraf heel enthousiast en vroegen om het spel bij volgende familiefeestjes weer mee te brengen, en dat gaan we zeker doen!

Op een spellenbeurs en op een drukke spellenclub zullen we niet snel geneigd zijn om dit partyspel te spelen, ook op een doorsnee spelavond komt het spel niet volledig tot zijn recht. Maar op een leuk, gezellig (familie)feestje is het voor ons een perfecte sfeermaker, voor herhaling vatbaar! Daarnaast hebben we de indruk dat het spel beter wordt naarmate er meerdere spelers deelnemen. Wij speelden met 4 spelers (+ 1 spelmeester) en het kwam in de rechtbank regelmatig voor dat er gelijkstand was bij het stemmen, de verdachtenkaarten werden dus vervolgens uit het spel verwijderd en dat vonden we jammer. Met meerdere spelers is de kans wellicht kleiner dat dit gebeurd. Meestal vinden we het jammer als een spel een spelmeester nodig heeft, er is dus steeds iemand die eigenlijk niet aan het spel kan deelnemen. In dit geval was dat niet zo erg, het was als spelmeester heel leuk en grappig om iedereen bezig te zien. Het feit dat de verdachtenkaarten in de rechtbank als koppel worden voorgesteld maakt het voor sommige spelers makkelijker om iemand te beschuldigen, maar in de gevorderde variant kan je er voor kiezen om de verdachtenkaarten niet als koppel voor te stellen maar per rol. De namen van de verschillende rollen zijn erg leuk en passend, dat maakt het dan weer jammer dat de namen niet op de kaarten vermeld staan. Maar dat is wellicht te wijten aan het feit dat dit een meertalige editie is, met maar liefst spelregels in zes talen, waaronder Nederlands!

Conclusie: ILLEGAL geeft je komende (familie)feestjes een heel ander en leuk karakter!

Illegal

Met dank aan Asmodee België!

Met dank aan Asmodee België!

ILLEGAL

Auteur: Christophe Bœlinger
Uitgever: Ludically / Asmodee
Aantal spelers: 5 – 9
Tijdsduur: ± 30 min.
Vanaf 18 jaar