Kristian Amundsen Østby, de auteur van onder meer ‘Escape: The Curse of the Temple’ is momenteel volop bezig met het runnen van een Kickstarter campagne voor zijn nieuwste spel: Automania. Geen coöperatief realtime spel deze keer, maar een workerplacement! In Automania runt elke speler zijn eigen autofabriek, daar proberen ze de beste auto’s te produceren en met veel winst en prestige te verkopen op de internationale markt. Een spel met eenvoudige, gestroomlijnde regels, een typische “eurogame”. Het spel biedt voldoende strategische diepgang om het label ‘expertspel’ te dragen. Het is speelbaar met twee tot vier spelers vanaf 12 jaar en je bent er ongeveer 60 tot 90 minuten zoet mee. Kristian nam in al dat drukke verkeer toch even de tijd om een interview te verzorgen:

KristianOstby_2Kristian, stel jezelf even voor aan onze lezers.

Natuurlijk! Mijn naam is Kristian Amundsen Østby, ik woon samen met mijn vrouw en twee kinderen vlakbij Oslo, Noorwegen. Overdag werk ik als huisarts, ‘s avonds en ‘s nachts ontwikkel ik bordspellen.

Op BoardGameGeek zagen we al dat je een grote collectie aan bordspelen hebt. Speel je ook vaak spellen?

Ik speel al heel mijn leven gezelschapsspelen en doe dat momenteel nog steeds. In de jaren tachtig speelde ik vooral de oude, Amerikaanse spellen. Vanaf de jaren negentig is mijn focus stilaan veranderd naar Europese spellen. Momenteel proberen we minstens één keer per week samen te komen om te spelen. Ik ben ondertussen al 12 jaar bezig met het ontwerpen van spellen, Automania is het 13de spel dat gepubliceerd zal worden.

Wat is je favoriete spel?

Oeh, dat is een moeilijke vraag. Ik heb verschillende favorieten, elk voor verschillende gelegenheden en voor verschillende spelersgroepen. Maar toch zijn er twee van mijn favorieten die volgens mij niet gekend genoeg zijn: Homesteaders en Endeavor.

Escape is wellicht het bekendste spel dat je ontwikkeld hebt. Het heeft vele (mini-)uitbreidingen en is een echte hype geworden. Had je dit verwacht toen je het spel voor het eerst voorstelde aan een uitgever?

Ik had Escape al honderden keren getest en alle testspelers waren steeds heel enthousiast. Ik wist dus dat het een spel was dat een hit zou zijn voor vele spelers.

Komen je eigen spellen (zoals Escape) nog op tafel nadat ze gepubliceerd zijn?

Normaal speel ik mijn eigen spellen nog maar zelden na publicatie. Met “Escape: Curse of the Temple” en “Escape: Zombie City” moest ik dat wel aangezien we zoveel uitbreidingen ontwikkeld hebben. Het voordeel van Escape is dat deze spellen eigenlijk alleen maar beter worden met uitbreidingen. Enkele weken geleden vond er een ontwikkelsessie plaats met Queen Games, we hebben toen alle modules van de opkomende uitbreidingen voor beide spellen gespeeld. Het was een heel leuke dag!

Het prototype

Hoe lang ben je bezig geweest met de ontwikkeling van Automania, van het eerste idee tot nu? Wat was er eerst, het thema of het mechanisme?

Die ontwikkeling is tijdens de winter van 2014 van start gegaan, enkele weken na Spiel in Essen. Op een spellenavond heb ik Kenneth Minde ontmoet, hij is later de co-ontwerper van Automania geworden. Hij is een gepassioneerd speler maar hij heeft nog nooit eerder een spel ontwikkeld. Hij wou graag een spel ontwikkelen over auto’s dus zijn we over dat thema beginnen discussiëren. Ik heb het voornaamste mechanisme bedacht waarbij elke speler een eigen fabriek heeft met drie assemblagelijnen, één voor elk type van wagen. Langs deze lijn kan je machines plaatsen die de auto’s verschillende behandelingen geven. De assemblagelijnen komen later ook samen zodat één machine de wagens van verschillende types kan behandelen. Op deze manier kan je alle auto’s op een verschillende manier behandelen. Uiteindelijk zullen ze getest worden aan de voorwaarden voor de markt, hoe populairder de auto, hoe beter de prijs. Al vanaf de eerste testsessies ontdekten we dat dit mechanisme vrij goed werkte, later zijn er nog andere mechanismes bijgekomen op basis van het thema of dit centrale idee. Het voelde bijvoorbeeld natuurlijk om twee verschillende markten, met elk hun eigen wensen en prijzen, te hebben. Aangezien je een fabriek runt kan je bovendien specialisten inhuren die elk hun specifieke eigenschappen hebben. Doordat elk klein element zo natuurlijk aanvoelde ging het ontwikkelproces heel efficiënt vooruit, maar aangezien het strategische expertspel was moesten we het uiteraard ontelbare keren testen. Gelukkig hebben we een grote groep van geïnteresseerde en behulpzame testspelers rond ons. Het thema was hier dus eerst, maar in het algemeen zou ik zeggen dat een mechanisme wel heel vroeg op zijn plaats moet zitten, anders heb je geen goed spel.

Wat ontwikkel je liever: een workerplacement zoals dit of een realtime spel?

Hetgeen me zo intrigeert aan het ontwerpen van spellen is om iets geheel nieuws en ongezien te ontwerpen. In spellen is er altijd wel iets uniek, anders ben ik niet geïnteresseerd. Het ontwikkelen en ontdekken van nieuwe mechanismes voor Escape en Automania was even leuk, maar het was gewoon heel anders. Terwijl Escape een licht, snel en avontuurlijk spel is, is Automania veel zwaarder en strategischer. Het is moeilijk om deze ervaringen met elkaar te vergelijken, bovendien is Automania een gemeenschappelijk project en dat op zich is al erg leuk.

Ben je van plan om ook voor dit spel uitbreidingen op de markt te brengen?

Escape is een modulair spel en vraagt uit nature om nieuwe uitbreidingen. Automania is eerder een compleet spel op zichzelf. Er is nog steeds ruimte voor uitbreidingen op sommige plaatsen, maar dat is afwachten.

Waarom zouden we Automania moeten backen?

Eerst en vooral omdat Automania gewoon een goed spel is, dat is het écht. Het is een uniek, stevig en strategische euro-game dat steeds goed ontvangen werd bij onze testspelers. Bovendien omdat het een expertspel is en omdat onze uitgever, Aporta Games, maar een kleine uitgever is. Dat betekent uiteraard dat er geen grote hoeveelheden gedrukt zullen worden. De internationale markt voor expertspellen is klein waardoor er nooit zekerheid bestaat over een tweede druk.

Zal het spel later te koop zijn in België of Nederland?

Tijdens de Kickstarter campagne versturen we het spel ook naar België en Nederland, maar ik weet niet of het daar later beschikbaar zal zijn. Aangezien het een expertspel is is het niet voor de hand liggend dat het overal gedistribueerd zal worden, maar misschien zal het beschikbaar zijn in enkele gespecialiseerde winkels. Maar ook dat weet ik nog niet zeker, de Kickstarter campagne is nog niet zolang bezig dus het is vroeg om dat nu al te zeggen.

De Kickstarter campagne loopt nog tot 6 juni: Automania op Kickstarter!Automania