Spelbeschrijving

Istanbul_gamecompilatieDe handelaren in Istanbul zijn druk in de weer, ze zoeken de kortste weg om hun handkarren te vullen met handelswaren die ze dan kunnen leveren in de markt of in het paleis van de Sultan. Ze doen inkopen op de zwarte markt en proberen met het verdiende geld juwelen te kopen bij de juwelier. Gelukkig hebben ze assistenten die kunnen helpen met het vele werk. Alle handelaren hebben maar één doel: zij willen de eerste zijn die 5 robijnen kan bemachtigen op de bazaar van Istanbul!

Elke speler begint aan de fontein met 4 assistenten en daar bovenop zijn handelaar. Wanneer je aan de beurt bent kan je je handelaar op stap sturen en zet hij zijn assistenten aan het werk. Om dit te doen verplaats je je handelaar (mét zijn assistenten) 1 of 2 locaties. Op je bestemming heb je twee opties: je laat één van je assistenten achter om een opdracht uit te voeren of je neemt een assistent die daar nog aanwezig was terug mee. Als je een handelaar van je tegenspelers ontmoet op je eindbestemming moet je hem/haar 2 Lira betalen. Daarna kan je assistent de mogelijke actie van die locatie uitvoeren. Met die acties kan je o.a. je handkar uitbreiden zodat je meer ruimte hebt om handelswaren te bewaren. In de warenhuizen en het postkantoor kan je handelswaren verkrijgen die je dan op de markt weer kan verkopen voor Lira, of je kan ook al gokkend proberen bij te verdienen in het theehuis. In het politiebureau kan je een familielid bevrijden en deze een actie naar keuze laten doen terwijl je in de karavaanserie bonuskaarten kan verkrijgen. Dit alles heeft maar één doel: je wilt je goederen inleveren voor robijnen in het paleis van de sultan of robijnen aankopen bij de juwelier. De enige andere manier om robijnen te verkrijgen is door mee te helpen in de moskeeën door goederen in te leveren tegen een moskeetegel, want als je twee tegels van dezelfde moskee bezit ontvang je eenmalig een robijn.

Om al deze acties te doen zal je je handelaar goed moeten dirigeren: assistenten die je hebt achtergelaten wil je later namelijk terug ophalen aangezien je zonder assistenten geen acties meer kan uitvoeren. Wanneer iemand er in slaagt om 5 robijnen te verzamelen (bij 2 spelers: 6 robijnen) wordt de lopende ronde uitgespeeld en eindigt het spel. Diegene met de meeste robijnen wint, bij gelijkstand is het meeste geld van belang.

Onze mening

Istanbul is een heel leuk spel dat er toch wel bovenuit springt. Je zet je assistenten niet alleen aan het werk maar je moet ook nog eens zien dat je ze achteraf terug kan ophalen… Wanneer je een assistent terug komt ophalen kan je de actie gelukkig nog een keer uitvoeren en zo kan je dus op zoek naar de ideale combo’s. Bij het opzetten van het spel kan je kiezen in welke volgorde je de locaties legt, zo is er een startopstelling waar je met korte routes mooie combo’s kan maken, terwijl er ook een startopstelling ‘lange routes’ in de spelregels staat. Je kan er ook helemaal van afwijken en alle locaties gewoon willekeurig neerleggen waardoor elk spel steeds anders is en je elke keer opnieuw gaat zoeken naar de meest optimale manier om zo snel mogelijk die 5 robijnen te verzamelen! Dit spelprincipe hebben we nog niet eerder gezien en is erg intrigerend.

Het spel speelt heel vlot, is binnen het uur voorbij en is elke keer opnieuw heel spannend. Ook de interactie met je tegenspelers is zeker aanwezig… Elke keer een robijn wordt aangekocht bij de juwelier of in het paleis van de sultan wordt de volgende duurder, je wilt dus heel de tijd nét iets sneller zijn dan je medespelers. Geluk speelt in dit spel weinig/geen rol. Ook de 2-speler variant is erg leuk, hier kan je makkelijker in de gaten houden wat de plannen van je tegenspeler zijn.

Conclusie: Istanbul is één van de beste spellen die we dit jaar al ontdekt hebben! 9/10

Istanbul

Auteur: Rüdiger Dorn
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2 – 5
Tijdsduur: ±
50 min.
Vanaf 10 jaar