Kids Chronicles is verhalend en avontuurlijk spel voor kinderen vanaf 7 jaar (of jonger als ze daar klaar voor zijn). In de doos zit een dubbelzijdig speelbord, een bundel kaarten voor alle personages en een deck voor alle voorwerpen die in het spel voorkomen. Om het spel te spelen is het downloaden van de app echter cruciaal, want deze zal jullie niet alleen door het spel, maar door een heus avontuur leiden! Het spelmateriaal op zich is taalonafhankelijk, in de app kan je zelf een taal kiezen, maar Nederlands is helaas (nog?) niet beschikbaar.

Spelregels lezen is niet nodig, het introductie scenario legt je spelenderwijs uit hoe het spel werkt. In de app zie je waar in de speelwereld je je bevindt: je scant de juiste locatie op het bord en kan vervolgens met je toestel de kamer verkennen. Zo ontdek je personages en/of voorwerpen, die je dan weer tussen het spelmateriaal moet gaan zoeken en op de juiste plaats op het bord moet leggen. Met de personages ga je in gesprek, dat doe je door hun QR-code te scannen en daarna alle QR-codes van wie/wat je iets meer wilt te weten komen. In het introductie-scenario ga je op zoek naar de paarse kat Nils, die vanaf dan je trouwe metgezel wordt om het avontuur te vervolgen. Want dat vinden we alvast bijzonder aan Kids Chronicles: het verhaal gaat steeds verder waar het de vorige keer geëindigd is.

Wij hebben bij Kids Chronicles zo’n dubbele gevoelens. Het gebrek aan een Nederlandse app was voor ons toch een groot struikelblok. Het digitale spel bestaat merendeel uit te lezen tekst, je speelt ook letterlijk een ‘verhaal’. Heel de tijd ganse verhalen zitten vertalen werkt gewoon niet zo heel fijn en heeft een grote rem op het spel. Anderzijds is Matteo stapel-stapelzot op dit spelletje. Hij leeft zich helemaal in in dit avontuur, gaat kaartjes zoeken, codes scannen, logische verbanden en oplossingen zoeken, … . En eigenlijk heeft hij groot gelijk, want het spel zit écht wel heel goed in elkaar. Moest er zich een Nederlandse uitgever buigen over de vertaling van de app ben ik zeker dat niet alleen Matteo, maar héél veel kinderen fan zullen worden van dit avontuur! Je moet er als ouder wel bewust van zijn dat het gebruik van de app in dit spel zeer aanwezig is, dus dit spel moet je natuurlijk niet gaan kopen om ze eventjes weg te halen van die schermpjes.

Kids Chronicles: The Quest for the Moon Stones

Lucky Duck Games, 30 min., 1-4 spelers, vanaf 7 jaar