Spiel des Jahres is één van de bekendste spellenprijzen ter wereld. Ook dit jaar werd er 25 spellen genomineerd in drie categorieën: experts, familie en kinderen. Tien daarvan vind je in de categorie ‘Kinderspiel des Jahres’. Afgelopen week werden de 3 genomineerde spellen bekend gemaakt. Wij hebben ze toevallig alledrie in huis, dus delen onze ervaring graag met jullie!

Speedy Roll - Foto Fish - Robbie Robot

Speedy Roll – Foto Fish – Robbie Robot

Speedy RollSpeedy Roll (Piatnik/Lifestyle Boardgames)

Speedy Roll kan je zowel in een competitieve als een coöperatieve variant spelen. Het speelbord kan je bovendien ook nog aanpassen waardoor je een heel gevarieerd spelletje in huis hebt. Het basis mechanisme werkt bovendien op een heel unieke manier: met een tennisbal! Je rolt de bal zachtjes over de velcro voorwerpen en probeert op die manier zoveel mogelijk blaadjes, paddenstoelen en appels te verzamelen. Die kan je vervolgens weer inzetten om je egel te verplaatsen. Wij ontdekten dit spelletje al op SPIEL 2018 en waren meteen enthousiast, we hopen nog steeds dat een Nederlandstalige uitgever het spel ergens opvist!

 

Foto Fish | Image | BoardGameGeekFoto Fish (LOGIS)

Foto Fish is een eenvoudig spelletje voor jonge kleuters: iemand dobbelt twee kleuren en alle spelers proberen zo snel mogelijk een foto te maken van exact die vissen, elk in zijn eigen aquarium. Iedereen krijgt vervolgens een visdeeltje, maar de snelste speler wordt beloond met het grootste deel. Wat Foto Fish speciaal maakt zijn de mogelijkheden om het niveau aan te passen aan verschillende spelers: ten eerste kan je je aquarium samenstellen uit lichte/donkere tegels, wat gelijk staat aan een makkelijkere/moeilijkere versie. Bovendien kan je kiezen tussen een vierkante of een rechthoekige fotocamera, wat ook weer een andere moeilijkheidsgraad vormt.

 

Robbie Robot (Gele Reeks) - White Goblin GamesWir sind die Roboter (NSV) – Robbie Robot (White Goblin Games)

Robbie Robot is voorlopig de enige nominatie die ook in het Nederlands te verkrijgen is. Een klein, coöperatief en origineel kaartspelletje waar je afstanden leert inschatten. Eén speler geeft de snelheid aan (traag – middel – snel) en zegt vervolgens twee keer PIEP. Het is nu aan de andere spelers om te gokken hoe ver die speler in gedachten is geraakt over de racebaan. Hoe correcter de gok, hoe meer punten je als team verdient. Winnen of verliezen is er in dit spelletje niet bij, maar je probeert elke keer meer en meer punten te scoren. Hoe vaker je het speelt, hoe beter je mekaar leert in te schatten.

Wij zijn alvast heel erg benieuwd welk van deze drie spelletjes volgende maand met de hoofdprijs zal gaan lopen. Als het van Kobe afhangt wordt het Speedy Roll, Matteo gaat voor Foto Fish.

Verder staan ook nog deze spelletjes op hun aanbevelingslijst, waarvan wij het héél jammer vinden dat Zoo Run niet verder genomineerd werd.

Go Slow! (LOGIS)
Hans im Glück (HABA)
Magic School (Djeco)
Puzzle Memo (Drei Hasen in der Abendsonne)
Slide Quest (Blue Orange)
Zombie Kids Evolution (Scorpion on Masqué)
Zoo Run (LOKI)