Spelbeschrijving

In ‘Knockout’ gaan alle spelers samen in de ring en halen ze hun beste slag- en traptechnieken boven. Op de juiste moment de juiste techniek uitvoeren en waar nodig proberen counteren. Hoe zwakker je wordt hoe minder energie je over hebt om nog door te gaan, maar opgeven staat niet in je woordenboek! Wie is de laatste man/vrouw dat overeind blijft?

Elke speler krijgt aan het begin 8 kaarten op hand, je kan daarbij drie verschillende kaartsoorten op hand krijgen: bewegings-, aanval- of verdedigingskaarten. Als je aan de beurt bent kan je één van deze kaarten uitspelen. Je kan zo o.a. je bokser verplaatsen in de ring of je tegenstander aan te vallen met één van de verschillende technieken. Als je tegenspeler bijgevolg aan beurt is moet hij verplicht een verdedigingskaart spelen, afhankelijk van de kracht van de aanval kan hij eventueel meerdere kaarten spelen. Als hij een counter kan uitspelen gaat de aanval weer over naar de andere speler enz. Als een speler niet kan of wil verdedigen verliest hij een levenspunt en wordt hij zwakker, deze speler kan bijgevolg een kaart minder op hand houden. Als een speler geen kaart kan of wilt uitspelen kan hij er voor kiezen om één of twee kaarten bij op hand te nemen.

Van zodra de stapel kaarten is uitgeput eindigt de ronde, de twee speelfiguren worden daarna op hun startpositie geplaatst en beide speler krijgen weer het aantal kaarten dat ze op dat moment nog kunnen vasthouden. De speler die het meest werd toegetakeld krijgt een extra pepkaart, een sterkere kaart waardoor de speler mogelijk de kans krijgt om harder toe te slaan. Van zodra één van de spelers een 5de keer buiten bewustzijn geslagen wordt is deze K.O en eindigt het spel, de andere speler wint het spel.

Het spel met drie spelers verloopt op dezelfde manier, het vier-speler-spel is een teamvariant waarbij er twee tegen twee gespeeld wordt.

Onze mening

We waren zeker enthousiast om te zien dat een spel van een Belgische auteur in het verre Amerika wordt uitgegeven. Het openen van de doos zorgde al meteen voor de eerste verrassing. De doos is best mooi geïllustreerd, al is het gewoon een sleeve dat rond een ordinair postpakketje wordt geschoven. Op dat postpakket staat dan ook geschreven dat ze meer geïnvesteerd hebben in het materiaal zelf, en dat lijkt ook het geval. De kartonnen speelfiguren zijn van heel goede kwaliteit, zo’n stevige figuren hebben we nooit eerder gezien in een spel. De grootste verrassing was dan nog de witte serviette dat helemaal onderaan in de doos zat, nadat je even naar je vingers keek werd meteen duidelijk waar dat voor nodig was, het materiaal kon met die overbodige inkt wel een afstof beurt gebruiken.

Het spel zelf speelt op zijn best met twee spelers, ook thematisch klopt dat het beste. De kaarten hebben net als de doos erg mooie illustraties die goed bij het spel passen. Ook het spel zelf is erg thematisch, met de verschillende technieken op de kaarten kan je je best inleven in het gevecht. Als je tegenstander wat op afstand is kan je even de tijd nemen om op adem te komen en dus wat kaarten bijtrekken, het lijkt wel een korte drankpauze. Het spel speelt bijna van zichzelf en je hebt erg weinig in de hand. Je kan geluk hebben en veel aanvalskaarten op hand hebben, maar als je tegenstander volop aanvalt en jij hebt geen verdedigingskaarten kan het spel al erg snel gedaan zijn. Zo gebeurde het bij ons regelmatig dat iemand volledig K.O was voordat de eerste ronde eindigde, van die pepkaarten hebben we dus maar zelden gebruik kunnen maken. Laat ons zeggen dat het spel gewoon helemaal niet ons ding is, het is waarschijnlijk vooral geliefd bij de boksende gezelschapsspelers 🙂

Conclusie: Knockout is een snel, thematisch geluksspel maar is zeker niets voor ons.

Met dank aan Victory Point Games!

Met dank aan Victory Point Games!

Knockout

Auteur: Fréderic Moyersoen
Uitgeverij: Victory Point Games
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 20 min.
Vanaf 13 jaar