Kobe (6j.) speelt Carcassonne

Carcassonne kunnen we na meer dan 20 jaar gerust ‘een klassieker’ binnen de bordspelwereld noemen. Voor veel doorwinterde spelers begon de hobby met Carcassonne. Het spel is zo goed dat je de spellenmicrobe meteen te pakken hebt en op zoek gaat naar uitbreidingen. Je gaat op zoek naar meer leuks in dezelfde categorie, en voor je het weet is je spellencollectie groter dan je kast. Ook voor ons was Carcassonne ruim 10 jaar geleden één van de eerste grote hits. Tijd om onze ervaringsdeskundige kroost te laten kennismaken met deze klassieker!

In tegenstelling tot 10 jaar geleden heeft de standaard doos een kleine update gekregen. De oorspronkelijke tegels behouden hun authenticiteit maar kregen een iets helderder kleurtje. Bovendien maakt ‘de rivier’, oorspronkelijk een mini-uitbreiding, nu deel uit van de basisdoos. Tegels om 50/100 punten bij te houden hadden voor ons nog wel een leuke toevoeging kunnen zijn.

In een spelletje Carcassonne legt elke speler beurt om beurt een tegel in een gezamenlijk speelveld, zo bouwen we samen aan steden, wegen en kloosters. Elke soort heeft een unieke manier van punten opleveren, maar wie de punten krijgt wordt steeds bepaald door de meerderheid van bezitters. Diegene die de tegel aanlegt heeft de kans één van zijn meeples op een stad/weg/klooster te plaatsen, tenminste: op voorwaarde dat die stad/weg nog niet in bezit is van iemand anders! Om een stad van iemand te veroveren zal je dus ene nieuwe stad moeten creëren en die (ongemerkt) met de stad van je medespelers verbinden om een meerderheid te verkrijgen.

Kobe en Matteo zijn beide bekend met tegel-legspellen (danku, Karuba Junior!) en begonnen vol enthousiasme aan hun eerste spelletje. Ze hadden de smaak meteen te pakken, het werd een strijd om de grootste stad en de langste weg. “Deze is van mij!”, werd er al snel geroepen. Het begon heel eenvoudig met: een tegel leggen, een vrije stad/weg claimen en punten sprokkelen. Voor je het weet ontdekten ze ook de strategische mogelijkheden van Carcassonne: andermans steden blokkeren, steden overmeesteren enz. De geluksfactor in Carcassonne maakt het spel luchtig en ludiek.

Wie de basisvariant beheert kan ook de ‘boeren’ aan het spel toevoegen. Hierbij plaats je je meeples op de weides en scoor je punten voor elke afgewerkte stad binnen jouw weiland. Op deze manier wordt het spel weer heel wat interessanter en uitdagender. Als je ook de boeren onder de knie hebt, heeft Carcassonne nog héél wat (apart verkrijgbare) uitbreidingen op de markt!

Carcassonne werd op slag één van hun favoriete spellen en werd deze zomervakantie ontelbaar keren gespeeld!

Carcassonne Basisspel - Bordspel kopen
Carcassonne, 999 Games, 2-5 spelers, 30min., vanaf 8 jaar