Dodo werd op spiel.digital geïntroduceerd door het Duitse KOSMOS. Het spel is op dit moment nog niet te koop in België, maar wij namen het toch al eens onder de loep. De doos alleen al werd met groot enthousiasme onthaald door Kobe en Matteo. Enerzijds de mooie en kleurrijke illustratie en anderzijds de berg en bal die meteen opvallen. De eerste keer heb je wel wat opzetwerk, maar de volgende spellen gaat het best vlot.

Kobe (5j.) en Matteo (35 mnd.) spelen DODO!

Dodo is een coöperatief spel, samen moeten we ervoor zorgen dat het ei veilig en wel beneden geraakt. Om dat te doen bouwen we bruggen rondom de berg. In je beurt zoek je memory-gewijs hetzelfde fiche als je dobbelresultaat, een juist fiche leg je op een ongebouwde brug. Genoeg fiches op de brug? Dan kan je ze snel bouwen vooraleer je de volgende brug gaat voorbereiden. Met de nadruk op ‘snel’, want dat ei is immers al onderweg! Die bal rolt langzaam maar zeker naar beneden en zorgt dus voor een constante tijdsdruk. Dat was stiekem wat we nodig hadden, want onze jongens zijn soms afgeleid door elke vlieg. Dobbelen, zoeken en meteen die dobbelsteen aan de volgende speler doorgeven dus. Doorspelen, geen tijd te verliezen!

Het spel ziet er niet alleen prachtig uit, maar het is gewoon ook super leuk. Het heeft een heel hoge herspeelbaarheid, zeker als je verliest wil je onmiddellijk nog een keer proberen! Bovendien heeft het spel ook een moeilijkere variant. Stressbestendigheid is wel een pluspunt (of ideaal om op te oefenen met dit spel). Als Matteo (bijna 3j.) meespeelt blokkeert hij wel eens door vol spanning naar de bal te zitten kijken. Als er volwassenen meespelen is het merkwaardig gemakkelijker te winnen dan bij kinderen onderling. En toch is Dodo een bijzonder verslavend spelletje voor jong en oud!

Bij deze dus een open vraag aan alle Belgische en Nederlandse uitgevers: brengen jullie dit super leuke spel naar ons taalgebied?

Update 2022: Dodo wordt nu in het Nederlands uitgegeven voor 999 Games!

DODO, KOSMOS (999-Games), 2-4 spelers, 10 min., vanaf 6 jaar

KOSMOS 2020: Save Dodos, Build a City Worthy of Legacy, Explore Andor with  Kids, and Exit from Even More Terrible Situations | BoardGameGeek News |  BoardGameGeek