Kobe (5j.) speelt maXimaal

En plots verscheen het kaartspel MaXimaal in de winkelrekken. Niet van een bekende uitgever, zelfs niet van een bekende spelontwerper. Maar een spel van een 8-jarige Vlaming die het nuttige aan het aangename wilde koppelen. Maxim ontwierp een kaartspel om het aanleren (en onderhouden) van de verplichte maaltafels leuker te maken, zijn familie ondersteunde hem als een volwaardig team met de illustraties, productie en marketing. Wauw!

Kobe zit in het eerste leerjaar en is sinds een paar weken helemaal in de ban van de maaltafels. Hij staat al te popelen om ze – net als zijn vriendjes uit het tweede leerjaar – te ‘mogen’ leren. De ideale moment om MaXimaal boven te halen dus. Je kiest zelf met welke maaltafels je het spel speelt: ga je voor de gemakkelijke tafels, ben je al toe aan het grote werk of maak je een eigen combinatie? Alle spelers krijgen een gelijk aantal kaarten en beginnen de eerste ronde door elk om beurt een maaltafel op te lossen. Gaf je een fout antwoord of weet je het niet? Geen probleem, steek de kaart onderaan je stapel en los de volgende maaltafel op. Je blijft proberen tot je een juist antwoord hebt gegeven, want iets leren gaat voor iedereen met vallen en opstaan. Het vervolg gaat als een slagenspel waarbij diegene met de hoogste kaart de slag wint en met een nieuwe kaart uitkomt.

Het feit dat je blijft doorgaan tot je een juiste oplossing vond is heel leuk gevonden. Dat helpt ook bij het werken aan een groeigerichte mindset (“ik wist het nu nog niet, maar straks vast wel!”) en geeft de kinderen geen slecht gevoel als het niet meteen lukt. Het jammere aan MaXimaal is dat het oplossen van moeilijkere maalsommen geen effect heeft op de winnaar. Het is leuk om te kunnen winnen als je het nog niet goed onder de knie hebt, maar als je vol trots moeilijke tafel (vb. 8×8) hebt opgelost en iemand gaat er dankzij een gemakkelijke kaart (vb. 10×9) mee lopen dan valt dat wel even tegen. Zeker als je weet dat de moeilijke tafels (3 sterren) tijdens de puntentelling ook nog eens extra punten opleveren.

Kobe is dolenthousiast over MaXimaal en zou het gerust 10 keer na mekaar kunnen spelen. Wat hij er zo leuk aan vindt? “Dat hij dan de maaltafels mag leren, want die wilt hij suuuuper graag kennen.” En dat is een mooie samenvatting: MaXimaal koop je niet als gezelschapsspel, maar wel om het leren van de maaltafels een pak aangenamer te maken. Ik zou het aanraden aan élk kind (en elke juf) van het tweede leerjaar, want met MaXimaal wordt het aanleren van de tafels een feest. Wij zijn blij dat we MaXimaal hebben leren kennen en zijn er zeker van dat het spelletje hier de komende jaren nog veel op de tafel zal komen!

Maaltafelspel - maximaal - Baert

maXimaal, zelf uitgegeven door de familie van Maxim, 15 min., 2-6 spelers, vanaf 6 jaar