Het heeft een tijdje geduurd sinds het vorige bericht, maar begin juni maakte Kobe weer een heuse sprong en lijkt het alsof ik over heel wat spellen plots een nieuw artikel (of update) zou kunnen schrijven! Laat ons beginnen met ‘Mijn Eerste Boomgaard’, toch wel een beetje een klassieker onder de eerste HABA-spelletjes. Ook hier ligt die uiteraard al een tijdje te wachten.

Terwijl hij o.a. Visjes Vangen een tijd geleden al heel degelijk speelde, was dit spel echt nog niet aan de orde. Hij kon de kleuren nog niet herkennen en smeet de fruitstukken uit frustraties gewoon weg. Rond zijn 19 à 20 maanden kwam daar plots verandering in, en inmiddels is het spel uitgegroeid tot één van zijn favorieten.

De voorbereiding, lees: alle fruitstukken bij de juiste boom sorteren, vindt hij al quasi even leuk als het spel zelf. Het dobbelen gaat nog steeds heel goed, en het herkennen van de kleuren lukt elke dag een beetje beter. Als hij het niet zeker weet wijst hij heel voorzichtig een stukje fruit aan, met een blik van “Ik ben niet zo zeker, maar is dit geel?”, om vervolgens heel goedgezind het fruitstuk bij in het mandje te werpen. Wanneer hij een vogel dobbelt komt die een stap dichter bij de boomgaard, maar dat herkent hij uit Koe Carola en vormt ook geen probleem (meer). Samen spelen vindt hij ook nog steeds geweldig, als hij aan de beurt geweest is roept hij vol enthousiasme de naam van de speler die na hem aan de beurt is. Wat is het leuk op deze manier!

Boomgaardje

Kobe (20 mnd) speelt Mijn Eerste Boomgaard

Het enige wat hij volgens ons nog niet door heeft is het verschil tussen winst en verlies. Vooral als we verliezen (dus als de vogel de boomgaard heeft bereikt voordat wij alle fruitstukken verzameld hebben) reageert hij er niet erg op, en ruimt hij gewoon heel flink mee op. Als we winnen zal hij wel mee ‘Joepie!’ roepen als wij dat doen, maar ook dan denk ik dat hij het toch niet helemaal beseft. Benieuwd wanneer dat besef zal komen!

eerste-boomgaard-habaHaba Eerste Boomgaard, vanaf 2 jaar