Tiwanaku was voor ons zo’n spel waarbij we moeilijk konden inschatten wat te verwachten. Het eerste wat je ziet zijn de zachte illustraties, een verzorgde inlay van de doos en een indrukwekkende scenarioschijf met maar liefst 20 scenario’s! Wanneer je de spelregels gaat lezen krijg je heel veel aha!-momentjes. Ken je het cijferspelletje Tectonic? Dat is een kleine variant op Sudoku, met maar twee regels: 1. Dezelfde cijfers kunnen elkaar nooit raken (ook niet diagonaal). 2. De grootte van het veld bepaald het aantal verschillende cijfers. Een groep van 3 velden bevat dus de getallen 1-2-3 enzovoort. Als jij ook houdt van dit soort cijferspelletjes, lees dan vooral voort, want Tiwanaku is eigenlijk één grote Tectonic!

Als je aan de beurt bent kan je ofwel ontdekken, ofwel voorspellen. Als je gaat ontdekken beweeg je jouw meeple over het bord en helpt de scenario-schijf bij het bepalen van het onderliggende terrein. Als je een terrein ontdekt zorgt je diversiteitspion ervoor dat je punten kan verzamelen, en zoals de naam het zegt: hoe meer verschillende terreinen je weet te ontdekken, hoe meer punten je zal kunnen verdienen! Een andere optie is dat je gaat voorspellen welk gewas er op een bepaald veld groeit. Elk getal wordt afgebeeld door een andere grootte/kleur van gewas. Ook hier zal de scenarioschijf je gok controleren en geldt: hoe groter het gewas, hoe meer punten je kan winnen of verliezen. Door een juiste voorspelling win je niet enkel punten, maar ook een offerfiche. Hoe meer verschillende offerfiches, hoe meer bonuspunten!

Na het lezen van de spelregels heb je meteen zin om er in te vliegen. Tiwanaku is een combinatie van deductie en (cijfer)puzzelen. Die twee gecombineerd en omgevormd tot een strategisch spel, dat is gewoon hét perfecte recept om bij ons in de smaak te vallen. De 14+ op de doos doet vermoeden dat het een heel zwaar en moeilijk spel is, maar dat voelde voor ons althans niet zo aan. Het speelt heel vlot en aangenaam, alsof je rustig een puzzeltje aan het oplossen bent. Kobe, die ook heel erg houdt van logisch nadenken, was dan ook meteen enthousiast bij het spelen van Tiwanaku! De moeilijkheid van deductie is niet te vergelijken met die van bijvoorbeeld Alchemisten, maar door de grote waaier aan niveaus en mogelijkheden is er toch voor elk wat wils. Wij vinden Tiwanaku fantastisch, een absolute aanrader voor iedereen die houdt van dit genre. Kan je al niet meer wachten? Probeer dan alvast deze minigame eens op te lossen:

Tiwanaku

Sit Down Games, 45 min., 1-4 spelers, vanaf 14 jaar