Vallei der Vikingen is een spel uit 2019 en werd toen meteen beloond met de prestigieuze ‘Kinderspiel des Jahres’. Een terechte winnaar, en wij vertellen jullie graag waarom.

Kobe (4j.) speelt ‘Vallei der Vikingen’

De opbouw van dit vikingspel vraagt (vooral de eerste keer) wel wat tijd. De spelregels zijn niet in 1 2 3 gelezen. Je moet de boten eerst in elkaar steken, het spelbord bouwen en alle fiches op de juiste plaats leggen. Maar wacht, lees nog even verder, want het is die moeite absoluut waard. In Vallei der Vikingen heeft elke speler een eigen 3D Viking-boot waarin ze zo veel mogelijk munten verzamelen. Het spel wordt ook steeds met 4 spelers gespeeld, als je maar met 2 bent dan worden de andere bootjes gewoon als neutrale spelers toegevoegd. Hoewel dat in’t begin wat verwarrend lijkt, verloopt dat heel natuurlijk en heb je er amper omkijken naar.

Als je aan de beurt bent rol je de bal over het spelbord, dat is meteen ook het eerste element dat de kinderen geweldig vinden. Geen dobbelsteen, maar een bal waarmee je vaten omver probeert te kegelen. Niet zomaar eender welk vat, maar liefst een zeer bewuste keuze. Na het rollen mag je namelijk de spelersfiches (in een volgorde naar keuze) verplaatsen van die kleuren die je net omver hebt gegooid. Op die manier lopen de spelersfiches over de steiger, net zo lang tot één speler in het water valt. Op dat moment wordt de buit voor de eerste keer verdeeld, waarbij jouw plaats op de steiger zal bepalen hoeveel (en van wie) munten je krijgt.

Alles samen maakt van Vallei der Vikingen enerzijds een spel is dat jongere spelers kunnen meespelen zonder na te denken: je rolt een paar vaten omver en verzet de fiches in die kleuren. Voor oudere spelers is er echter véél meer diepgang: wélke vaten rol je omver? welke fiches verplaats je eerst? hoe zorg je ervoor dat je niet als eerste van de steiger valt? waar ga je staan om de grootste buit te verzamelen? … Een spel met ontzettend veel groeimogelijkheden. Het actieve deel met de bal maakt het luchtig en funny waardoor alles vloeiend in mekaar overloopt. Diegene die nu van de steiger valt, zal straks wellicht als eerste weer munten kunnen verzamelen, dus je wordt ook nooit de grootste pechvogel.

Matteo speelt Vallei der Vikingen met veel plezier mee, maar maakt (nog) geen bewuste keuzes. Kobe vindt het minstens even leuk en redeneert bij elke beslissing wat hij doet. Vallei der Vikingen is hét type spel waar wij ongetwijfeld nog jarenlang plezier van gaan hebben!

bol.com | Haba Gezelschapsspel Vallei Der Vikingen | Games

Vallei der Vikingen, HABA, 2-4 spelers, 20 min., vanaf 6 jaar