Kobe (7j.) en Matteo (5j.) spelen Kurken

Op Zuiderspel 2023 maakten we kennis met het nieuwe spelconcept “Kurken”. Ik spreek bewust over een concept omdat Kurken zo veelzijdig is dat het niet te omvatten is in één spel, maar kan worden gebruikt op allerhande manieren. Met Kurken kan je op een speelse manier inzetten op automatisatie, en dat op heel wat verschillende niveaus.

Voor het basisspel gebruik je dobbelstenen, een Kurkenmat, een Kurkenbeker en voor elke speler een eigen kurk met veter eraan. Eén speler noemt een getal en dobbelt een aantal dobbelstenen, nu gaat iedereen tegelijkertijd hoofdrekenen om z.s.m. tot dat getal te komen. Je kan daarbij alle reeds geleerde bewerkingen gebruiken, en om het moeilijker te maken kan je ook verplichten om alle dobbelstenen te gebruiken. Wie van de spelers vist als eerste uit hoe je vb. een 2, 3, 4 en 5 gebruikt om 13 te maken? Wie het antwoord weet trekt zijn kurk weg en schrijft zijn oplossing op. Als de bekerhouder het weet mag hij alle nog aanwezige kurken vangen en scoort hij even veel punten als gevangen kurken! Wie als eerste 10 punten heeft, wint het spel!

Kurken wordt vergezeld van een handleiding op basis van de Bareka Rekenmuur, en zo vind je spel-aanpassingen voor alle lagen van de rekenmuur! Van getalbeelden tot cijferen en nog veel meer. Voor elk niveau staat er nauwkeurig uitgelegd hoe je Kurken kan gebruiken om in te zetten op de automatisatie. Een spelletje Kurken duurt niet langer dan 10 minuten en is daardoor ideaal om regelmatig in de klas te gebruiken.

Om het geluk van de dobbelstenen weg te laten zijn er ook voor al deze niveaus kaarten voorzien, zo kan je als leerkracht specifiek kiezen op welk niveau je je leerlingen wilt laten inoefenen.

Al het materiaal van Kurken is met veel zorg samengesteld. Wat we persoonlijk misten is een doos om al het materiaal (kaarten, speelmateriaal, handleidingen,..) samen te bewaren. Anderzijds hebben de afzonderlijke onderdelen het voordeel dat je ze afzonderlijk kan bestellen via hun website. Kurken wordt ook vergezeld van een uitbreiding “Paardensprong”, daarover later meer!

Kurken, Cardano Games, 2-6 spelers, 10 min., vanaf 6 jaar