Spelbeschrijving

Als ontdekkingsreiziger vliegen we allemaal naar het mysterieuze eiland La Isla, op zoek naar dieren waarvan al een lange tijd gedacht werd dat ze uitgestorven waren! Zo vinden we o.a. een dodo, een gouden pad, een pika en nog veel meer! Plaats je ontdekkingsreizigers dus strategisch op het eiland zodat je zoveel mogelijk dieren kan omcirkelen. Hoeveel punten elk dier waard is zal elke keer anders zijn en wordt bepaald door de spelers zelf!

Aan het begin van elke ronde krijgt elke speler drie kaarten, vervolgens zal je moeten beslissen welke kaart je aan welke actie toewijst door ze gedekt voor de bijhorende actie onder je kaarthouder te leggen. Als iedereen beslist heeft worden de acties één voor één uitgevoerd. Tijdens actie A maakt iedereen de gekozen kaart bekend en schuift deze in de kaarthouder, in het begin is dat nog eenvoudig aangezien je drie lege plaatsen in je kaarthouder hebt. Vanaf de vierde ronde zal je dus moeten beslissen welke kaart je afdekt. Alle kaarten in je kaarthouder blijven van toepassing zolang ze zichtbaar zijn, je kan er o.a. punten of grondstoffen mee verdienen tijdens het uitvoeren van acties B, C of D. Andere kaarten zorgen er voor dat je een extra ontdekkingsreiziger krijgt of zelfs dat je aan het begin van elke ronde vier kaarten kan nemen om uit te kezen! Actie A kan iedereen tegelijk uitvoeren, net als actie B: de kaart die je aan actie B hebt toegewezen bepaalt welke grondstof je deze ronde kan nemen. Tijdens actie C kunnen de spelers elk om beurt één van hun ontdekkingsreizigers op het eiland plaatsen, daarvoor betalen ze twee grondstofblokjes naar gelang de plaats waar het figuur geplaatst wordt. Als je door het plaatsen van deze ontdekkingsreiziger één van de dieren omcirkelt mag je het dier onmiddellijk in beslag nemen en verdien je punten naar gelang het aantal ontdekkingsreizigers dat je daarvoor nodig had. Zo heb je er op sommige locaties slechts twee nodig en voor andere drie of vier. Tenslotte worden bij actie D de paarse markers op het scorebord omhoog geschoven, want dit zal bepalen hoeveel punten elk dier waard is aan het einde. De kaart die je aan actie D hebt toegewezen bepaalt welke marker je omhoog mag schuiven, als je die diersoort al in je bezit hebt krijg je onmiddellijk een punt per dier. Elk dier is aan het begin 0 punten waard en kan maximum 5 punten waard zijn, de som van al deze waarden bepaalt wanneer het spel eindigt (verschillend naar gelang het aantal spelers).

Aan het einde volgt nog een puntentelling. Daarbij krijg je nog een punt voor elke twee resterende grondstofblokjes, en tien punten voor elk set van de vijf verschillende diersoorten! Daarna wordt elk dier in je verzameling nog apart gewaardeerd volgens de waardetabel met de paarse markers. Diegene die daarna de meeste punten heeft wint het spel.

Onze mening

Wij zijn erg enthousiast over deze nieuwe Feld, en het feit dat die op zo’n korte tijd al 5 keer op tafel kwam is daar het bewijs van. Vermoedelijk zal die nog veel vaker op tafel komen! Het spel speelt erg vlot en je moet ontzettend veel keuzes maken. Je gaat op zoek naar combo’s en probeert zo snel mogelijk het eiland in te palmen. La Isla is gemakkelijk te spelen binnen het uur en is elke keer weer heel anders, wat de herspeelbaarheid toch vrij hoog maakt. Het bord is elke keer anders en de dieren worden er willekeurig op gelegd, je zal dus vaak op een andere manier spelen. Soms probeer je van elke diersoort iets te bemachtigen aangezien die setjes veel punten opleveren, maar andere keren wil je je specialiseren op één bepaalde diersoort en kan je ook erg veel scoren door de waarde daarvan omhoog te halen tijdens het spel. Ook de kaarten die je op hand krijgt zullen elke keer anders zijn en deels je spel bepalen. Uiteraard schuilt hier ook een kleine geluksfactor, maar die was bij ons zeker niet storend. Zoals vele spellen van Stefan Feld is ook dit spel voornamelijk een kaartspel, alle kaarten zijn goed en het is dus elke ronde opnieuw een lastige keuze aangezien je maar één van die kaarten kan houden voor actie A, de rest zal je gebruiken om grondstoffen te verzamelen en een dier op te waarderen. Er zijn trouwens twee types kaarten: 120 kaarten met een ‘1’ die bedoelt zijn voor spelers die het spel voor de eerste keer spelen. De 60 kaarten met een ‘2’ maken het nadien alleen maar leuker aangezien dat de leukste/beste kaarten zijn.

De spelregels van La Isla zijn erg snel uit te leggen en eenvoudig te begrijpen. De verschillende acties van de kaartjes staan samengevat op een samenvattingskaartje (engels, frans of duits), maar eens je de symbolen door hebt heb je die niet meer nodig. Een ander pluspunt is dat het zowel met twee als drie spelers erg goed speelt, met vier hebben we het tot hier toe nog niet gespeeld maar zal wellicht ook goed zijn. Met vier spelers heb je wellicht nog meer interactie op het eiland, al is dat soms ook met twee spelers het geval. Wij hadden o.a. een spel met twee spelers waar we continu in elkaars vaarwater zaten, en een spel met drie spelers waar iedereen vaak zijn gangetje kon gaan. De illustraties zijn erg mooi, maar het materiaal is zeker niet overtuigend. De kaarthouders zijn van erg dun karton en het is bovendien niet eenvoudig als je ze goed wilt plooien. De kaarthouders zijn dan ook essentieel in het spel, het zou jammer zijn als je ze meteen verknoeid tijdens een eerste spelvoorbereiding. De ontdekkingsreizigers zijn erg dun en fragiel, maar ze passen wel goed op het eiland, dat wel van stevig materiaal/karton gemaakt is.

Conclusie: La Isla is een korte en verslavende Feld dat hier hopelijk nog vaak op tafel zal verschijnen!

Met dank aan Ravensburger!

Met dank aan Ravensburger!

La Isla

Auteur: Stefan Feld
Uitgeverij: alea / Ravensburger
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 50 min.
Vanaf 10 jaar