Spelbeschrijving:

In dit spel is de beroemde operazangeres La Carlotta klaar voor haar volgende uitvoering. Er gebeuren echter heel wat vreemde dingen in het operagebouw: er dwaalt een spook rond! Dit mysterie moet zo snel mogelijk worden opgelost, anders wordt de uitvoering geannuleerd.. In dit tweepersoons-spel speelt één speler de rol van het spook en probeert La Carlotta uit de opera weg te jagen, terwijl de inspecteur probeert het spook te ontmaskeren! Bij het begin van het spel kijkt de speler die het spook speelt welk personage in dit spel het spook is.

In elke ronde worden 4 personen gespeeld, twee door de Inspecteur en twee door het Spook. Als je aan de beurt bent kies je één van de beschikbare personen en kan je deze verplaatsen. Het aantal stappen dat je kan verplaatsen is afhankelijk van het aantal personen in de kamer waar jouw personage vertrekt. Daarnaast hebben alle personages ook een speciale eigenschap, zo kan Madame Giry een deur op slot doen en Joseph Buquet het licht uitdoen, terwijl Christine Daaé de personen uit aangrenzende kamers bij haar kan lokken.

Op het einde van de ronde vertelt het spook of het al dan niet kan verschijnen: wanneer het spook alleen in een kamer is kan het wél verschijnen, als er zich nog andere personages bevinden in dezelfde kamer kan het spook niet verschijnen. Afhankelijk van het antwoord kan de Inspecteur nu bepaalde personen uitsluiten. Daarna wordt La Carlotta op het spoor verplaatst: hoe meer verdachten er nog zijn, hoe sneller La Carlotta richting de uitgang van de opera gaat en omgekeerd.

Het spel kan in twee situaties eindigen: Als de Inspecteur het spook kan ontmaskeren voordat La Carlotta de opera verlaat is de inspecteur gewonnen, in het andere geval wint het Spook!

Onze mening

Wij vonden dit spel in het begin vooral erg verwarrend: kan het spook nu wel/niet verschijnen? Heeft het nut om personages wel/niet samen in een kamer te plaatsen? … Dit kan er ook mee te maken hebben dat dit het eerste spel uit de Mr. Jack-reeks is dat wij gespeeld hebben, of omdat de spelregels niet zo heel duidelijk geschreven zijn.. Ondanks die verwarring zijn we het spel wel blijven spelen door de sfeer dat het met zich meebrengt. Het is een erg spannend spel waar je echt mee in op kan gaan.. Beide rollen zijn even sterk en even spannend, ook al lijkt de rol van het spook in het begin wel gemakkelijker.

Wat we ook positief vinden aan dit spel is dat je het niveauverschil tussen beide spelers kan aanpassen. Je kan één speler een voorsprong geven door La Carlotta minder ver/ verder te laten beginnen op het spoor. Zo wordt het spel ook eerlijk(er) als je dit spel als kenner speelt tegen iemand die het voor de eerste keer speelt.

Conclusie: Le Fantôme de l’Opéra is een spannend twee-persoonsspel dat vooral veel sfeer creëert. 7/10

Le Fantôme de l’Opéra

Auteurs: Bruno Cathala & Ludovic Maublanc
Uitgeverij: Hurrican
Aantal spelers: 2
Tijdsduur: ± 30 min.
Vanaf 9 jaar