Spelbeschrijving

LimesIn Limes bouwt elke speler een eigen provincie met exact dezelfde kaarten, in die provincie nemen we Romeinse burgers in dienst die ons zoveel mogelijk punten gaan bezorgen. Het is een spel voor 1 of 2 spelers en kan perfect met meer gespeeld worden als je meerdere exemplaren bezit.

Beide spelers hebben 24 dezelfde kaarten, slechts 16 van deze kaarten worden gebruikt in één spel. Eén speler trekt blind een willekeurige kaart uit de stapel en leest het nummer voor zodat de andere speler dezelfde kaart kan zoeken. Beide spelers bouwen deze kaart aan in hun provincie en kunnen daarna een burger inzetten of verplaatsen. Een nieuwe burger kan je enkel inzetten op de zonet aangebouwde kaart, maar je kan ook eender welke burger in je provincie verplaatsen naar een aangrenzend gebied. Je moet een nieuwe kaart altijd aangrenzend bouwen zodat er minstens één zijde volledig grenst aan een eerder gelegde kaart. Daarnaast moet je ook rekening houden met het kader van 4 op 4 waarin de 16 kaarten moeten liggen tegen het einde van het spel. Door meerdere zones van hetzelfde type (vb. velden of bossen) naast elkaar te bouwen krijg je een groter grondgebied. Enkel bij de wachttorens niet: elke wachttoren wordt als een apart gebied gezien.

Het spel eindigt wanneer beide spelers hun laatste kaart hebben aangebouwd, daarna volgt de puntentelling. Elke burger levert punten op afhankelijk van het gebied waarin hij zich bevindt. Een boer dat in de velden staat levert 1 punt op per zone van zijn gebied terwijl de houthakker een punt oplevert per verschillend grondgebied dat aan zijn bos grenst. De vissers leveren een punt op voor elke vissershut dat aan hun meer grenst en als laatste krijgen de wachters één punt voor elk bos dat zij vanuit hun wachttoren in de gaten kunnen houden.

Diegene met de meeste punten wint het spel.

Onze mening

In de regels staat als tip dat je creatief moet zijn en niet hetzelfde puzzelen als je tegenspeler. Bij de eerste paar kaarten denk je nog dat het logisch is dat je hetzelfde doet, maar na een paar kaarten wordt het duidelijk dat elke speler een andere kant op gaat. Uiteindelijke maken beide spelers altijd heel andere provincies met dezelfde kaarten, fascinerend. Elke speler is nogal op zichzelf bezig en kijkt niet naar wat zijn tegenstander aan het doen is, maar dat vinden we in dit spel zeker niet storend!

De spelregels zijn heel eenvoudig en snel uitgelegd. Je moet bij elke kaart opnieuw tactische keuzes maken: ga je één van je velden verder uitbreiden? Of wil je bossen aanleggen in het verlengde van de wachttoren? Waar ga je een ridder inzetten? Of wil je liever een eerder gezette ridder verplaatsen omdat hij toch niet zoveel punten opbrengt? … Dit zorgt ervoor dat het op geen enkel moment gaat vervelen, en doordat je dezelfde kaarten krijgt als je tegenspeler is er van geluk niet veel sprake. Wie de beste keuzes maakt zal uiteindelijk winnen!

Het is natuurlijk wel een puzzelspel, dus als dat niet je ding is is Limes wellicht niets voor jou. Wij vinden het wel leuk om bij elke zet te zoeken op welke manier we de meeste punten kunnen sprokkelen. Na een 6-tal potjes blijft elk spel nog steeds boeiend! Het is wel 2 keer geëindigd met een gelijkstand, dan is het diegene die de meeste punten scoorde met 1 meeple dat wint!

Conclusie: Limes is een kort, strategisch en verslavend puzzelspel!

Limes

Auteur: Martyn F.
Uitgeverij: ABACUSSPIELE

Aantal spelers: 1 – 2
Tijdsduur: ± 20 min.
Vanaf 8 jaar