Spelbeschrijving

In Linkage gaan alle spelers aan de slag om een correcte vertaling te maken van een DNA-ketting, met behulp van hun handkaarten en enkele basis acties bouwen ze elk hun eigen RNA-ketting. Diegene die aan het einde de meest accurate vertaling heeft gemaakt wordt beloond met de meeste punten.

Het spel bestaat uit vier ronden, elke ronde wordt er een DNA-ketting ontwikkeld die wij in het labo proberen te vertalen naar RNA. Elke DNA-kaart geeft aan welke RNA-kaart erbij hoort. Concreet kunnen spelers tijdens hun beurt één van de vier mogelijke acties uitvoeren. De meest gekozen actie is het toevoegen van een RNA-kaart, je kiest één van je handkaarten en legt die voor je neer om je persoonlijke RNA-ketting te beginnen of verlengen. Als je geen correcte kaart kan/wil neerleggen kan je een kaart ook met de rugzijde naar boven plaatsen, deze levert geen punten op maar vormt wel een correcte aansluiting voor eventuele bonuspunten. Je kan er ook voor kiezen om een kaart in je ketting te verbeteren of te veranderen, uiteraard kan dit niet zomaar met alle kaarten maar enkel met diegenen die daarvoor het correcte symbool hebben. Tenslotte zitten er 2 mutatie-kaarten in het spel waarmee je de opdracht (het DNA) kan aanpassen. Optioneel kan je ook RNA-kaarten ruilen of betalen voor nog een extra actie. Nadat iedereen één actie heeft uitgevoerd wordt er een nieuwe DNA-kaart opengelegd en wordt de ketting dus langer.

Het spel gaat op deze manier door tot wanneer de kaart ‘TERMINATOR’ getrokken wordt, de ronde eindigt onmiddellijk en er volgt een tussentijdse puntentelling. Je krijgt vervolgens 2 punten per kaart die correct aansluit aan de DNA-ketting. Als je drie of vier correcte aansluitingen naast elkaar hebt krijg je nog bonuspunten. Er worden 4 ronden gespeeld, daarna eindigt het spel en wint diegene met de meeste punten.

Onze mening

We zijn over Linkage helaas niet zo enthousiast als we waren over het nieuwere Peptide. De spelregels zijn eenvoudig te begrijpen en je kan het met iedereen spelen. De DNA-kaarten tonen enkel onderaan aan welke RNA-kaart daar bij hoort, voor diegenen die recht voor de DNA-ketting zitten is het dus erg makkelijk om zien, maar diegenen die aan de andere kant van tafel zitten zijn soms wel eens gedesoriënteerd. Los daarvan houdt het spel niet veel in, als je de juiste kaart op handen hebt dan is dat meestal je enige actie. Met wat geluk haal je in een ronde het maximaal aantal punten. Je kan je tegenstanders dwarszitten met een mutatiekaart, maar dan moet je weer het geluk hebben dat je die kaarten op hand hebt. Er zijn extra mogelijkheden die het spel interessanter kunnen maken (de extra acties, het verbeteren van je eigen ketting of het veranderen van een ander zijn ketting), maar vaak werden die toch niet gebruikt. Waarom zou je een ander nog meer boycotten als je zelf de juiste kaarten hebt om voor het maximum aantal punten te gaan? De extra mogelijkheden zijn niet sterk genoeg om af te wijken van je eigen RNA-ketting. Een ronde is ook heel kort, soms verschijnen er maar een 5-tal DNA-kaarten. Erg veel mogelijkheden heb je dus ook al niet om een andere actie uit te voeren.

Het aantal spelers maakt in dit spel niet zo veel verschil, al is de kans dat je mekaar kan gaan dwarszitten door het DNA te muteren of iemands RNA-ketting te saboteren met vier spelers uiteraard groter. Op dat vlak is het dan ook weer voordelig om als laatste aan beurt te komen, als eerste speler kan je niet anders dan je eigen ketting te starten en te hopen dat niemand die daarna komt afbreken.

Conclusie: Linkage is een snel kaartspel over DNA dat ons niet echt aansprak.

Linkage

Met dank aan Genius Games!

Met dank aan Genius Games!

Linkage

Auteur: John Coveyou
Uitgeverij: Genius Games
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 10 min.
Vanaf 10 jaar