Spelbeschrijving

Als jonge piraat wil je jezelf bewijzen aan Madame Ching Shih, de meest beruchte en gevreesde van alle Aziatische piraten. Door nieuwe vaardigheden op te doen en indruk te maken zodat ze de leiding over haar schip China Pearl aan jou zal toevertrouwen, maar tegelijkertijd wil je verre expedities richting Hong Kong leiden en schepen van het keizerlijke vloot tot zinken brengen.

Het spel verloopt over verschillende ronden. Eerst kiezen alle spelers één van de vier navigatiekaarten dat ze op hand hebben en maken deze gelijktijdig bekend. Diegene met de hoogste kaart is als eerste aan beurt, daarna komen de andere spelers aan beurt in volgorde van de waarde op hun kaart, van hoog naar laag. Als je aan de beurt bent zijn er twee mogelijkheden, afhankelijk van het feit of je zonet gespeelde kaart hoger of lager is dan de laatst gespeelde kaart in je expeditie. Als de kaart hoger is gaat je expeditie verder, je legt de kaart op de expeditie en beweegt je schip. Je schip beweegt horizontaal als je nieuwe kaart dezelfde kleur heeft als de vorige, diagonaal als het een andere kaart is. Als je schip over één van de twee bepaalde lijnen beweegt ontvang je een ontmoetingskaart, als je op de velden 49 of 56 aankomt krijg je de kaart Hong Kong ter waarde van 10 punten, want dan heb je een heel moeilijke expeditie achter de rug. Als de kaart lager is eindigt je expeditie en begin je aan een nieuwe. Je kan dan een missietegel kiezen en de daarop afgebeelde ontmoetingskaarten, goudstukken en/of edelstenen nemen als beloning, de keuze uit missietegels wordt groter naarmate je een langere expeditie hebt afgelegd. Na deze actie kan je optioneel een ontmoetingskaart spelen en tenslotte neem je één van de beschikbare kaarten op hand. Aan het begin van de ronde liggen hier even veel kaarten als er spelers zijn, waarvan één kaart gedekt ligt en al de rest zichtbaar is. Hoe later je aan de beurt bent, hoe minder keuze je hebt bij deze kaarten. Met de ontmoetingskaarten kan je bepaalde acties uitvoeren zoals een kaart/edelstenen van een tegenspeler stelen of 3 nieuwe ontmoetingskaarten nemen, met de loodsen kan je zelfs een extra kleur aan je expeditie toevoegen in een poging om in Hong Kong te geraken en de heilige schatten kan je houden tot het einde en zijn 1, 2 of 3 punten waard.

Op de navigatiekaarten vind je niet alleen getallen en kleuren maar soms ook één van de vier verschillende symbolen, elk symbool staat voor één van de vaardigheden. Wanneer je een expeditie volbrengt en je hebt daarin 3 dezelfde symbolen gespeeld krijg je de bijhorende vaardigheid, bij 4 verschillende symbolen krijg je een joker kaart. De vaardigheden kunnen je later in het spel helpen, je kan er bv. een kaart toevoegen aan je expeditie, een extra kaart op hand houden of een kaart met je tegenstander ruilen. Als iemand er in slaagt om de vier verschillende vaardigheden de bemachtigen, al dan niet met het gebruik van jokers krijgt die speler de kaart China Pearl met een waarde van 5 punten. Die ronde wordt bovendien de laatste ronde, daarna volgt de puntentelling. Daarna tellen de spelers de waarde van hun kaarten, goudstukken en edelstenen op, diegene met de meeste punten wint het spel.

Voor twee spelers is er een variant voorzien waarbij elke speler met twee kleuren speelt. Daarbij kiezen de spelers elk twee kaarten, en die kaarten bepalen zoals steeds de beurtvolgorde. Wanneer je aan de beurt bent beslis je bij welk van je twee kleuren je deze kaart speelt, je tweede kaart zal bij het andere schip komen. Er is ook een team variant waarbij je een getrokken navigatiekaart mag doorgeven aan je teamgenoot, die zal dan in zijn eerstvolgende beurt ook een kaart aan jou moeten geven.

Onze mening

Madame Ching is een leuk familiespel met eenvoudige spelregels, het nodige geluk en de nodige diepgang. Het thema wordt strikt doorgevoerd in de spelregels, die trouwens goed geschreven en mooi afgewerkt zijn (én in het Nederlands), maar voel je niet echt tijdens het spelen. Een abstract spel kan je het ook niet noemen, maar je bent wel voortdurend bezig met kleuren en nummers. Je moet best wat keuzes maken in dit spel: ga je voor korte expedities en probeer je je te focussen op de vaardigheden en op die manier het spel snel te laten eindigen? of ga je voor lange expedities om goede missietegels, en bijgevolg waardevolle edelstenen te bemachtigen? of probeer je zelf in Hong Kong te geraken voor de gegeerde 10 punten? Wellicht kies je voor een combinatie en probeer je het beste te maken van je handkaarten, maar het is zeker niet zo dat de kaarten allesbepalend zijn. Die keuzes maken het spel juist leuk, en ook de interactie die je hebt door bepaalde ontmoetings- en vaardigheidskaarten. In Hong Kong geraken is niet eenvoudig en lukt zelden, maar toch zijn er altijd spelers die de reis wagen. Als het lukt kunnen die 10 punten misschien wel de doorslag geven, als het nét niet lukt heb je nog altijd een goede expeditie achter de rug en kan je een goede missietegel nemen.

Madame Ching is een goed spel dat perfect speelbaar is binnen het uur. Het spel speelt op zijn best met 3 en 4 spelers, maar kan ook met 2 spelers, al is dat laatste niet echt overtuigend. De twee-speler variant raden we niet aan als je het spel voor de eerste keer speelt, als je het al met 3/4 spelers gedaan hebt is het heel wat duidelijker om met twee kleuren te spelen. Het zal hier weinig uit de kast komen met twee spelers. Madame Ching is volgens ons een goede instapper waar iedereen plezier in kan vinden, bovendien is het mooi materiaal met mooie illustraties.

Met dank aan Asmodee België!

Conclusie: Madame Ching is een erg leuk familiespel!

Madame Ching

Auteur: Bruno Cathala & Ludovic Maublanc
Uitgeverij: Hurrican Games
Aantal spelers:  2 – 4
Tijdsduur: ± 45 min.
Vanaf 8 jaar