Spelbeschrijving

MammuZEekhoorns, mammoeten, tijgers, dinosauriërs… Enkele van de diersoorten die we in dit spelletje zullen verzamelen. Vele soorten zullen langzamerhand uitsterven, maar de dinosauriërs zullen deze keer wél overleven! Voor één keer wordt vals spelen toegelaten, maar lukt het jou om je kaarten als eerste uit te spelen?

Aan het begin van het spel krijgt elke speler – afhankelijk van het aantal spelers – 7 tot 10 kaarten op hand. Op elke kaart staat aangegeven hoe vaak dat type dier voorkomt in het spel, als je het volledige set verzameld hebt mag je die kaarten afleggen op tafel: vanaf dat moment is deze diersoort uitgestorven. Tijdens je beurt leg je 1 tot 4 kaarten gedekt op tafel, je vertelt daarbij wélke kaarten dat zijn. Maar zoals eerder gezegd: vals spelen is toegelaten! Misschien maak jij je tegenspelers wijs dat je zonet twee muizen op tafel hebt gelegd, maar is dat wel zo? Aan de volgende speler om te beslissen of hij je al dan niet vertrouwt! Ofwel gaat deze speler hierop verder en legt hij ‘zogezegd’ ook muizen op tafel, ofwel bewijst hij dat de vorige speler fout was door één van zijn/haar kaarten om te draaien. Als daarmee bewezen wordt dat de vorige speler vals speelde moet deze als straf alle gespeelde kaarten die op tafel liggen op hand nemen, in het andere geval moet de speler die dat wilde bewijzen deze kaarten nemen. Op deze manier kan je natuurlijk ook dinosauriërs tegen het lijf lopen, in dat geval is het steeds afwachten wat er met de afgelegde kaarten zal gebeuren. De dinosaurus kaart beslist naar welke speler deze gaan, misschien worden ze wel verdeeld onder alle spelers of moeten ze uit het spel verwijderd worden! Op deze manier gaat het spel gewoon verder tot wanneer één speler al zijn kaarten heeft kwijtgespeeld en het spel wint.

Onze mening

Een eenvoudig kaartspelletje waarbij je toch even moet wennen aan de spelregels, terwijl je bij het soortgelijke Perudo wel van waarde kan veranderen ben je nu verplicht om met dezelfde diersoort verder te gaan. Als je gelooft dat je voorganger écht vier muizen heeft kunnen spelen dan kan je niet anders dan te bluffen en te hopen dat de volgende speler daar intrapt. Sommige kaarten wil je graag kwijt, maar andere keren wil je de kaarten op tafel misschien juist wél verzamelen aangezien je dan misschien een set kaarten kan uitspelen en plots heel wat kaarten minder op handen hebt. De mooie illustraties op de kaarten maken het spelletje alleen maar leuker. Het is een eenvoudig en snel kaartspel, maar misschien net niet speciaal genoeg om het te halen van de vele andere spellen in onze kast, maar dat zal de toekomst uitwijzen.

Conclusie: Snel, eenvoudig en leuk!

MammuZ

Met dank aan ABACUSSPIELE!

Met dank aan ABACUSSPIELE!

MammuZ

Auteur: Nikolay Pegasov
Uitgever: ABACUSSPIELE
Aantal spelers: 3 – 7
Tijdsduur: ± 20 min.
Vanaf 7 jaar