Spelbeschrijving

MolkkyMet dit zonnige weer hoeft het niet altijd een bordspel te zijn, daarom trokken we richting de tuin en speelden we Mölkky. 12 houten paaltjes, een werpstok en een scoreblok met pen is alles wat je nodig hebt. Groepeer de 12 palen op zo’n 4 meter van de werplijn en bepaal een spelersvolgorde.

Elke speler mag tijdens zijn beurt één keer met de werpstok gooien, het is daarbij verplicht om de zogenaamde Mölkky onderhands te werpen. Afhankelijk van het aantal kegels dat je omver gooit scoor je punten. Als er één paaltje omver valt scoor je het aantal punten dat aangegeven is op dat paaltje, dat kan dus 1 tot 12 punten zijn. Als je meerdere paaltjes omver werpt krijg je evenveel punten als het aantal omgevallen paaltjes. Het is daarbij wel belangrijk dat een paaltje volledig op de grond ligt, als deze nog leunt op een andere pion (of je werpstok) telt het niet mee.

Op deze manier proberen de spelers als eerste exact 50 punten te scoren. Exact is daarbij heel belangrijk, want als je meer dan 50 punten bereikt val je terug op 25 punten! Bovendien wil je ook niet vaak missen, want na drie mislukte beurten word je gediskwalificeerd. De speler die er als eerste in slaagt om precies 50 punten te scoren wint het spel.

Onze mening

We speelden in het verleden wel eens Kubb, maar Mölkky was voor ons toch nieuw. De spelregels zijn eenvoudig, je kan het meteen aan iedereen uitleggen en zo goed als iedereen waar je dit mee speelt is meteen verkocht. Wij vinden Mölkky vooral leuk met kleinere spelersgroepen. Zo spelen we Kubb niet zo graag als je met 3 spelers bent (dan is het twee tegen één), in die situatie is Mölkky meer dan ideaal. Het speelt snel en is vooral ook heel verslavend. De spelregels neem je uiteraard zo streng als je zelf wilt, zo vonden wij de regel “drie keer missen is gediskwalificeerd” niet zo leuk en beslisten wij om deze weg te laten. In familieverband is het niet leuk als iemand die het minder goed kan na drie slechte worpen plots niet meer mag meespelen, als je dit op competitieniveau speelt is het uiteraard een heel ander verhaal. De regel waarbij je exact 50 punten moet scoren vinden we dan wel weer heel goed, het brengt de spanning er in en maakt dat je ook nog kans maakt op de overwinning als je heel wat achter staat. Voor je het weet kan je in één ronde van de laatste naar de eerste plaats springen! Het feit dat je alle scores continu moet opschrijven is misschien een klein minpuntje, maar dat verandert niets aan het feit dat Mölkky in de zomermaanden wellicht nog vaak gespeeld zal worden. Het materiaal is van goede kwaliteit, al is het uiteraard wel aan te raden om dit op gras/zand te spelen en niet op een harde grond. Het materiaal komt bovendien in een mooie houten kist, gemakkelijk om overal mee naartoe te nemen!

Conclusie: Mölkky is een erg leuk buitenspel om de zomermaanden mee door te komen!

Met dank aan Asmodee België!

Met dank aan Asmodee België!

MölkkyMölkky

Uitgever: TACTIC
Aantal spelers: 2+
Tijdsduur: ± 15 min.
Vanaf 6 jaar