Spelbeschrijving

In Monster Hero Academy kruipen alle spelers in de huid van een leerkracht, zoek je een goede student uit en zorg ervoor dat hij goede resultaten behaalt op de grote test! Zijn goede prestatie komt jou alleen maar ten goede, want misschien word jij dan wel “leerkracht van het jaar”!

De speler met de monitor badge is de startspeler, hij verwijdert één willekeurige kaart uit de studentenstapel en kiest vervolgens één student die hij deze ronde zal opleiden. De overige kaarten worden doorgegeven aan de volgende speler zodat ook die een student kan uitkiezen. De gekozen studentenkaart koppel je vervolgens aan één van je vijf lerarenkaarten. De waarde van je lerarenkaart (1 t.e.m. 5) in combinatie met de vaardigheden van de student zullen bepalen hoeveel je later kan scoren op de tests. De vaardigheden van de student zijn verdeeld over drie verschillende vakken: bestrijden, tovenarij of deugenieterij. Nadat de spelers hun combinatie gekozen hebben, maar voor aleer deze bekend worden gemaakt komen ook de slechteriken nog op de proppen. Beginnend met de laatste speler trekt elke speler één rode kaart en geeft deze aan een speler naar keuze. Nadat iedereen een rode kaart heeft gekregen worden alle kaarten bekend gemaakt, beginnend met de klasmonitor. De tekst op de gekozen studentenkaart is nu van toepassing en laat je toe om eventueel kaarten te ruilen met een tegenspeler of om de monitorbadge te nemen, sommige studenten zorgen er zelfs voor dat jij als leerkracht extra reputatiepunten krijgt. Ook het effect van je slechterik is nu van toepassing, waardoor het o.a. kan gebeuren dat je als leerkracht reputatiepunten krijgt als je student niet voldoende scoort op één van de vakken. Nadat iedereen zijn kaarten heeft bekend gemaakt is het eindelijk zover: dé grote test. De klasmonitor draait de eerste kaart om, waar op staat in welke discipline de studenten getest worden: bestrijding, tovenarij of deugenieterij! De leerkracht wiens student hier het best op scoort krijgt de aangegeven reputatie punten. Daarna wordt de monitorbadge doorgegeven, worden de gespeelde leerkrachtenkaarten uit het spel verwijderd en worden alle andere kaarten weer verzameld. De spelers kunnen nu aan de tweede ronde beginnen. Na vier ronden eindigt het spel, de speler die dan de meeste reputatiepunten heeft wint het spel, bij gelijke stand wint diegene die de hoogste lerarenkaart over heeft.

Onze mening

Het wordt moeilijk om iets positief te schrijven over Monster Hero Academy, maar laat ons beginnen met het thema. Voor zover we weten wordt dit thema niet zo vaak gebruikt, en het zoeken van combinaties van  leraar- en studentenkaarten klonk aanvankelijk interessant. Een concept waar misschien wel potentieel in zat, waar het niet dat je in dit spel helemaal niets in de hand hebt. Eerst kies je een studentenkaart die je koppelt aan een leerkracht, de slechterik die je vervolgens toegestopt krijgt kan alvast roet in het water gooien. Daar komt nog eens bij dat er zoveel kaarten kunnen geruild worden, zo kan een medespeler jouw (goede) lerarenkaart stelen of neemt iemand je brave student voor je neus mee! Ook de lerarenkaarten die je niet gekozen hebt maar wilde opsparen voor een volgend seizoen zijn niet veilig en kunnen met één van de kaarten weggenomen worden. Waarom moet je dan nog moeite doen om kaarten te kiezen, als die toch altijd worden gewisseld? Hetgeen je uiteindelijk voor je hebt liggen tijdens de test is bijna volledig willekeurig. De test is al niet veel beter, je zou denken: met een goede leerkracht én een goede student kan je niet slecht scoren? Vergeet het maar, voor één van die testen krijgt de beste leerkracht 2 punten en kan je met een 2de en 3de plaats meer reputatie verdienen. Tja, laat het dan maar zijn. De illustraties zijn niet onze smaak en de drukkwaliteit is bedroevend, maar het is wél het eerste spelletje waar een echte badge deel uitmaakt van het spelmateriaal!

Conclusie: Monster Hero Academy is té willekeurig en valt niet in de smaak.

Monster Hero Academy

Met dank aan Blue Mana Games!

Met dank aan Blue Mana Games!

Monster Hero Academy

Auteur: Abdul Rahman Ibrahim
Uitgever: Blue Mana Games
Aantal spelers: 2 – 6
Tijdsduur: ± 30 min.
Vanaf 10 jaar