Spelbeschrijving

Mr. Jack probeert te ontsnappen uit de duistere Whitechapel wijk in Londen maar wordt op de hielen gezeten door de rechercheurs! Mr. Jack is wel zo slim geweest om zich te vermommen als één van de rechercheurs. Eén speler neemt de rol van Jack op zich en is de enige die weet welke identiteit Jack heeft overgenomen, hij probeert Jack te laten ontsnappen uit de wijk. De andere speler is de detective, en dus de leider van alle rechercheurs. Die zal proberen om Jack gevangen te nemen, al moet hij daarvoor eerst zien te ontcijferen wie Jack is!

Het spel duurt maximaal 8 rondes, als de detective er dan niet in geslaagd is om Jack gevangen te nemen wint Jack het spel. Tijdens elke ronde worden er 4 personen verplaatst, 2 door elke speler. In de oneven ronden speelt de detective één persoon, daarna is het aan Jack om twee personen te verplaatsen waarna de detective de laatste persoon kan bewegen. In de even ronden is het omgekeerd. Elke persoon kan een aantal stappen verplaatsen (aangegeven op de kaart) en kan daarnaast ook nog een actie uitvoeren. Zo kan Seargeant Goodley andere personen dichter bij hem laten komen, kan Inspecteur Lestrade de politiebrigade aan de uitgangen verplaatsen en kan Sherlock Holmes een alibikaart trekken.

Aan het einde van elke ronde laat Jack weten of hij al dan niet zichtbaar is. Personen die naast elkaar of nabij een verlichte lantaarn staan zijn zichtbaar, alle anderen niet. Afhankelijk van het resultaat kan de detective enkele personen onschuldig verklaren. Wanneer de detective denkt te weten wie Jack is kan hij die gevangen nemen met een andere rechercheur. Als hij op deze manier de juiste persoon opsluit wint de detective, in het andere geval wint Jack het spel.

Onze mening

Mr. Jack is echt een verslavend spel voor twee spelers! We kenden Le Fantôme de l’Opéra al en wisten uiteraard dat die uit de Mr. Jack reeks kwam, maar hadden niet verwacht dat de spellen zo hard op elkaar leken. Voor ons lijkt het nu alsof Mr. Jack iets uitgebreider is: het is niet voldoende om te ontcijferen wie Mr. Jack is maar je moet hem nu ook nog zien te vangen. Als je Mr. Jack speelt probeer je nu ook te ontsnappen en niet alleen vol te houden dat niemand je kan vinden. Om deze redenen vinden we Mr. Jack iets leuker dan Le Fanôme de l’Opéra, maar ze hebben beide leuke elementen!

Je hebt in dit spel veel bewegingsmogelijkheden, dankzij de rioolputten kan je soms in enkele stappen heel onverwacht aan de andere kant van het bord staan. Soms ben je er van overtuigt dat je tegenspeler je plannetje nu niet meer kan dwarsbomen, en dan heeft die toch nog een manier gevonden! De overwinning lijkt vaak nipt, waardoor het spel zo verslavend wordt… als je het nét niet gehaald hebt wil je het graag meteen nog een keer spelen om revanche te nemen! Het lijkt iets moeilijker om te winnen als je speelt als Mr. Jack, maar het is zeker niet onmogelijk.

Het is erg kwalitatief materiaal met heel mooie illustraties! Bij ons waren de kartonnen kaarten helaas niet goed uit te duwen waardoor de personenkaarten beschadigd zijn, jammer. Dat hoeft het speelplezier echter niet te bederven want wij denken dat Mr. Jack nog vaak op tafel zal verschijnen!

Met dank aan Asmodee België!

Conclusie: Mr. Jack is een verslavend en heel spannend twee-speler spel.

Mr. Jack

Auteurs: Bruno Cathala & Ludovic Maublanc
Uitgeverij: Hurrican Games
Aantal spelers: 2
Tijdsduur: ± 30 min.
Vanaf 9 jaar