Spelbeschrijving

In New Haven bouwt elke speler een dorp in de hoop zo veel mogelijk kolonisten aan te trekken op het einde van het spel. De spelers verzamelen eerst grondstoffen op het gemeenschappelijke speelbord en richten daarna gebouwen op in hun eigen dorp, en misschien heb je dan nog wel wat grondstoffen over dat je medespelers willen gebruiken… of niet?

Als je aan de beurt bent plaats je eerst één van je oogsttegels op het speelbord. Je probeert op deze manier grote velden met grondstoffen te maken zodat je zo veel mogelijk grondstoffen kan verzamelen. Het aantal verzamelde grondstoffen wordt aangeduid op het bord waarna je kan beginnen bouwen. Elk soort grondstof laat je toe om een bepaald type gebouwen te bouwen, de waarde van het gebouw bepaalt hoeveel grondstoffen je daarvoor nodig hebt. Bij het bouwen van een gebouw moet je ook rekening houden met enkele regels, zo mag je kiezen waar je het eerste gebouw in een kleur bouwt (zolang de waarde klopt) maar moet je vanaf dan aangrenzend verder bouwen in die kleur. Als je een kleur hebt ingesloten kan je dus niet meer bouwen in diezelfde kleur. Je kan er ook voor kiezen om een gebouw gedekt te leggen zodat de waarde niet hoeft te kloppen. Op het einde van je beurt kunnen je medespelers om beurt kiezen of zij al dan niet een gebouw willen bouwen door gebruik te maken van de overgebleven grondstoffen. Voor elke soort grondstof dat daarna op 0 staat kan je een nieuwe gebouwtegel trekken.

Het spel eindigt wanneer er exact één plaats over is op het gemeenschappelijke bord, daarna volgt de puntentelling. Naast elke rij in je dorp staan een aantal kolonisten, die punten scoor je wanneer de betreffende rij of kolom volledig bebouwd is. Als al die gebouwen open gebouwd werden worden die punten zelf dubbel gescoord. Diegene met de meeste punten wint het spel.

Aan de achterkant van het bord staat een variant waar vijvers gelegd worden, deze vormen obstakels als je grondstoffen verzamelt. Daarnaast komen er ook gebouwen te liggen op bepaalde velden, die gebouwen ontvang je als je op die plaats een oogsttegel legt.

Onze mening

New Haven is een leuk familiespel met een gezonde combinatie geluk en strategie. Het kan gebeuren dat je niet de juiste oogsttegels hebt in combinatie met je gebouwen, dan heb je soms het gevoel dat je het niet in handen hebt. Anderzijds kan je bij het trekken van nieuwe gebouwtegels wel kiezen uit 5 openliggende gebouwen en kan je trachten dat een beetje naar de hand te zetten, daarnaast heb je ook nog één oogsttegel dat je als joker kan gebruiken. Het verzamelen van grondstoffen is in principe eenvoudig, maar toch zijn er veel dingen waar je rekening mee wilt houden. Je wilt niet té veel grondstoffen verkrijgen, want als je ze niet kan spenderen kunnen je medespelers ze gebruiken. Daarnaast wil je op het einde van je beurt ook liefst alle grondstoffen op 0 krijgen zodat je zo veel mogelijk nieuwe gebouwtegels kan trekken! Het is dus elke keer zoeken welk van je kaartjes je op welke plaats wilt leggen. Ook het plaatsen van de gebouwen is belangrijk, niet alle rijen/kolommen zijn even veel punten waard en het is dus belangrijk waar je een gebouw legt… en dan moet je ook nog rekening houden met die kleur! Hoe vaker we het spel speelden, hoe hoger onze punten lagen! 🙂

Naar gelang het aantal spelers wordt het gemeenschappelijke bord al dan niet volledig gebruikt, waardoor er altijd even veel beurten zijn. Twee, drie of vier spelers maakt in dit spel amper verschil, het is telkens even leuk en je hebt steeds hetzelfde gevoel. Er zit erg veel materiaal in voor relatief weinig geld, het lijkt dus echt een koopje! Daarnaast is het materiaal ook kwalitatief en voorzien van mooie illustraties. Er is ook een doosindeling voorzien, maar daar past niets van het materiaal in en is dus vooral verloren ruimte, waardoor de doos erg nipt is voor al dat materiaal.

Conclusie: New Haven is een ideaal familiespel: eenvoudige spelregels, genoeg uitdaging en een vleugje geluk!

New Haven

Auteur: Kevin Worden & Brian Leet
Uitgeverij: R&R Games
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 60 min.
Vanaf 8 jaar