Spelbeschrijving

Alle spelers kruipen in de huid van echte onderhandelaars en varen met een uitgerust schip richting Norderkap, Trutzhorn of Olesand! Onderweg kan je goederen aankopen en verkopen maar zal je het ook moeten opnemen tegen de piraten, het is dus erg belangrijk dat je af en toe de tijd neemt om je schip nog beter uit te rusten met kanonnen. Vergeet ook geen bemanningsleden in dienst te nemen want deze kunnen je goed helpen tijdens je reis, bovendien verdien je nog een overwinningspunt door vier bemanningsleden aan boord te halen!

Aan het begin van je beurt kies je naar welk van de drie eilanden je wilt varen, je vlaggenmast bepaalt hoe ver je deze ronde kan varen. Concreet betekent dit dat je een stapel met zeetegels kiest en tegel per tegel omdraait. Na elke omgedraaide tegel kan je kiezen of je de vermelde actie al dan niet uitvoert, maar als je een tegel met een piratenschip omdraait ben je verplicht om de uitdaging aan te gaan! Daarvoor dobbel je de piraten dobbelsteen, deze bepaalt hoeveel piraten je zal moeten verslaan om je reis verder te zetten. Verdedigen kan je met kanonnen: per kanon kan je één keer met de zwarte dobbelsteen gooien en heb je één kans op drie dat je een piraat verslaat. Als je verliest eindigt je reis voor deze beurt, als je wint ontvang je een piraat als beloning en kan je verder varen zolang je vlaggenmast dat toelaat! De acties die je kan uitvoeren zijn meestal handelsacties waarbij je één van de vier verschillende goederen kan (ver)kopen. Belangrijk detail: anders dan dat de afbeelding laat vermoeden mag je slechts twee soorten goederen in je schip bewaren! Sommige acties laten je toe je schip beter uit te rusten, daarbij kan je kiezen of je je vlaggenmast wat hoger zet, een extra kanon aankoopt of een nieuw bemanningslid in dienst neemt. Daarnaast is er ook een actietegel waar je gewoon twee goudstukken kan grijpen, maar de belangrijkste tegel is ongetwijfeld die met het eiland waar je goederen en/of piraten kan leveren! Als je deze actie doet moet je de gevraagde goederen inleveren en mag je één van je overwinningsblokjes op het bord leggen. Als je bovendien de meeste leveringen hebt gedaan op dit eiland kan je nog een extra blokje leggen. Je kan maximum 2 acties uitvoeren tijdens je beurt, na je tweede actie eindigt je reis dan ook onmiddellijk, onafhankelijk van hoe ver je mag varen. Bovendien kunnen je medespelers er bij sommige acties voor kiezen om die actie ook uit te voeren, op voorwaarde dat ze nog een handelsbrief hebben die ze daarvoor kunnen inleveren. Als je je reis eindigt en slechts één of geen actie hebt uitgevoerd kan je een nieuwe handelsbrief ontvangen. Na je reis leg je de opengelegde tegels terug op hun stapel en wordt deze stapel geschud. Na een tijdje weet je dus welke tegel in welke stapel ligt, maar je weet nooit wanneer je die zal tegenkomen!

Op je schip zijn 5 plaatsen voor bemanningsleden aanwezig, je zal er doorheen het spel slechts vier kunnen aannemen en dus moeten kiezen. Met een manschap op de uitkijkpost kan je de eerste kaart van een stapel bekijken alvorens je begint te varen, je beslist daarna of je deze tegel laat liggen of onderaan de stapel legt. De boekhouder zorgt voor meer inkomsten bij elke verkoopactie, de penningmeester bezorgt je twee goudstukken als je je beurt begint zonder goud (normaal krijg je dan slechts één goudstuk), de handelaar zorgt dat je handelsactie twee keer kan uitvoeren en tenslotte kan je een deskundige je kanonnen laten bedienen waardoor de kans groter is dat je raak schiet!

Naast de leveringsacties op de eilanden kan je ook overwinningsblokjes inzetten als je 4 bemanningsleden hebt en/of als je op elk van de drie eilanden minstens één levering hebt afgewerkt. Diegene die als eerste zijn 10 overwinningsblokjes heeft ingezet wint het spel! (bij 4 spelers slechts 8 blokjes)

Onze mening

Noorderwind is van dezelfde auteur als Catan en behoort tot de familiespellen. Je gaat beide spellen al snel vergelijken en dan gaat onze voorkeur zeker naar Norderwind. Norderwind heeft trouwens erg veel gelijkenissen met De Ruimteschepen van Catan, al kan je het nu ook met meerdere spelers spelen en is alles in een moderner jasje gestoken. Het eerste wat opvalt aan dit spel is ongetwijfeld het mooie materiaal: de kartonnen schepen waar je alle goederen handig in kan bewaren en de vlaggenmast gemakkelijk kunt aanpassen. Bovendien past het perfect in de doos als je de vlaggenmast uit het schip haalt, je hebt dus niet veel werk als je het spel wilt klaarzetten. In de doos zit (à la Catan) ook een handige inleg die je eruit kan halen en waar alle goederen in gesorteerd zitten. Het materiaal nodigt alleen maar uit om het spel te spelen!

Wij zien het spel als een eenvoudig familiespel en beschouwen het net als Catan als een ideale instapper. Er is zeker een geluksfactor aanwezig, zo kan je beurt al snel weer eindigen als je als eerste tegel een piratenschip trekt en die bijgevolg (nog) niet kan verslaan. Naarmate je meer kanonnen aan boord hebt is de kans uiteraard groter dat je ze wel kan verslaan, maar zelf dan kan je de pech hebben dat je niets kan doen in je beurt. In de meeste instapspellen is wel een dergelijke geluksfactor aanwezig dus dat hoeft geen probleem te vormen als je dat van in het begin weet. Het geheugen element is wel zeer belangrijk in dit spel, je weet na een tijdje waar welke tegel zich bevindt en dat helpt je ook om te plannen. Zeker wanneer je je vlaggenmast hoog hebt staan is de kans groot dat je de tegel(s) tegen komt waar je op zoek naar was. Als je steeds opnieuw vergeet waar welke tegel lag wordt het lastig… Zeker naar het einde toe voelt het spel echt als een race: je moet nog juist die grondstof verzamelen en dan kan je daar gaan leveren om je laatste blokje kwijt te spelen, als niemand je voor is tenminste. Dat spannende gevoel is best leuk.

Het spel speelt leuk met alle mogelijke spelersaantallen, of je nu met 2 of met 4 speelt maakt niet veel verschil, op de tijdsduur na. Met 2 spelers kan het gemakkelijk om zo’n 45 minuten gespeeld zijn, maar met 4 spelers lukt het toch niet binnen het uur, ook al moet je dan maar 8 overwinningsblokjes inzetten. De kans is groot dat we Norderwind wel eens meenemen naar niet-spelers, maar met veelspelers zal het wellicht zelden op tafel komen om de eenvoudige reden dat het te weinig mogelijkheden en uitdagingen biedt.

Conclusie: Norderwind is een spannend instapspel met een gezonde portie geluk.

Met dank aan KOSMOS!

Norderwind

Auteur: Klaus Teuber
Uitgeverij: KOSMOS
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 60 min.
Vanaf 8 jaar

Dit spel is in het Nederlands uitgebracht onder de naam Noorderwind bij 999 Games