Spelbeschrijving

pic2706801_lgWe zijn opnieuw aan boord van het diepzee-onderzoeksstation “AquaSphere”, deze keer staat ons een grote crisis te wachten. We moeten dringend ingrijpen, in tegenstelling tot in het bordspel hebben we nu erg weinig tijd. In die tijd moeten we ons lab uitbreiden, kristallen analyseren en nog veel meer. We kunnen er maar beter meteen aan beginnen!

De actieve speler dobbelt de 6 dobbelstenen en kiest er vervolgens twee om aan de kant te leggen. De overige vier dobbelstenen worden opnieuw gedobbeld, tenslotte moet je nog twee dobbelstenen herdobbelen. De zes dobbelstenen kan je vervolgens gebruiken om acties te doen. Daarvoor moet je telkens een witte met een zwarte dobbelsteen combineren, waarbij de witte zal bepalen wélke actie je kan doen en de zwarte zal bepalen hoe je de actie mag doen. De acties zijn sterk gebaseerd op de acties uit Aquasphere. Zo kan je kristallen verzamelen om rechtstreeks punten te rapen, of onderzoek doen naar bepaalde gebieden. Door je lab uit te breiden krijg je nieuwe voordelen en zijn bepaalde andere acties voor jou nu interessanter. Je kan ook robots maken voor punten, als je vervolgens een bijpassende diepzeeduiker op weg stuurt zal je tijdens elke tussentelling extra punten verdienen! Onderaan op je persoonlijk onderzoeksstation is een plaats voorzien hoeveel punten je met de gekozen acties verdient. Naast de actiesymbolen wil je liefst ook octopussen dobbelen, niet alleen om minpunten bij elke puntentelling te vermijden maar vooral voor de extra bonuspunten die je er mee kan verdienen! Tenslotte hebben je tegenstanders nog de kans om twee van je dobbelstenen te gebruiken voor een actie uit te voeren, dit kunnen ze tot tweemaal doen per ronde.

Het spel bestaat uit drie ronden waarin alle spelers twee keer aan beurt komen. Na elke ronde volgt een tussentijdse telling waarbij je eventueel minpunten krijgt als je te weinig octopussen gevangen hebt en pluspunten voor elke geprogrammeerde diepzeekduiker. Aan het eind van de derde ronde verdienen de spelers met de meeste kristalvoorraad nog extra punten én kan je nog bonuspunten verzamelen als je labo voldoende uitgebreid is. De speler met de meeste punten wint het spel.

Onze mening

AquaSphere staat hier nog steeds hoog aangeschreven en zoals jullie wel weten spelen wij met veel plezier een goed dobbelspel. De combo van beide maakte ons erg nieuwsgierig naar OctoDice, een korte speluitleg in Essen versterkte dat gevoel alleen maar. OctoDice had even goed de naam “Aquasphere – the dice game” kunnen krijgen, de tekeningen en acties zijn nagenoeg hetzelfde. Voor een dobbelspel zijn er best veel mogelijkheden, voor een gelegenheidsspeler misschien nét iets te veel. Wij konden vooral van OctoDice genieten omdat we Aquasphere goed kennen, dan gaat het best vlot en is OctoDice een leuke filler. Het is niet zo’n verslavende filler die keer op keer terug op tafel zal komen, maar toch valt er weinig op aan te merken: een leuk thema, veel mogelijkheden, voldoende interactie, mooie illustraties, … Enkel de X-factor die het zo verslavend maakt ontbreekt voor ons.

Conclusie: Als fan van Aquasphere kan je dit korte dobbelspel vast appreciëren.

Met dank aan Pegasus Spiele!

Met dank aan Pegasus Spiele!

pic2635740_mdOctoDice

Auteur: Chris Toussaint
Uitgever: Pegasus Spiele
Aantal spelers: 1 – 4
Tijdsduur: ± 20 min.
Vanaf 10 jaar