Na onze succesvolle uitdagingen van de afgelopen twee jaar hebben we besloten om ook dit jaar een nieuwe challenge op te stellen, alweer in dezelfde vorm als de vorige twee jaren, maar dan nét dat stapje moeilijker! Voor onze 15×15-challenge zullen we 225 spellen moeten spelen. Afgaand op de statistieken van 2014 zou dat geen probleem mogen zijn, maar we weten goed genoeg dat niet elk spel binnen de categorieën van een challenge valt, het wordt dus alweer een grote uitdaging! De 15 categorieën klinken als volgt:

 1. 15 dobbelspellen
 2. 15 kaartspellen
 3. 15 coöperatieve spellen
 4. 15 tweepersoonsspellen
 5. 15 kinderspellen
 6. 15 spellen van max. 15 minuten
 7. 15 spellen van min. 60 minuten
 8. 15 spellen uit de Boonanza familie
 9. 15 spellen die beginnen met een verschillende letter
 10. 15 spellen die over steden gaan
 11. 15 spellen over vervoersmiddelen
 12. 15 spellen met meeples
 13. 15 spellen met verschillende medespelers
 14. 15 spellen die nog niet in onze collectie zaten op 1 januari 2015
 15. 15 spellen die pas in 2015 verschijnen

Sommige categorieën bestonden ook in de vorige challenges, al hebben we vorig jaar gemerkt dat dat niet betekent dat er dezelfde spellen gespeeld worden. We zijn alvast benieuwd of dat fenomeen zich in 2015 weer zal voordoen. Vorig jaar probeerden we voor het eerst een categorie rond een bepaald thema, aangezien dat zo in de smaak viel gaan we daar nu op verder met de veelgebruikte thema’s als steden en vervoersmiddelen. In categorie 8 laten we voor het eerst toe dat één spel (of een variant erop) meerdere keren gespeeld wordt, maar dat maakt het er niet gemakkelijker op! 15 keer Boonanza betekent dat we gemiddeld meer dan één keer per maand een Boonanza op tafel moeten leggen, iets wat ons niet meer gelukt is sinds lang! Misschien wordt dat wel de grootste uitdaging van het jaar.

De categorie ‘kinderspellen’ staat nu voor het eerst los van ons oudste neefje. Enerzijds is hij niet (meer) de enigste waar we kinderspellen mee spelen (denk maar aan zijn kleine broer), maar anderzijds speelt hij al regelmatig spellen mee die niet meer onder de noemer kinderspellen vallen. Onze categorie met coöperatieve spellen is er dan weer iets gemakkelijker op geworden, aangezien het woordje ‘win’ daar verdwenen is, maar dat wilt natuurlijk niet zeggen dat we nu plots niet meer willen winnen 🙂

De laatste twee categorieën waren vorig jaar geen enkel probleem, maar toch zijn dat twee categorieën waar we alweer schrik voor hebben. Die categorieën zullen ons helpen om steeds op zoek te blijven gaan naar de allernieuwste spellen, zodat we die met veel plezier aan jullie kunnen voorstellen!

Je kan onze challenge volgen op deze pagina: 15×15-challenge!