Spelbeschrijving

Voor het tweede mini-spelletje uit de reeks maken we ons klaar voor een heuse bokspartij in de ring. Maximum drie ronden, de speler die er als eerste in slaagt om de andere tot twee keer toe knock-out te slaan wint het duel. Kijk goed uit je doppen en hou rekening met de sterke eigenschappen van je tegenstander. Probeer te voorspellen wat je tegenstander van plan is en anticipeer!

Elke speler kiest één van de acht verschillende boxers. Deze figuren hebben niet alleen een ander uiterlijk maar verschillen ook van eigenschappen. Zo is de Ginger Ail een heel sterke aanvaller, terwijl Bill Cream zichzelf dan weer veel beter kan verdedigen. De ene is beter in de uppercut, de andere beter in lichaamsstoten. Beide spelers krijgen bovendien een actiekaart, ze zullen telkens gelijktijdig beslissen welk van de vier acties ze uitvoeren: uppercut, head block, body blow of body block. Of je actie vervolgens ook punten oplevert hangt uiteraard af van de actie van je tegenspeler. Een uppercut en een body blow leveren gewoonlijk één punt op, tenzij de tegenstander de bijbehorende verdedigende actie gekozen heeft. Als je een head block gekozen hebt nét op het moment dat je tegenstander een uppercut uitvoerde krijg je een punt voor de succesvolle verdediging, je tegenstander heeft gewoon pech. Als je jezelf verdedigt op een moment dat het niet nodig is kan je er helaas geen punten mee verdienen.

Punten worden verdiend op vier niveaus: voor elke actie kan je maximaal vijf punten verdienen, afhankelijk van je karakter is het mogelijk dat je op sommige niveaus al met twee punten van start gaat. Van zodra je die vijf punten bereikt hebt is de eerste ronde afgelopen. De spelers maken zich op voor een tweede ronde die op exact dezelfde manier verloopt. De speler die als eerste twee rondes kan winnen wordt gekroond tot de grote overwinnaar. Het spel voorziet ook een variant voor ervaren spelers. Een powerkaart wordt in het midden van de tafel gelegd. Als je een punt scoort wordt deze kaart naar jou gedraaid, of in de neutrale positie gelegd als ze nog naar je tegenspeler gericht was. Als je er in slaagt om een punt te scoren terwijl de kaart al in jouw richting lag mag je kiezen op wélk niveau je dat punt neemt. Het moet nu dus niet op het niveau van de gekozen actie zijn.

Onze mening

Het enthousiasme van het vorige spelletje uit de reeks zat nog vers in onze gedachten toen we startten met deze TKO. We zijn dan wel geen boksliefhebbers, maar de tekeningen vonden we best wel leuk. Het spel zelf heeft een grote ‘papier-steen-schaar’-factor, en laat dat nu net een spel zijn waar we geen fans van zijn. Één ding is zeker: TKO is heel eenvoudig, iedereen kan het meespelen. Je probeert uiteraard wel wat te anticiperen op je tegenstander, maar – net als in een echte bokspartij – kan je het nooit écht in de hand hebben. Net als alle spellen in deze reeks werd ook dit spel verpakt in een erg klein doosje, het voordeel dat je het gemakkelijk overal mee naartoe kan nemen is dus ook nu weer het geval. Toch is de kans bijzonder klein dat dit kleine doosje kaarten ooit met ons mee op stap zal gaan. Ben je fan van het thema en ben je op zoek naar een vervanger van het overbekende ‘papier-steen-schaar’? Dan is TKO vast iets voor jou. In alle andere gevallen kan je het maar beter links laten liggen, er is vast wel een andere filler die je zal kunnen boeien.

Conclusie: Een klein doosje met acht boxers maar weinig plezier.

TKO

Met dank aan Perplext!

Met dank aan Perplext!

TKO

Auteur: Chris Handy
Uitgever: Perplext
Aantal spelers: 2
Tijdsduur: ± 10 min.
Vanaf 8 jaar