Spelbeschrijving

PagodeIn het oude China heeft de keizer aangekondigd dat hij de provincie komt bezoeken. Daardoor gaan beide spelers aan de slag om imposante pagodes te bouwen. Hoe hoger m’n bouwt, hoe gevaarlijker de werken en dus hoe meer punten je ervoor krijgt. Van zodra er drie pagodes voltooid zijn eindigt het spel en wint diegene met de meeste punten.

Een voltooide pagode bestaat telkens uit 4 verdiepen met daarop een dak. Op één verdiep moeten alle pilaren én de volgende pagodetegel van dezelfde kleur zijn. De pagodetegel die geplaatst wordt bepaald in welke kleur het volgende verdiep zal gebouwd worden. Bovenop het 4de verdiep komt het dak dat bestaat uit een pagodetegel met 2 pilaren op elkaar.

Elke speler heeft 5 kaarten in zijn open gebied en 2 kaarten op hand, je mag al deze kaarten gebruiken om te bouwen en er wordt geen onderscheid gemaakt. Het enige verschil is dat de kaarten in je open gebied zichtbaar zijn voor je tegenspeler. Als je aan de beurt bent ben je verplicht om 1 pilaar te bouwen, maar je mag er maximum 3 bouwen. Daarnaast mag je zoveel pagodetegels bouwen als je zelf wilt, indien mogelijk. Zowel pilaren als pagodetegels kosten 1 kaart in die bepaalde kleur. Afhankelijk van het verdiep waarop je pilaren gebouwd hebt krijg je onmiddellijk punten: 1 punt op het eerste verdiep tot 4 punten op het 4de verdiep. Voor elke pagodetegel ontvang je één punt ongeacht het verdiep, maar je krijgt er wel een speciale vaardigheid bij. Dankzij deze vaardigheden kan je vb. je bouwlimiet van 3 pilaren eenmalig verhogen naar 4 pilaren of 2 kaarten van dezelfde kleur gebruiken om te bouwen in een andere kleur. Als laatste kan je ook een dak bouwen, dat wil zeggen dat je dus één kaart zal moeten spelen voor de pagodetegel en twee kaarten voor de top (= 2 pilaren op elkaar). Het bouwen van een dak is 6 punten waard. Op het einde van je beurt vul je je kaarten in je open gebied aan tot 5 en je handkaarten tot 2.

Van zodra er 3 (of meer) pagodes zijn voltooid wordt de ronde afgespeeld en eindigt het spel. Diegene met de meeste punten is de beste architect en wint het spel!

Onze mening

Pagode is een tactisch bouwspel waarin je heel wat beslissingen moet nemen. Doordat je maximum 3 pilaren mag bouwen kan je nooit een verdiep op je ééntje afwerken, maar je wilt het ook niet te gemakkelijk maken voor je tegenstander… Hoe hoger je pilaren kan bouwen hoe meer punten, je wilt dus vooral de pilaren op de hoogste verdiepingen zélf bouwen en niet aan je tegenstander overlaten. Hiervoor kan het belangrijk zijn dat jij de pagodetegel legt en dus de kleur van het volgende verdiep kan kiezen, want dan kies je gewoon de kleur waar jij veel kaarten van hebt. De vaardigheden die je dankzij de pagodetegels krijgt zijn ook erg handig en wil je zoveel mogelijk gebruiken. Daarvoor moet je natuurlijk wel de juiste kaarten bezitten en daar is wel wat geluk voor nodig.

Er zijn dus heel veel dingen die je wilt doen in dit korte spelletje en je moet elke keer opnieuw kiezen wat je zelf wilt doen en wat je aan je tegenstander overlaat. De kaarten in het open gebied kunnen daar bij helpen, je ziet namelijk grotendeels wat je tegenstander wel/niet zal kunnen doen. Een minpunt aan het spel is dat één mindere beurt, zeker naar het einde toe, je fataal kan zijn. Als je één keer niet de juiste kaarten op hand hebt en dus niets nuttig kan doen is het dé moment dat je tegenspeler kan uitlopen, en dat is in veel situaties niet meer in te halen.

Conclusie: Pagode is een origineel bouwspel met tactische keuzes.

Pagode

Auteur: Arve D. Fühler
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2
Tijdsduur: ± 30 min.
Vanaf 8 jaar