Spelbeschrijving

Pandemic Legacy is gebaseerd op het originele Pandemie. In tegenstelling tot het origineel bestaat deze versie uit een reeks spellen waarin élke beslissing invloed heeft op een volgende speelsessie. Spelers zullen doorheen het verhaal heel wat meemaken: bepaalde steden waar – na een uitbraak – heel wat paniek heerst of die zelfs zullen instorten, personages die gewond – of zelfs vermist – geraken, … Gelukkig zijn er ook positieve gebeurtenissen, zo kan je aan het eind van elk spel een opwaardering kiezen dat een voordeel zal zijn voor de komende sessies. Je hoort het al: de wijzigingen zijn definitief, je kan dit hele verhaal dan ook slechts één keer spelen met jouw exemplaar.

Een kort overzicht van het basisspel

Het originele spel kan je uiteraard ook met deze legacy-versie spelen, ook nadat je het hele legacy-gebeuren hebt uitgespeeld. In Pandemie proberen twee tot vijf spelers de wereld te redden van vier levensbedreigende ziekten. In hun beurt kunnen spelers zich over de wereldkaart verplaatsen en op hun weg ziektekiemen te lijf gaan. Af en toe houden ze halt om een onderzoekstation op te richten, dat is niet alleen handig om te reizen maar ook de plaats waar je medicijnen kan ontwikkelen. Daarvoor heb je uiteraard wel eerst de correcte kaarten nodig, je krijgt er twee aan het einde van je beurt en kan onder bepaalde omstandigheden ruilen met je medespelers. Helaas staat de wereld in tussentijd ook niet stil: er raken steeds meer steden besmet en in de ergste situaties ontstaat er zelfs een uitbraak waarbij ook aangrenzende steden besmet worden. De tijd dringt, slagen jullie er in om alle medicijnen te vinden voor het te laat is?

Pandemic LEGACY

[Er worden geen elementen/gebeurtenissen beschreven die de fun kunnen wegnemen van spelers die dit avontuur nog moeten beleven. Daarom beschrijven we enkel de grote lijn/werking van deze versie.]

Pandemic LEGACY bestaat in een blauwe en een rode doos. Beide exemplaren zijn identiek hetzelfde en hebben helemaal dezelfde inhoud, maar als je het éénmaal hebt uitgespeeld kan je dus een tweede exemplaar kopen om het hele verhaal opnieuw te herbeleven. Het eerste spelletje is quasi identiek aan het origineel, alleen zullen vele gebeurtenissen nu vereeuwigd worden op het speelbord. Zo zal je bij elke uitbraak een sticker bij de getroffen stad moeten kleven om zo aan te geven dat deze stad een hogere paniekstatus heeft. Na één uitbraak zijn er nog geen gevolgen, maar het verbaast je wellicht niets dat dat roze verhaaltje niet kan blijven duren. Na vijf uitbraken is de stad volledig ingestort en heel moeilijk bereikbaar, personages die op het moment van de uitbraak aanwezig zijn raken vermist voor de rest van het verhaal. Er worden 12 maanden gespeeld. Als de spelers de eerste maand succesvol afronden mogen ze meteen de volgende maand spelen, in het andere geval moeten ze eerst een keertje herkansen. De Legacy-stapel is de rode draad doorheen het spel. De bovenste kaart zegt telkens wanneer de volgende kaart van de stapel mag getrokken worden (vb. na het uitvoeren van een bepaalde opdracht, voor de voorbereiding van het spel, na een overwinning,… ). Op deze manier komen er extra spelregels, karakters en stickers in het spel. Af en toe mag je een geheim dossier openen, sommige van die stickers moet je in het regelboek plakken om een goed overzicht te houden van de bijkomende spelregels, anderen dienen dan weer om tijdens het spel te gebruiken. Ook in de 8 zwarte pakketten zitten geheime elementen en speelstukken die na enkele maanden in het spel komen.

Onze mening

Pandemie zit al heel wat jaren in onze collectie en is nog steeds een spel dat we graag op tafel leggen. Het is zo’n type spel waarmee je iedereen kan overtuigen dat een modern gezelschapsspel meer is dan monopoly of levensweg, iedereen kan het en iedereen vindt het (althans hier) goed. Deze LEGACY klonk ons dus als goud in de oren, al hadden we meteen schrik voor het feit waarbij je je bord moet aanpassen en kaarten moet verscheuren. Twee voorzichtige spelertjes bij elkaar die plots stickers op een speelbord moesten plakken? Het was toch even wennen. Het spijtige is natuurlijk dat je het verhaal niet opnieuw kan spelen met dezelfde doos, maar vooraleer het uit is heb je er minstens 12 speelsessies op zitten, en hoogstwaarschijnlijk zijn het er heel wat meer. Op dat moment is het spel zijn geld al waard, deze spannende gebeurtenissen maken het zo uniek dat geen enkel ander spel kan evenaren! Alle bijkomende spelregels en elementen hebben ook zo hun nadelen. Als je het spel een 3-tal weken aan de kant laat liggen om vervolgens verder te willen spelen ben je haast de helft van die nieuwe – en vaak ook kleine – regeltjes vergeten. Er komt soms zoveel bij kijken dat je na een pauze van een aantal weken soms geen zin meer hebt om verder te spelen omdat je dan quasi het hele spelregelboek opnieuw moet doornemen en uitleggen. Toch is dit voor ons maar een klein nadeel, de avonturen die je beleefd zijn gewoon zo spannend en uniek dat we het aan elke spel- (en Pandemie-) liefhebber zouden aanraden. Hou je van avontuur en zit je er niets mee in om het spel (liefst op een korte tijd) heel wat keren te spelen? Dan is deze verrassingsdoos zeker iets voor jou!

Met dank aan Bergsala Enigma!

Met dank aan Bergsala Enigma!

Pandemic LEGACY

Auteur: Rob Daviau & Matt Leacock
Uitgever: Z – Man Games (Bergsala Enigma)
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 60 min.
Vanaf 13 jaar