Spelbeschrijving

In Piña Pirata begint elke speler met 8 kaarten met daarop piraten in de gedaante van verschillende dieren. Die piraten vormen je crew, je wilt ze zo snel mogelijk allemaal aan het werk zetten op zoek naar de schat! De speler die er als eerste in slaagt om al zijn handkaarten kwijt te spelen wint de ronde en ontvangt een deel van de schatkaart. Elke volgende ronde komt er één van de 40 nieuwe regels bij.

Op sommige kaarten staan twee verschillende piraten, op andere maar één. Om een kaart te spelen moet je een piraat kunnen afleggen die momenteel zichtbaar is bovenop de aflegstapel, als je niet kan ben je verplicht om een nieuwe kaart te trekken. Aan het begin van het spel worden er 2 avontuurkaarten open gelegd met bijkomende spelregels. Deze mini-regeltjes zijn heel uiteenlopend, zo is er een regel waardoor je met 2 aflegstapels kan spelen en zijn er ook regels waarbij je ‘iets extra’ mag doen bij het spelen van een bepaalde piraat. Enkele voorbeelden: Als je een walrus speelt mag je een extra kaart spelen, als je een krokodil speelt moet de volgende speler zijn beurt overslagen, als je een pinguïn speelt verandert de speelrichting, … Er zijn ook regels waarbij een bepaalde piraat (in sommige situaties) als joker gebruikt kan worden, of waardoor er nog een mogelijkheid bijkomt om de ronde te winnen: vb. als je exact 3 kaarten op hand hebt met daarop minstens 1 krokodil, 1 walrus en 1 octopus win je deze ronde.

De winnaar van deze ronde mag twee avonturenkaarten trekken, hij kiest er één van dat een nieuwe regel wordt tijdens de volgende ronde, de andere houdt hij als deel van de schatkaart. Zo komt er elke ronde een nieuwe regel bij, in de avontuurmodus is het aantal bijkomende regels beperkt tot 6, vanaf dan moet de winnaar kiezen welke regel verdwijnt en welke in de plaats komt.

Er zijn twee verschillende manieren om het spel te spelen. Je kan elke ronde als een apart spel beschouwen waarbij elke ronde een winnaar is. Je kan zoveel rondes spelen als je zelf wilt, diegene die de meeste rondes wint is uiteindelijk de grote overwinnaar. In deze cruise-modus kan je elke ronde een nieuwe regel toevoegen tot het te ingewikkeld wordt. In de avontuurmodus proberen de spelers hun schatkaart te vervolledigen, daar hebben ze 4 tegels voor nodig en moeten ze dus 4 ronden winnen. Diegene dat er als eerste in slaagt zijn schatkaart af te maken wint het spel.

Onze mening

Piña Pirata viel bij ons erg in de smaak als snelle filler. De basisregels zijn super eenvoudig en zijn binnen de 2 minuten uitgelegd, iedereen kan het spel meespelen! Het idee dat er elke ronde een extra regel bijkomt maakt het spel voor ons echt speciaal, en aangezien er 40 verschillende avonturentegels zijn speelt het ook telkens heel anders. Na zo’n 5-tal speelbeurten zijn er nog tegels die we niet gebruikt hebben tijdens het spel! Ook de combinatie van de tegels maakt het spel verschillend: sommige tegels zijn dan wel meerdere keren aan bod gekomen, maar doordat ze telkens in combinatie met andere tegels voorkwamen was het toch elke keer anders. Op die tegels staat uiteraard een stukje tekst, meestal vrij kort, maar wel in het Engels of Frans (afhankelijk van je versie). De tekst is duidelijk en geeft geen problemen, maar het zorgt er wel voor dat we het niet snel met kinderen kunnen spelen. De verschillende regels staan trouwens niet extra uitgelegd in de spelregels, wel een korte samenvatting van vaak gebruikte begrippen. Bij twijfel moet je onderling overeenkomen hoe je de regel interpreteert, maar ze zijn zo duidelijk dat dat bij ons nooit nodig was.

Met 2/3 spelers verkiezen we de avontuurmodus waarbij we doorspelen tot één speler 4 rondes heeft gewonnen, met 4 spelers of meer kan het soms lang duren vooraleer iemand 4 delen van de schatkaart heeft gewonnen. Met 6 spelers moet je in het ‘slechtste’ geval 19 rondes spelen tot er iemand gewonnen heeft, vandaar dat we met meer dan 4 spelers dan ook de zogenaamde cruise-modus verkiezen. Op dit na is het spel zowel met 2 als met meer spelers erg leuk! Met twee spelers heb je het soms iets meer in de hand: als je dan een solitaire piraat speelt waarvan je er nog meer op hand hebt weet je al zeker dat je de volgende beurt kan spelen, want je tegenspeler kan dan uiteraard enkel dat type van piraat spelen. Of het zou moeten zijn dat één van de bijkomende regels daar een stokje voor steekt! Het blijft uiteraard wel een geluksspelletje.

De illustraties zijn echt heel erg mooi, maar door de drukte van de tekeningen is het in je eerste ronde wel eventjes wennen: je moet goed kijken om te zien of je kaart past. De cirkeltjes boven- en onderaan de kaarten zijn daarbij heel nuttig, en na een ronde gaat het al heel wat sneller. De kwaliteit van het spel verdient ook vermeld te worden: mooie kaarten en een speciaal afgewerkt doosje, zoals we van IELLO stilaan gewoon worden. Ook hebben de 40 avontuurtegels allemaal een andere achterkant, erg mooi! Het spel zal wellicht nog vaak op tafel komen als tussendoortje of als afsluiter, ik kijk alvast uit naar het volgende potje!

Met dank aan Asmodee België!

Conclusie: Piña Pirata is een erg leuke en mooie filler!


Piña Pirata

Auteur: Donald X. Vaccarino
Uitgeverij: IELLO
Aantal spelers: 2 – 6
Tijdsduur: ± 30 min.
Vanaf 7 jaar