Spelbeschrijving

Potato Man is een eenvoudig slagenspel. Deze keer is het niet diegene met de meeste/minste slagen die wint, maar diegene die de meeste patattenzakken verzamelt. In dit kaartspel zitten 4 kleuren: rood, blauw, groen en geel. Ze hebben niet allemaal dezelfde waarden, zo gaan de gele kaarten van 1 tot 13 en de blauwe van 4 tot 16. Daarnaast zijn er ook de patattenzakken in de vier kleuren, waarbij de gele kaarten 4 zakken bevat en de rode slechts 1.

Elke speler krijgt 12 kaarten op hand. De speler die uitkomt mag kiezen welke kaart hij speelt, daarna spelen de andere spelers in klokwijzerszin elk één kaart in een andere kleur. Als de eerste speler dus uitkomt met een rode kaart, kan de volgende speler nog kiezen tussen blauw, groen en geel. Alle kaarten in een slag moeten dus steeds een verschillende kleur hebben. Als iedereen aan de beurt is geweest is het diegene die de hoogste waarde gespeeld dat de slag wint. Die krijgt als beloning een kaart met zakken in de kleur van zijn gespeelde kaart. Als je met een gele kaart wint (laagste cijfers) win je dus in één klap 4 patattenzakken, win je met een rode kaart (hoogste cijfers) dan win je maar 1 zak. Als de zakken in die bepaalde kleur uitgeput zijn krijg je een gouden kaart met 5 zakken op! Een uitzondering: de gele kaarten met nummers 1, 2 en 3 zijn de zogenaamde ‘Potato Men’. Zij winnen normaal nooit door hun lage waarden, maar ze winnen wel van ‘Evil Potato’. Evil Potatoes zijn de hoogste rode kaarten met waarden 16 tot 18.

Van zodra iemand geen kaart meer kan spelen (omdat hij de juiste kleur niet op hand heeft), eindigt de ronde meteen. De patattenzakken worden opgeteld en genoteerd, de kaarten worden terug geschud. Er worden even veel rondes gespeeld als dat er spelers zijn. Diegene met de meeste punten wint het spel.

Bij 5 spelers mag er één kleur dubbel gespeeld worden, bij 2 spelers moeten beide spelers 2 kaarten spelen zodat er in totaal ook 4 kaarten gespeeld worden.

Onze mening

Potato Man is in zijn categorie een erg leuk spelletje. De spelregels zijn heel eenvoudig en binnen de 5 minuten uit te leggen, maar tijdens het spel komt er toch meer bij kijken dan je zou vermoeden. Doordat er in 4 verschillende kleuren moet gespeeld worden en de waarden van deze kaarten anders is, kan je gaan redeneren. Je wilt natuurlijk vooral winnen met gele kaarten want daar krijg je de meeste patattenzakken voor. Het kan heel spannend zijn als iemand lijkt te winnen met vb. een Evil Potato en de laatste speler plots Potato Man speelt. Uiteraard is er wel heel wat geluk betrokken in dit soort kaartspelletjes, maar je probeert de kaarten die je hebt op het juiste moment te spelen.

We hebben het spel nog niet met 5 spelers kunnen spelen, maar met zowel 3 als 4 spelers speelt het erg leuk. Met twee spelers gaat het ook, maar het mist de sfeer die het spel met meerdere spelers wel heeft. In zekere zin heb je het meer in de hand omdat je twee kaarten kan spelen, maar het wordt daarom niet leuker… Wij zullen het dus eerder met 3 of 4 spelen!

Conclusie: Potato Man is een slagenspel waar meer in zit dan je zou verwachten. 7/10

Potato Man

Auteurs: Günter Burkhardt & Wolfgang Lehmann
Uitgeverij: Zoch Verlag
Aantal spelers: 2 – 5
Tijdsduur: ± 20 min.
Vanaf 10 jaar